Skickat ett brev till Svenska Kulturfonden och direktör Berndt Arell idag

Publicerat: 23 april, 2010 i Uncategorized

Svenska Kulturfonden
Simonsgatan 8 A
00101 HELSINGFORS

Re : Snedvridning av konkurrensen – Bidragen till Åland24

Bästa Direktör Berndt Arell,

Vi är ett litet lokalt mediebolag verksamt inom kommersiell radio som till för något år sedan verkade på en tuff men stimulerande och fri marknad. En marknad där den som kunde erbjuda största mervärdet till kund också fick skörda de rättmätiga frukterna av sitt värv. En marknad med enorm konkurrens och en mediekoncentration som per capita överstiger de flesta andra områden i världen.

Sedan några år tillbaka har de stora kulturfonderna från det finska fastlandet (Ni inkluderat) medvetet eller omedvetet aktivt medverkat till att rubba balansen i denna tidigare så välfungerande mediemarknad genom att år efter år utbetala olika sorters bidrag till speciellt en mediekoncern.

Att Ni stöder kunnande, kompetens och kreativitet bland finlandssvenskar är lovvärt på alla sätt och vis och något Ni förtjänar all heder av MEN när ni aktivt och gång efter gång stöder ett bolag och deras projekt blir det på bekostnad av oss som försöker överleva på marknadsmässiga villkor. Jag vill med detta brev påpeka detta och kanske få Er att inse att det är dags för eftertanke.

Vi har ingenting emot sund konkurrens där alla verkar enligt samma spelregler och premisser. Ni får gärna stimulera kreativa företag och entreprenörer men det vore klädsamt om detta gjordes på marknadsmässiga och lika villkor, inte genom att använda tidigare generationers hårt arbetande entreprenörers pengar till att försvåra för dagens.

Jag vill uppmana och uppmuntra er till att fortsätta ekonomiskt stöda konstnärer och andra kulturarbetare vars värv inte uppskattas tillräckligt av nutiden för att dessa ska kunna överleva av egen kraft. Stötta kreativa skapare och räkna gärna även in mediebolaget Åland24 i denna kategori om Ni så önskar men kräv då samtidigt att de drar sig tillbaka ifrån den marknad de uppenbarligen inte har marknadsmässiga möjligheter att överleva i utan bidrag från diverse institutioner.

Enligt Er hemsida ”syftar fondens linje till att skapa förutsättningar för finlandssvensk samhörighet och identitet, för kunnande, kompetens och kreativitet samt för möjligheter att leva och verka på svenska i Finland”. Jag vill hävda att Ni genom Ert agerande snarast motverkar denna målsättning och sakta men säkert kväver kreativa talanger och entreprenörer som utan Era bidrag försöker verka.

Ni medverkar tyvärr även till att hämma den naturliga utvecklingen av mediebolagen på Åland med Ert agerande. Vi tvingas som exempel sätta mer resurser på försäljning än skapande av innehåll eftersom vi konkurrerar med det bolag ni kontinuerligt väljer att stötta, de i sin tur kan erbjuda företag på Åland marknadsföring till ett pris som inte motsvarar deras omkostnader. Med Ert stöd år efter år verkar de på samma marknad men med helt andra spelregler. Jag kan inte tro att detta varit Era donatorers ursprungliga intentioner, är det inte dags för eftertanke?

Med vänliga hälsningar

Fredrik Karlström
Styrelseordförande
Steel FM Ab

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Danne writes:Svagt att de inte behagar svar, men jag förstår till viss del deras tystnad. Det är inte lätt att gå ut och erkänna att de man gjort är åt h-vete! Lycka till och släpp inte taget om de stora pojkarna!

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Sannerligen, högmod går före fall:"-Konkurrensen är knivskarp, men vi är 40 procent större i upplaga. Det är bara bra med någon som nafsar oss i hasorna, säger Lampi."I dagens Ålandstidningen står det att ÅT endast är 35% större än konkurrenten…

  Gilla

 3. steelfm skriver:

  Intressant!

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:http://www.vasabladet.fi/Story/?linkID=2165Vad lär vi oss av ovanstående?Ett gram högmod är nog för att ödelägga hundra kilo dygd.Högmod går före fall.Högmod hos en fattig är som sadel på en ko.Högmod är alla lasters moder.Högmodet rider bort till häst, men vänder åter till fots. Kanske?

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Simon H writes:Jag förstår i alla fall vad du skriver. Jag fick också för mig att skriva lite av mina åsikter kring detta på min blogg. Kolla gärna http://www.simonkolina.blogg.se

  Gilla

 6. steelfm skriver:

  Hej Niklas, Nog tror jag Ålänningen förstår vad jag skriver. Jag tror nog han tar sig tid att svara, men det viktiga är att han läser det.mvhFrille

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  Niklas G writes:Klockrent Karlström, Tyvärr fattar dock nog inte den vanlige Ålänningen vad du skriver och menar, men det är bra att någon i alla fall vågar ifrågasätta den finlandssvenska kultureliten hur deras agerande påverkar vanliga företag. Hoppas direktör Arell tar sin dyrbara tid och ger dig ett svar, men det är nog kanske för mycket begärt…. Ledningen för kulturfonden har säkert fullt upp med att hålla varandra om ryggenFortsätt ifrågasätt orättvisorna Karlström!!mvh Niklas

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  Anonymous writes:WORD!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s