Ingen ÅCA-mjölk till ÅHS – inte klokt!

Publicerat: 8 februari, 2011 i Uncategorized

Ibland blir man förvånad eller rent ut sagt förbannad. Först betalar vi 17,5 miljoner euro i jordbruksstöd årligen till våra jordbrukare. Sen när offentliga Åland skall köpa mjölk som den åländska jordbrukaren producerat, så köper vi in den utifrån! Inte klokt!

Jag har alltid ansett att man ska välja en lokal producent även om priset är uppemot 10% dyrare, samhällsekonomiskt är det betydligt klokare. Privata aktörer må köpa sina produkter var de så önskar men den offentliga sektorn måste räkna på ett annat sätt än bara priset. Varje spenderad euro som spenderas på Åland genererar kringeffekter, särskilt när det kommer till en produkt som produceras här. Förutom att det skapar arbeten till personer som i sin tur spenderar pengar på andra områden så måste man även ta in i kostnadsberäkningen andra värden såsom exempelvis miljöpåverkan.

Alltså inbesparingen på €8000 kommer att kosta den åländska skattebetalaren betydligt mycket mer. Varje spenderad euro i samhällsekonomin omsätts i sin tur ca 7-9 gånger. Det betyder att de €90.000 är värda över €800.000! Jag hoppas verkligen att ÅHS styrelse hinner ändra detta beslut!

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Ingen vill mer än jag att behoven av bidrag skall minska och vi alla skattebetalare skulle slippa betala så mycket i skatt. Då skulle friheten vara större och var och en fick bestämma mer över sitt eget liv. Samtidigt så anser jag att det är bättre att landskapet köper mjölk av ÅCA även om det är upp till 10% dyrare än den allra billigaste mjölk som går att få tag på. För faktum kvarstår, ÅCA är ett andelslag så om det lyckas göra vinst så går det tillbaka till de som levererar mjölken och då förhoppningsvis behöver de i sin tur mindre bidrag. Om de får skäligt betalt för sin produkt, alltså. Idag kan man inte säga att den åländska mjölkbonden får för mycket betalt för mjölken han levererar. Sen måste man också komma ihåg att ÅCA är ett otroligt litet mejeri i förhållande till deras konkurrenter, men trots det så sysselsätter dom 54 personer och jag måste säga att jag tycker deras produkter håller en otroligt hög kvalité. Gällande Åca:s behov att förbättra sig tror jag nog de förstår det. Jag tror tillochmed att dom måste vara bättre/effektivare än sina konkurrenter för att överleva. Men om du med förbättra sig betyder sänka priset till samma som de riktigt stora mejerierna har? Det tror jag inte dom kommer klara av. Småskalighet kostar. Sen skall man komma ihåg att de "stora" mejerierna i Sverige och Finland är små i relation till de mejerier jag sett i USA och KINA. Bara för att Amerikanarna och Kineserna kan göra mjölken ännu billigare betyder inte det att vi borde köpa den. Man får vad man betalar för, och jag anser ÅHS skall köpa åländsk mjölk. Inte bara för att kvaliteten är bra utan också för de kringeffekter det ger.

  Gilla

 2. steelfm skriver:

  Ledsen att göra dig besviken men allt är inte svart eller vitt. Jag kan inte se det kloka i att med den ena handen betala €17,5miljoner i jordbruksbidrag för att vi skall ha närproducerad mat för att sedan med den andra betala för importerad mjölk. Särskilt när det handlar om 8000euro i kortsiktig inbesparing. Men det är jag det. Men vi får väl betala lite extra bidrag till ÅCA istället framöver, så har vi bitit oss själva i svansen flera gånger

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Fine, givet att det enda alternativet är förhöjda bidrag så kan jag köpa dina argument. Det är för övrigt ett imponerande effektivt sätt att slå bort alla incitament för ÅCA att förbättra sig, eller hur?

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Trist läsning, jag hade intrycket att Karlström var en förespråkare av konkurrens och marknadsekonomi. Den här typen av protektionistiska idéer skapar eventuellt positiva effekter på kort sikt men stora förluster på lång sikt.

  Gilla

 5. steelfm skriver:

  Det är lite svårt att förklara kortfattat. Men skillnaden om pengarna spenderas på Åland jämfört med i Sverige är att de "eurosarna" på Åland skapar mer ekonomisk tillväxt på Åland än om du använder dom i Sverige.Alltså köper jag en liter Åca-mjölk i en lokal butik används en del av mina pengarna till att betala lön åt personerna i butiken, en del till att betala hyran för lokalen, en del för att betala transportbolaget som fraktat dit mjölken, en del till Åca, en del till bonden som producerat den, en del till service teknikerna som sköter om att mjölkrobbotarna fungerar etc. Alltså man brukar räkna med att en spenderad euro är värd ca 7-9 gånger mer om den konsumeras än om den sparas/används för att köpa produkter utifrån. Jag är definitivt ingen nationalekonom men jag inser att det är dumt att importera produkter som vi själva producerar.

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Synd att allting i slutändan handlar om upphandling och inte de ekonomiska effekter som uppstår.Landskapet går alltid efter den billigaste lösningen i upphandlingar. Undrar om detta även gäller de stenar som ligger på våra gator. Skulle vara intressant att veta om stenen är huggen i Finland eller om det är så kallad "blodsten", huggen i Asien av barn som säljs till grossister i Finland

  Gilla

 7. steelfm skriver:

  Vid alla upphandlingar kan man "vikta" olika resultat. Miljöpåverkan, dagliga leveranser, etc. Jag säger inte att man alltid skall ta ett dyrare lokalt alternativ men om det skiljer mindre än 10% på priset finns det mer än väl argument för att välja det åländska. Om man vill!

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  Anonymous writes:"Varje spenderad euro i samhällsekonomin omsätts i sin tur ca 7-9 gånger." Vad menar du med det?

  Gilla

 9. anonymous skriver:

  Petter writes:Utan att ha nån koll – kan det ligga i upphandlingslagarna? Kanske måste man välja det billigaste?Men jag håller med. Läge för lagändring?

  Gilla

 10. anonymous skriver:

  Sisa writes:Ja usch vad arg jag blir.Fattar dom inte att det drabbar många arbetsplatser dessutom.Nån ska äga och mjölka korna, nån ska köra mjölken till mejeriet, nån ska förädla och förpacka mjölken, nån ska köra ut mjölkpaketen och nån ska distribuera/sälja mjölken.Är inte det värt något i en upphandling?

  Gilla

 11. anonymous skriver:

  Anonymous writes:så typiskt ÅHS-tänk. dvs inget tänk alls. Dax att ställs samma krav på ÅHS som på AIR Åland. Tunga namn å kunnig styrelse med tydlig plan för dom kommande 5-9 åren…..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s