Medarbetare vid Ålands radios redaktions insändare i dagens tidning

Publicerat: 19 december, 2009 i Uncategorized

Vems skam är på torra land?
Radioägaren Fredrik Karlström tycker att skam går på torra land när radio-medarbetarna vid konkurrentstationen protesterar. En protest mot att Ålands radios ägare lägger ett extra stort sparkrav på radioverksamheten genom att helt sonika ta av licensmedlen för att betala privata mediaaktörers upphovsrättskostnader för svensk tv. En åtgärd från landskapsregeringens/lagtingets sida som kan vara olaglig. Radioägaren Fredrik Karlström tycker tydligen inte att skam går på torra land när han agerar mot sin konkurrent också som lagtingsledamot och på måndag röstar om ett beslut som innebär hårdbantning för public serviceradion. Han står i talarstolen också där som radioägare och konkurrent. Ingen skam där alltså?
Åsikter om vi överhuvudtaget skall ha en public serviceradio betald med allmänna medel, som en tv-avgift är, är viktiga att ventilera. Också hur den skall finansieras. Men nog vore det klädsamt av Fredrik Karlström att hålla sig till fakta i debatten.
Han påstår felaktigt att skattebetalarna stått för Ålands radios upphovsrättskostnader genom åren. Det rätta är att skattebetalarna stått för samtliga mediaaktörers upphovsrättskostnader för svensk tv. Före Ålands radios tillkomst var det dess-utom för Finlands rundradios, Yles, upphovsrätts-kostnader.
Det har genom åren ansetts som självstyrelsepolitiskt viktigt att ålänningarna har tillgång till tv-kanaler från Sverige. Nu har landskapsregeringen fråntagit sig det ansvaret och lagt det på Ålands Radio/TV ab.
När nu landskapsregeringen tycker att man inte vill stå för upphovsrättskostnaderna, är väl ändå det naturliga att var och en som distribuerar svensk tv i landskapet också betalar för sig. Man tar ju betalt av sina tittare. Ålcom och antennbolag och föreningar betalar ju också för andra kanalerna än de svenska.
Att ”vanligt folk” har missuppfattningar om radion och det uppstår en vulgärdebatt kan man faktiskt förstå. Men när en gammal politiker och jurist som Christer Jansson, som dessutom varit engagerad i radions styrelse och förvaltningsråd, inte förstår att de radioanställda inte är landskapsanställda och att radion inte får några budgetmedel, vilket han påstår i en intervju, då börjar man nog undra. Finns det inget intresse av att sätta sig in i sakfrågorna från ansvarigt, eller ”halvansvarigt” håll?
Men vi är inga martyrer och vill absolut inte framstå som det. Vi arbetar hårt för att klara åtminstone hyggliga nyhetssändningar och fortsätta utvecklingen av vår hemsida, trots att ett flerdubbelt kraftigare besparingsbeting lagt på oss av bolagsägaren, landskapsregeringen, på ett, kanske olagligt, men i alla fall oansvarigt sätt.

Medarbetare vid
Ålands radios redaktion

Skall till Sverige nu men återkommer med svar på tal på söndag.
Trevlig helg
mvh
Frille.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s