Straffskalorna måste revideras

Publicerat: 7 februari, 2011 i Uncategorized

Den här motionen skrev jag för ett år sedan.

En förutsättning för att befolkningen skall ha respekt och förtroende för lagstiftningen och lagstiftarna är att straffbestämmelserna står i proportion mot de lagar som stiftas och i relation mot andra brott eller överträdelser som begås. Den senaste tiden har vi kunnat läsa om flera fall som sätter denna grundprincip ur spel. Undertecknad anser exempelvis att det skall vara strängare straff för försäljning och langning av droger jämfört med enkla trafikförseelser. Det bör exempelvis även vara strängare straff för våldtäkt och försök till våldtäkt än straff för enkla brott mot jaktlagen.

Med anledning av det ovanstående föreslår jag att lagtinget hos landskapsregeringen hemställer om att straffskalorna i våra åländska lagar ses över så att straffet står i proportion till brottet men även i relation till andra straff.

Mariehamn den 10 mars 2010

Själv har jag överklagat en trafikförseelse som den åländska Polismyndigheten anser jag skall betala €480 för, skall bli intressant och se hur åklagarmyndigheten behandlar den skrivelsen. Men håll med om att systemet är vridet när det ser ut på det här sättet.

kommentarer
  1. anonymous skriver:

    Anonymous writes:Håller med, gör något åt straffen. dom är ju helt fel när människor som återkommande bryter mot lagarna får några timmars samhällstjänst och vanligt folk som sköter sig men begår ett litet misstag verkligen sätts åt

    Gilla

  2. anonymous skriver:

    Brottsoffer writes:Systemet är så jävla sjukt att man saknar ord. Vilka idioter är ansvariga för detta uppmuntrande till kriminalitet?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s