Skall infinna mig hos polisen nästa vecka

Publicerat: 5 januari, 2011 i Uncategorized

Såhär skrev jag i en motion i lagtinget 10 mars förra året :

En förutsättning för att befolkningen skall ha respekt och förtroende för lagstiftningen och lagstiftarna är att straffbestämmelserna står i proportion mot de lagar som stiftas och i relation mot andra brott eller överträdelser som begås. Den senaste tiden har vi kunnat läsa om flera fall som sätter denna grundprincip ur spel. Undertecknad anser exempelvis att det skall vara strängare straff för försäljning och langning av droger jämfört med enkla trafikförseelser. Det bör exempelvis även vara strängare straff för våldtäkt och försök till våldtäkt än straff för enkla brott mot jaktlagen.

Tyvärr får jag troligtvis uppleva lagens konstiga prioriteringar själv nu. Polisen ringde nämligen ikväll och ville boka in en tid för att delge mig dagsböter för att Sushibussen inte hade registreringsbrickorna påskruvade på fordonet vid krocken den orsakade.

Jag tar givetvis fullt ansvar över att dom inte är ditsatta. Det var & är mitt ansvar som VD för bolaget att se till det. Jag registreringsbesiktade bilen och fick brickorna den 20 december och har bara inte riktigt fått tiden att räcka till och kommit till skott. Även om tidsbrist inte är något försvar så ironiskt nog så ligger brickorna bredvid förarsätet i bussen…Menmen

Det här resulterar troligtvis nu i att jag personligen får 8 dagsböter för att Sushibussen kört med tillfälliga ÅF-brickor två veckor efter att jag registrerat den. I min dumhet/naivitet trodde jag att det fungerade med ÅF-brickor och sen det faktum att bussen är ganska väl skyltad borde ju inte göra det sämre, jag menar om den skulle vara med i en krock eller något, så är det ju ganska svårt att skylla på att det skulle vara en annan skåpbil… Menmen, så är det nu.

Jag har gjort fel som inte skruvat fast brickorna på bilen men det känns fel att personer som begår knarkbrott, misshandel eller sexuellt ofredande släpps utan desto mera böter/straff, men om du däremot som jag slarvar med att skruva på registerbrickan i tid på en ÅF-skyltad bil så skall du infinna dig på Polisstaionen och delges dagsböter.

Så Snälla landskapsregeringen, kan ni inte börja jobba för att ändra straffskalorna nu! Ni behöver inte säga att det är min motion som ligger till grund men det börjar gå lite för långt, tycker ni inte det?

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Jag tycker det är lustigt att en saftig konkurs gör att man inte kan leva normalt på 15 år, medan försäljning av en massa knark tillåter att försäljingen återupptas efter några månader?Kanske man borde börja med knarkförsäljning istället för att starta ett "riktigt" bolag.

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Elvis Ahlgren writes:Ja det finns ingen logik hur brott straffas. För grova brott slipper man påföljd medan lindrigare grejer straffas hårdare.Givetvis ska lagen alltid följas men varför följer inte straffen brotten?Hörde någon säga att ingen någonsin har fällts för våldtäkt på Åland. Kan det verkligen vara så? Alltså om någon fällts i tingsrätten har de överklagat och sedan blivit frikända. Låter sjukt men det följer övriga trender att grova brott mot människor inte bestraffas eller bestraffas lindrigt. Om någon kör över någon annan så är det inte så farligt utan då kanske den överkörda får mer i straff för att han repade lacken på bilen som körde över honom. Vi har väldigt konstiga värderingar i dagens samhälle. Människor är ingenting värda.

  Gilla

 3. steelfm skriver:

  Hej igen, Jo det stör mig lite om systemet skall fungera såhär. Det betyder alltså att typ Viking Lines VD eller varför inte Stephen Elop Nokias VD skall få dagsböter om motsvarande skulle hända i deras bolag. Jag undrar det jag? Eller gäller det bara mig för att jag ibland föreslagit kontroversiella förslag som vissa poliser inte gillar…? Måste kolla upp det här.

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Nu har du ju möjlighet att pröva begreppet "ringa förseelse", överklaga boten!

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Storebror writes:Ålands LagsamlingTrafikbrottslag (2004:28)"12 §. Rapport-, åtals- och påföljdseftergiftÄr en trafikförseelse med hänsyn till omständigheterna ringa behöver åtal för förseelsen inte väckas och straff inte dömas ut. För en uppenbart ringa förseelse kan polisman utan att vidta andra åtgärder tilldela fordonsföraren en anmärkning."Huruvida man känner till och har förstånd att utnyttja denna lagparagraf är enligt mig vad som skiljer en bra polis från en lite sämre dito. Fråga gärna varför inte denna förseelse är att betrakta som "uppenbart ringa" då du ju hade skyltarna i bilen. När du ändå ska dit kunde det vara skoj att få reda på vad som är en uppenbart ringa förseelse.För övrigt anser jag det intressant att man har tid med detta men inte med blåskontroller i samma utsträckning som tidigare. Är verkligen polisens finanser så dåliga att man måste jobba in böter från mobilpratare och registerskyltsslarvare på bekostnad av verkliga problem som den ökande buskörningen och rattfyllerierna?

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Simon H writes:Alla gör misstag på ett eller annat sätt. Men när det finns handlingar som är värre och behandlas mildare måste man tänka om. Att skattebrott är värre än de flesta våldtäkter är inte heller acceptabelt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s