Just skickat iväg en dabattartikel om Ålands radios påhitt

Publicerat: 17 december, 2009 i Uncategorized

Vill du läsa den kommer den här.

Ålands radio & TV:s ledning med VD Pia Rothberg-Olofsson och redaktionschef Astrid Olhagen i spetsen valde igår att precis som en barnunge tystnadsstrejka för att dom inte får som dom vill. De vill inte som alla andra vara med och spara när tiderna blir sämre, de anser att de skall sitta i orubbat bo.

Vad ledning för aktiebolaget inte inser är att detta kommer att förbruka förtroendet ännu mer hos deras påtvingade kunder, alltså vi som via lagstiftning tvingas betala 220 euro skattade pengar varje år för att vi har en TV apparat hemma.

Under många år har jag påpekat det felaktiga i att åländska hushåll tvingats betala en avgift till Ålands radio & TV för att de har en TV apparat hemma, men inte nog med det, dessutom har skattebetalarna också felaktigt stått för upphovsrättskostanderna för Ålands Radio TV under alla år.

I årets budget rättade landskapsregeringen till det ena felet, alltså att Ålands Radio & TV skall stå för sina egna upphovsrättskostnader, de höjde till och med licensavgiften förra året med 10% just därför.

Att personalen skulle göra något så ogenomtänkt och känslomässigt att tystnadsstrejka kan man kanske förstå men att landskapet har ett aktiebolag med en ledning som eldar på och tycker likadant kan inte accepteras, landskapsregeringen -”Avsätt styrelsen!”.

Ålands Radio & Tv anser dessutom att de bara skall betala en del av upphovsrättskostnaderna eftersom de levererar en produkt som bara 35 procent av åländska hushållen väljer att använda. De anser alltså att de som väljer att se på IP-TV och Kabel-TV skall betala de resterande 65 procenten. Hur tänker dom nu? Alltså att jag som betalar TV-licens till Ålands Radio & TV för att jag har en TV apparat även skall betala upphovsrätten två gånger till eftersom jag har både IP-TV och en anslutning till Vikingaåsens antennförening hemma? Kom igen, skärp er nu! Eller kan jag med det resonemang ni för välja att bara betala 35 procent av TV-licensen?

Jag uppmanar landskapsregeringen att reformera Ålands Radio & TV, börja med att avsätta styrelsen och sätt in andra människor i den arbetsgrupp som fått i uppdrag att se över public service radions framtid på Åland.

Hur skulle det se ut om alla företag gjorde på samma sätt, att när det blir tuffare tider sätta sig ner och strejka istället för att kavla upp ärmarna och se över det som man kan göra annorlunda och effektivare. Mitt förtroende för Ålands Radio & TV är förbrukat, är ditt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s