Dagens ungdom….annat var det förr

Publicerat: 8 maj, 2007 i Uncategorized

När jag var liten brukade vuxna tråka ihjäl mig med deras tröstlösa berättelser om hur
svårt det var när de växte upp, som att gå 3 mil i uppförsbacke –
båda vägarna – varje dag till skolan, genom snöstormar som rasade året runt, bärande på sina syskon på ryggen, till skolan som var en ombyggd lada utan isolering, där dom ändå lyckades hålla
bra betyg trots heltidsjobb efter skolan på det lokala sågverket där de jobbade för en
mark i timmen så att de kunde hålla familjen från att svälta ihjäl.

Jag minns att jag lovade mig själv att när jag växte upp så skulle minsann inte jag häva
ur mig en massa sånt till mina barn om hur svårt jag hade det när JAG var liten, och hur lätt de har det nu.

Men…

Nu när medelåldern närmar sig med stormsteg, kan jag inte undgå att se mig omkring och>se dagens ungdom. Kidsen idag har det så förbannat lätt! Jag menar, jämfört med min barndom lever de i nån sorts utopi. Jag ogillar att säga det, men dagens ungdom vet inte hur bra de har det.

Jag menar, när jag var barn så inte fanns det nåt Internet – när vi ville ha reda på någonting fick vi gå till biblioteket och slå upp det själv! Det fanns ingen e-post heller. Vi var faktiskt tvungna att skriva ett brev, med penna och papper, och sen gå hela vägen till brevlådan och posta det.
Efter det tog det en vecka innan brevet kom fram och sen fick vi vänta på svar ytterligare en vecka.

Det fanns inte heller MP3or eller kazaa och piratebay. Om man ville stjäla musik så fick man vackert gå till skivaffären och snatta den själv. Eller så fick man vänta till lördag och hoppas att de spelade låten på Tracks-listan för att kunna spela in den på band, men DJ:n brukade vanligtvis snacka över hela låten och sabba allt ändå.

Vill du höra om att ha det svårt? Vi kunde minsann inte bara ladda hem porr. Du var tvungen att muta nån alkis som kunde köpa ett nummer av "FIB Aktuellt" i kosken. Antingen det, eller så fick man nöja sig med underklädessektionen i Ellos-katalogen. Det var alternativ vi hade…

Vi hade inte sån lyx som "samtal väntar". Om du snackade i telefon och någon annan ringde så fick de upptaget. Och inte fanns det "nummerpresentation" heller. När telefonen ringde så hade du ingen aning om vem det var. Det kunde vara din rektor, din mamma eller en försäljare. Du var helt sonika tvungen att svara och ta en chansning.

Inte hade vi några flashiga Nintendo Game Cube eller PlayStation tv-spe med högupplöst 3D-grafik – vi hade Atari 2600. Du kunde lätt se vilka rikemansbarnen var – de hade Intellivision istället. Vi hade inte "Grand Theft Auto" och "Tekken 3",vi hade "Space Invaders", "Pong" och "Asteroids" – grafiken sög! Din gubbe var en liten fyrkant och detfanns inte massor med levels eller olika vyer – det var samma bild, hela tiden.
Det fanns inte några böcker eller tidningsartiklar om "hur man vinner i…", för om det hade funnits en "Hur man vinner i Space Invaders" skulle den bara innehålla en rad: Bli inte skjuten. Du kunde inte vinna eftersom spelet bara blev svårare och snabbare tills du dog. Precis som livet…
När du gick på bio fanns inte någon "stadiumplacering". Alla säten var i samma höjd. Om en lång kille satt framför dej så… taskigt läge. Inte fanns det nån jäkla kabel-tv heller. Vi hade två kanaler utan text-tv. Ville du veta vad som skulle visas fick du läsa det i tidningen.

Cartoon Network existerade inte. Tecknat kunde du bara se på lördagsmorgnarna mitt i Gomorron Sverige. Fattar du!? Vi fick vänta HELA VECKAN.

Inte heller fanns det nåt Bolibompa med yppiga programledare. Vi fick Staffan Westerberg, Clownen Manne och nån tomte i regnbågssoffa som lallade om böcker istället…

Det är det jag säger, barnen har det alldeles för lätt. De är bortskämda. Jag svär, de skulle aldrig ha klarat sig i fem minuter på 70-talet…

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Storebror writes:Eventuellt sa Sokrates för lite drygt 2400 år sedan (kanske enligt Platon) att;"Våra dagars ungdom älskar lyx. Den uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta. De unga reser sig inte längre upp när äldre personer kommer in i ett rum. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare "Allt är alltså som det alltid har varit.

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Donny writes:Haleluja !! Så sant så sant! Det fanns även en kub som skulle lösas, OM man löste den, vad hände då ? Dessutom fanns lösgodiset bakom disken, men fick peka och då plocka en tant i påsen !! Dom har de bra idag………..

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Micke G writes:Hmmm…. Boerjar vi bli gammla? Visst har dagens ungar alldeles foer laett! Liten, eller ingen ansvarskaensla. Antar att det aer vaart (foeraeldrarnas) fel som inte staeller baettre krav paa vaara ungar….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s