Ålands radios lyssnarundersökning

Publicerat: 15 april, 2009 i Uncategorized

Något som stör mig just nu är att Ålandsradio (mina licenspengar) har beställt en undersökning av ÅSUB (mina skattepengarr), inget fel i det men sättet dom gjort det på stör mig. Varför dom inte frågade de kommersiella radiostationerna på Åland om vi ville vara med på den undersökningen, tycker jag är väldigt fel. I och för sig så förstår jag mycket väl varför de inte frågade eftersom dom nu kan styra undersökningen efter deras intressen, bara frågor om hur man kan utveckla deras radioprogram ingen kritiskt fråga så som om man tycker att 220 euro (skattade licenspengar) är väl spenderade pengar för vad de producerar, inget alternativ om man kunde tänka sig betala exempelvis hälften och vad man då vill att dom prioriterar ner, ingen fråga om man skulle vilja höra något annat på exempelvis 100,3MHz (Radio Suomi) en frekvens som når hela Åland inklusive skärgården med har mindre än 2 % lyssnarna, den frekvensen är på 10.000W för att jämföra med Steelfms sändare som endast får sända med 200W.

Skulle vi fått förfrågan om att delta i undersökningen skulle vi kunnat ställa de frågor vi önskade för att förbättra våra program, givetvis skulle vi också ha varit med och finansierat undersökningen, vilket alltså skulle blivit billigare för Licensbetalarna.

Förra gången det gjordes en professionell oberoende undersökning (av Ruab i Sverige) visade det sig att de som lyssnar på Ålands Radios var största delen över 55 år och väldigt många ifrån skärgården (dit vi inte hörs pga att Ålands Radio vägrar släppa in oss på de frekvenser som når dit) Det visade sig också så att majoriteten av Ålänningarna under 55 år valde att lyssna på någon av våra stationer Steelfm eller Rixfm (Softfm fanns inte på den tiden) trots att vi inte når hela Åland. Men med tanke på att dom använder ca 2,2 miljoner euro varje år av våra skattade pengar så är det kanske inte så konstigt att dom inte ville ha med oss i den här undersökning dom bett Åsub göra, förra gången var inte lyssnarundersökningen till fördel för dom, som man ropar får man svar!

Dom har skickat ut undersökningen till 700 personer på Åland, en fråga rör oss, resten (ca tre sidor) handlar om Ålands Radio/Tv och hur dom skall utveckla sina sändningar/program det betyder, tror jag, att endast dom som har intresse av Ålandsradio, alltså som lyssnar på dom dagligen orkar svara på alla deras frågor. De som inte lyssnar på dem men betalar TV-licens orkar eller kan inte svara, vilket gör att utfallet av undersökningen inte blir rätt, man kunde ha undgått det om man tagit med alla radiostationer på Åland i den lyssnarundersökningen och gjort den så opartisk som möjligt.

Bara för att ytterligare visa hur fel jag tycker det är att dom inte frågade de kommersiella raidostationerna är att vår konkurrent Radio Harmonica, som sänt över Åland i snart två år inte ens finns med som alternativ att kryssa i på frågan om vilka radiostationer man lyssnar på, hur seriöst är det?

Sen måste jag också säga att jag är förvånad över många av deras frågor, exempelvis så frågar dom hur många gånger man besöker Ålands Radios hemsida. Alternativen är "några gånger per vecka", "någon gång per månad etc…" alternativet "flera gånger om dagen" som jag och många med mig gör finns inte att välja på.. Det är där jag och många med mig får del av de nyheter som de producerar eftersom man vi inte lyssnar på dem, att man inte inser det är beklagligt.
De Åländska nyheterna som de producerar och publicerar är enligt mitt sätt att se det absolut viktigaste på hemsidan deras, vilket jag också tycker de borde prioritera ännu mer, och just därför är frågan hur ofta man besöker hemsidan viktig, men när svaret är "några gånger i veckan" så förstår man inte hur viktigt internet är och undersökningen återigen inte svarar på det som kunde vara intressant för oss som inte lyssnar på deras program men betalar licens, man ställer helt enkelt för många felaktiga och ointressanta frågor enligt mig, återigen som man ropar i skogen får man svar….

Nej, jag har inte blivit utvald att svara på deras undersökning men jag fick se den av en bekant som blev tillfrågad, han meddelade att han inte orkade skicka in den eftersom han aldrig lyssnar på ÅlandsRadio, vilket gör att undersökningen inte fyller den funktion den kunde göra och framförallt ger den inte svar som gör att all radio på Åland kunde bli bättre, oberoende om man är licensbetalare eller inte. Sen det faktum att undersökningen skulle blivit billigare och mer rättvisande för licensbetalaren om alla berörda radiostationer fick vara med i finansieringen och undersökningen visar bara hur man tänker på Ålandsvägen, inte mycket!

kommentarer
  1. anonymous skriver:

    Martin H writes:Håller med dig Karlström, det är inte klokt att vi betalar 220euro för något som mestadelens pensionärer använder. Och det du beskriver vidar ju lite hur dom fungerar, skyddadverkstad skulle jag vilja säga

    Gilla

  2. anonymous skriver:

    Elvis writes:Det verkar vara en väldigt amatörmässig undersökning det där. Som skatte- och licensbetalare blir man minst sagt förbannad. Hur svårt kan det vara egentligen? Klarar man inte av det själv så ber man väl om hjälp? Att inte tänka på kostnaderna visar ju hur bra det bolaget sköts.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s