Air Aland

Publicerat: 19 maj, 2010 i Uncategorized

Står en hel del om AirAland idag i tidningen.
Eftersom jag tidigare var VD för Skärgårdsflyg och har jobbat och levt i flygvärlden följer jag givetvis hanteringen av flygtrafiken på Åland med intresse. Som du säkert vet anser jag att ett av det största och mest tragiska beslut som tagits senaste åren var beslutet att lägga ner Skärgårdsflyg. Det togs av förra Center-Liberalregeringen med Olof Erland i spetsen. Jag har skrivit om detta flera gånger förut och varje gång blir jag förbannad. Slöseri med skattepengar på ett oansvarigt sätt.

Idag kan man läsa att AirAland behöver ännu mer pengar av ägarna och att man presenterar hur samarbetet med NexJet skall se ut. Det första jag frågar mig är hur AirAland kan förhandla med ett bolag på en sträcka som är belagd med trafikplikt (stockholm-arlanda) eftersom det bolag som vann den upphandlingen (Avitrans) meddelat att dom upphör med flygverksamheten. Då borde väl en ny upphandling genomföras? Kan tänka mig att den som var två i upphandlingen har lite synpunkter på detta. Det andra är hur länge är ägarna villiga att pumpa in mer pengar?

Missförstå mig rätt, jag önskar AirAland all lycka, flygtrafiken till/från Åland är livsnödvändig (därför hade det varit så viktigt att ha Skärgårdsflyg kvar, ett bolag med eget JAR-OPS1 tillstånd)) men nu när landskapet har valt att införa trafikplikt kan man inte hantera det hur som helst. Jag hoppas verkligen att LR vet vad dom gör, annars lär vi skattebetalare få ännu en dyr stämning att betala.

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Ironi eller hur? :O)

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Gäst writes:Du hade helt fel Frille! LR gör precis så som LR vill; – med trafikplikt också."Beslöts att …. samtycka till att avtal för flygtrafik ….. överförs till Nex Time Jet AB…."

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Gäst writes:Frille,Att påstå att man kan överförande en trafikplikt på någon annan är humbugg. Det regleras tydligt i icke dispositiv EU lagstifting.Därtill; nuvarande turlista följer inte heller trafikplikten. Betalar LR ut stöd i fall då trafikplikten inte följs är stöden olagliga. Trafikplikten reglerar bl.a. flygplans storlek, biljettpriser, turlista m.m. Således kan inte LR på laglig grund betala ut stöd till Avitrans (som är "air carrier" med AOC) enligt tulistan som trädde i kraft mars/april eftersom turlistan inte är i enlighet med trafikplikten.Jo, Frille – Trafikavdelningen får nog läsa på hemläxan….

  Gilla

 4. steelfm skriver:

  Min vision om flygtrafiken på Åland såg helt annorlunda ut än. När Skärgårdsflyg flög ägde vi flygplanen, hade mekaniker och piloter, förutom att vi körde frakt och sjuktransporter så låg biljettpriset till Arlanda under 100euro TUR&RETUR!Så är det inte idag, tacka Olof Erland, Roger Nordlund, Runar Karlsson, Gun Carlsson, Ritva-Sarin Grufberg & Sune Eriksson för det! Ps. jag förstår dock fortfarande inte att AirAland och LR kan komma överens om att det bara är att förhandla med vilket flygbolag man vill. Är det trafikplikt på en linje är det andra villkor som gäller än om det inte är trafikplikt. Men som sagt jag hoppas trafikavdelningen vet vad dom gör…Tänker man på hur det mesta skötts senaste året så känns det kanske inte så tryggt…

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Anonymous2 writes:Men de kan inte trafikera med mindre flygmaskin dvs mindre stolar och utan värdinna för då går de emot kraven som är ställda. Då måste väl hela upphandlingen göras om? Nu ska de dessutom sparka ut alla piloter för att hyra in från sverige och Åland förlorar ännu mer inkomstskatt. Vad tycker politikerna om detta upplägg? Mycket kompetens kvar sen!

  Gilla

 6. steelfm skriver:

  Ok, då vet jag. Tack för det. Det viktiga är att det går rätt till, trafikplikt är inget man gör hur man vill med.

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  Anonymous writes:På pressinfon informerade VD Sundberg att Avitrans och LR har avtalat att förpliktelserna kan överföras till annat bolag under perioden. Inget konstigt alls alltså.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s