Sitter och skriver anförande om passageraravgiften

Publicerat: 12 april, 2011 i Uncategorized

Imorgon är debatten som jag har väntat på sedan mars 2005. Näringsutskottet har nu behandlat min motion>> som jag skrev första gången 2005 men ärligt talat vad tusan har de behandlat riktigt. Såhär argumenterar de för att förkasta mitt förslag om att man borde revidera den väldigt föråldrade lagen som finns ifrån 1974 som säger att alla fartyg som angör åländska hamnar skall erlägga passageraravgift.

Utskottet konstaterar att den samlade sjöfartsnäringens nytta för den åländska samhällsekonomin är mycket stor jämfört med andra näringar. Inom denna näring är det färjtrafiken som har den största direkta betydelsen, både som sysselsättare av åländsk arbetskraft och som inköpare av varor och tjänster från åländska företag. Ålands statistik- och utredningsbyrå, ÅSUB, beräknade att den sammanlagda effekten för den åländska ekonomin uppgick till över 200 miljoner euro år 2009. Utbetalda löne- och kapitalinkomster beräknades till ca 90 miljoner euro och inköp från övrigt näringsliv till ca 119 miljoner euro. (Rapport 2010:6)

Vidare konstaterar utskottet att Åland, tack vare skatteundantagets existens har över 8.000 årliga fartygsanlöp i åländska hamnar. Skatteundantaget tryggar därmed på ett helt avgörande sätt ålänningarnas egna behov av fungerande transporter och gör samtidigt Åland lättillgängligt för turister och andra besökare. Utskottet anser att den föreslagna resandeavgiften kan leda till negativa och direkt oönskade effekter för det åländska samhället. Till följd av stigande kostnader för bunker och strängare krav på renare bränsle, står färjtrafiken inför betydande utmaningar till följd av försämrad lönsamhet. En ytterligare pålaga i form av en ny resandeavgift kunde i detta läge upplevas som en bestraffning och till och med påverka turtätheten till och från Åland.

Jag har flera argument som jag skulle vilja använda men som jag känner att jag kanske borde låta bli. Skall fundera en stund till för det gäller för mig att vara saklig. Jag kommer nog få rejält med skäll/pisk ändå. Men ärligt talat, borde inte någon i media ifrågasätta ett utlåtande som detta?

Återkommer imorgon med vad jag sa och hur mycket stryk jag fick av det politiska etablissemanget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s