Strängare straff för våldsbrott

Publicerat: 11 juli, 2011 i Uncategorized

Äntligen börjar domstolarna inse att vårt rättssystem håller på urvattnas när straffen inte stått i proportion till brottet som begåtts. Läser i ålandstidningen idag>> att HD tillrättavisar tingsrätten och skärper straffet för ett våldsbrott. Det tycker jag är bra. Skrev en motion om detta för inte så länge sedan, du hittar den här>>. Det har varit och är fortfarande så i Finland att de allvarligaste brott du kan begå är skatte- och jaktbrott, där har domstolsväsendet inte mycket medlidande, däremot om du misshandlat, våldtagit eller tagit livet av någon så har straffen inte varit så betydande för gärningsmannen. Så kan vi inte ha det!

Sen tycker jag även att straffen för trafikföreseelser/brott borde ses över också. Läste förra veckan om några fall där polisen tagit fast några rattfulla i trafiken, deras bötesstraff blev €240. Själv fick jag förra veckan böta €480 för att en bil som jag INTE körde eller ägde bara hade ÅF skyltar och inte de vanliga registerskyltarna påskruvade. De vanliga brickorna fanns i bilens förarhytt, all skatt var betald, besiktningen utförd men de var inte påskruvade. Jag som VD i ett bolag borde alltså skaffa en "målvakt" en person som inte har så bra lön som ansvarig för våra bilar. I det här fallet så fick jag alltså mer böter än om jag skulle köra 20km/h för fort, mer i böter än alla de som körde rattfulla förra veckan, det tycker jag inte heller är rätt. Men det är jag det.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Carola writes:Kunde inte sagt det bättre själv!

  Gilla

 2. steelfm skriver:

  Jag är inte emot dagsböter systemet, det fyller nog sin funktion.Men ärligt talat tycker jag att min förseelse inte är lika allvarlig som om man kör 19km/h för fort, alltså att inte byta från ÅF brickor till vanliga genast när man får dom. Det är det jag menar med att straffskalorna borde revideras i förhållande till brotten som begås. Sen att jag får betala 480 euro samtidigt som rattfulla får betala 240 gör ju inte att saken känns bättre även om jag förstår tanken med dagsböter

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Men det har väl med dagsbots systemet att göra, där straffet baseras på dina inkomster?Personligen tycker jag det är mera rättvist då du annars mycket lättare kan ta dig friheten att begå brott som rik än som fattig…Men annars håller jag med om att rättsystemet borde ses över. Idag är du mera skyddad som kriminell än som brottsoffer t.ex.Som en dömd brottsling har du rätt att få fri psykvård, gratis mediciner och sjukvård samt annan rehabilitering medan du som brottsoffer inte har rätt till någonting om jag inte misstar mig.Som brottsoffer har du visserligen rätt att kräva gärningsmannen på de kostnader du kan bevisa att han/hon orsakat dig i form av sjukhusräkningar, förlorad inkomst, förstörd egendom, lite fickpengar för psykiskt lidande. Men om gärningsmannen vägrar betala måste du som brottsoffer själv kräva in pengarna vilket jag tycker att är sjukt.Det kan hända att jag har fel då jag själv aldrig varit ett brottsoffer (inte gärningsman för den delen heller..) Men så har jag fått det förklarat åt mig iaf..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s