Åländska rederianställda

Publicerat: 3 maj, 2010 i Uncategorized

Andelen ombordanställda ålänningar på m/s Eckerö och m/s Birka Paradise har minskat med drygt 200 personer mellan åren 2008 och 2009. Det visar statistik från Ålands kommunalförbund. I stället har andelen ombordanställda svenskar ökat. 2008 var 66 procent av de ombordanställda bosatta på Åland och året efter endast 37 procent.

Detta läser jag på Ålands Radios hemsida idag. Jag har misstänkt att det är så, förra gången jag åkte med Eckerö Linjen kände jag knappt en enda person i TaxFree:n, det kändes lite konstigt. Vet också att Eckerö koncernen väljer fokusera mer av sina inköp till Sverige. Det är tyvärr det här som är de största problemet/hotet med utflaggningen, att Ålänningarna inte längre jobbar ombord och andelen kringeffekter av rederinäringen minskar.

Vi kan inte kräva av rederierna att besättningen skall bestå av Ålänningar, det skall givetvis rederierna själva bestämma vem de vill ha ombord, men faktum kvarstår att utflaggningen kommer leda till synliga effekter på sikt. Minskad handel & mindre köpkraft. Jag kommer återkomma till detta ärende framöver.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Avhoppen beror ju på det, att medan befälet fick utökade förmåner och högre lön, så försämrades villkoren för den övriga besättningen med bl.a. sänkt lön och höjd pensionsålder.

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Och den blåa tidningens chefredaktör har prisat utflaggningen på ledarplats vid ett flertal tillfällen.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  – writes:Bra! Det är dags att någon inser följderna av att släppa iväg fartyg efter fartyg från Åland/Finland.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s