Budget dag 3, kultur & utbildning

Publicerat: 16 november, 2007 i Uncategorized

Mitt annförande om Skola / Undervisning / Kultur

Min motion nummer 20 handlar om ålands verkliga framtid. Nämligen våra ungdomars utbildning.
Något vi nog alla kan vara överens om är att en av de senaste årens framgångsbranscher är den inom IT-sektorn. Ingenting talar heller för att det skulle ändras de kommande åren.

Vissa företag på Åland är bland de världsledande inom sina områden, jag tänker bla på Crosskey som skapat Ålandsbankens internet bank och Eget som skapare av Paf:s onlinespel. För att säkerställa att denna bransch skall ha engagerade och kunniga människor även i framtiden behöver vi se till att de personer som visar intresse redan i grundskolan får tillgång till kunniga lärare och aktuella dataprogram i undervisningen.

Idag får våra skolungdomar utbildning i multimedia och IT på dataprogram som inte används i det verkliga näringslivet. Det är otroligt viktigt att de ungdomar som visar intresse för databashantering, web-design och film/ljud-redigering redan i grundskolan får tillgång till lärare med kompetens samt tillgång till de dataprogram som används i förvärvslivet idag.

Det är oerhört angeläget att skolornas datorer som används för multimedia undervisning innehåller de senaste dataprogrammen för skapande av musik, film, hemsidor och design. Lika viktigt som dataprogrammen är att lärarna kan dessa program och har rätt kompetens, så fortbildningen för lärarna i dessa mjukvaruprogramm måste också genomföras

Med hänvisning till det ovan anförda föreslår vi obundna

att i kapitelmotiveringen under kapitel 46.15 under tredje stycket ges följande tilllägg: Att landskapsregeringens målsättning under budgetåret är att stärka och utveckla skolornas undervisning i IT så att skolorna tillser att elever som väljer IT/multimedia som tilläggsämne skall erhålla undervisning av lärare med hög kompetens i dataprogrammen som används av näringslivet idag såsom t.ex. Photoshop, Dreamweaver och Premier samt att datorerna är utrustade med dessa mjukvaror.”

Jag kan inte låta bli att ta upp det ärende som före detta lagtingsman Boman brukade ta upp i denna budgetdebatt nämligen moment 46.44 – naturbruksskolan. De senaste två åren har 10 personer utexaminerats per år från den skolan. Kostnaden för driften av skolan är ungefär 1miljon euro/år vilket betyder att varje utexaminerad elev kostar samhället ca 100.000 euro plus de studiesociala förmånerna.

Det är mycket pengar för en utbildning. Jag kan inte låta bli att jämföra kostnaden med exempelvis den utbildning jag själv gått och för den delen finansierade själv genom banklån nämligen utbildning till att bli kommersiellflygplanspilot. En sådan utbildning kostar idag ca 60000 euro på den privata marknaden alltså 40000 euro billigare än examen ifrån naturbruksskolan.

Jag vill med detta inlägg uppmärksamma lagtinget om detta. Jag har inget ändringsförslag i detta skeende men jag anser att fler borde utexamineras i framtiden annars måste man se över denna skolas kostnader. Jag kommer återkomma nästa år med en motion i ärendet om inte kostnaden per utexaminerad elev minskar.

En sak jag också skulle vilja att finansutskottet skulle titta närmare på är Ålands hotell och restaurangskola, Till skillnad ifrån naturbruksskolan utexamineras 6 gånger fler elever per år där och kostnaden per elev är ”bara 23.000euro” men vad jag skulle vilja veta är hur många av de ungdomar vi utexaminerar som sedan börjar arbeta i restaurangbranschen.

Jag tänker bla på att det fanns restauranger i sommar som var tvungna att hålla stängt mitt i högsäsongen på brist av personal? Utexaminerar vi för få eller väljer de som är färdigt utbildade att jobba med något annat?

Skulle vara intressant att få reda på detta, utbildar vi alltså folk i en bransch som eleverna i fråga inte vill jobba i men gärna ha utbildning i? Är det då samhällsekonomiskt förnuftigt? Jag kritiserar absolut inte hotell och restaurang skolan i sig utan snarare tvärtom vill jag ge den en eloge för den nyskaparanda den har och den kvalitet den håller. En riktig mönsterskola.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s