Annförande två idag

Publicerat: 16 november, 2007 i Uncategorized

Om Golfbana :

Först vill jag säga att jag absolut inte är emot en golfbana, det får byggas en eller flera i varje kommun för min del, för golfbana/or är absolut det bästa tänkbara vi kan göra ur en företagsmässig och skattebetalar synvinkel av skogs och åkermark iallfall jämfört med idag där vi kontinuerligt betalar ut enorma mängde skattepengar i bidrag för en jord/skogsproduktion vi inte alltid behöver, jämfört med det så är golf ett betydligt bättre alternativ av jordbruk, för det är väl det golf är, ett primitivare sätt av jordbruk?

Vägar, broar, sjukhus, skolor, tunnlar det är infrastrukturella satsningar, gemensamma satsningar som vi politiker skall bestämma och styra över, badhus, allhallar, it-byar, kongresshus, dans och golfbanor är inte det.

Ledamot Eliasson frågade häromdagen hur det kan komma sig att någon skulle kunna vara emot en golfsatsning med skattepengar när näringslivet lovar ställa upp i driften? Det är väl självklart och helt naturligt att näringslivet vill att landskapet skall bygga en golfbana, skulle dom inte tycka det, att det är bra när någon annan står för investeringen och de själva kan skörda frukterna vore det ju någonting fel på näringslivet.

Att fråga näringslivet på Åland om dom anser att samhället skall bygga en eller flera golfbanor är som att fråga ett barn om det vill ha godis. Inget fel i att barnet eller näringslivet vill det, felet kommer och problemen uppstår när föräldrarna eller samhället ständigt uppfyller dom önskningarna.

Om lagtinget godkänner att samhället skall finansiera denna satsning på en golfbana så tror jag att vi går vi in i en ny tidsålder där politiker inte längre inser hur samhället bör fungera. Politiker skall sköta det som vi behöver sköta gemensamt så som just vägar, broar, sjukhus och skolor.

Nu efter de tio senaste årens offantliga offentliga utökandet av ansvarsområden så som All-hallsägare, Kongress-hus ägare eller efter de senaste årens byggandet av flertalet badhus och IT-byar har jag svårt att förstå hur kommande satsningar som Åland behöver skall komma att genomföras av någon annan än samhället.

Om golfbanan i Ämnes går igenom så vet näringslivet att lobbar man tillräckligt mycket och tillräckligt länge så behöver man inte stå för investeringskostnaden själv, det gäller bara att ha goda kontakter till politikerna och vänta några år så gör dom satsningen istället och näringslivet behöver inte ta risken.

Om investeringen i golfbana görs kan jag inte se varför någon privat någonsin skulle satsa sina egna pengar på en motorbana, nöjespark, dykpark eller någon annan turistsatsning heller för den delen på Åland.

Om någon mot förmodan i framtiden vill satsar hus och hem, fru och barns framtid i en satsningen som på något sätt kan kallas vara infrastrukturell enligt nuvarande politikers sätt att se, alltså gå under den kattegorin, kontor-bad-kongress-kultur-golf-sporthall då skall den entreprenören vara medveten om att det efter några år troligtvis kommer en/flera politiker och anser att samhället skall bygga samma sak fast lite bättre, lite dyrare.

Jag vill bara varna den eventuella entreprenörer att han/hon skall vara medveten om att möjligheten är relativt stor att han kan bli utkonkurrerad av samhället alltså av sina egna inbetalade skattepengar.

Ett annat problem är de dubbla roller som uppkommer när landskapet både är domare, bestämmer reglerna och samtidigt agerar som en spelare på marknaden. Det blir ganska svårt att upprätthålla rättvisa konkurrensvillkor för övriga aktörer i Landskapet, eftersom de samhällsägda investeringarna i praktiken agerar med skattemedel som eget kapital.

Hur skall LR förhålla sig till de privata golfbane-satsningarna som redan gjorts när man nu planerar att agera på samma marknad, vem skall våga satsa på något nytt banbrytande när man efter några år kan få konkurrens av sina egna skattepengar? Samhället är dåligt lämpade att driva företag, vilket ofta inneburit ett betydande slöseri med allmänna medel.

En renodling av kommunernas och landskapets roll, där man inte agerar domare och spelare på samma gång, skapar förutsättningar för fler livskraftiga företag. Jag kan inte låta bli att ta upp likheten med Allhallen, även om ledamot Eliasson inte tycker om när jag jämför dessa projekt.

Men jag anser att om man inte vill lära sig av historien skall man inte heller sia om framtiden. I allhalls-projektet var alla som var för det projektet lika övertygade om att det var det absolut bästa tänkbara man kunde göra för pengarna på samma sätt som golfbane-förespråkarna är idag.

I bägge fall var det politikers drömmar och ideér. I allhallsprojektet fanns det också privata som var viliga att investera i driften men nu åtta-tio år senare kan vi bara konstaterar att det vart inte så bra som man trodde. Problemet när politiker går in och agerar riskkapitalist med skattebetalarnas pengar är att det inte finns någon som bär ansvaret om satsningen inte blir lyckad.

Jag vill säga det igen som jag sa när jag började detta anförande, jag är absolut inte emot golfbanor och jag kan mycket väl tänka mig stöda projektet till en viss del med våra gemensamma pengar men absolut inte till 100%.

Jag anser att politikerna på Åland måste sluta agera näringsliv och bli politiker igen, naturligtvis skall samhället och näringslivet arbeta tillsammans och gemensamt men samhällets uppgift är att skapa förutsättningar för näringslivet att investera i det som de tror på. Ställa upp med mark, lånegarantier, förenklade miljöprocesser och minskad byråkrati. Näringslivets uppgift är att investera i det som man tror genererar avkastning och ta förtjänsten om risken lyckas.

Mitt förslag är att samhället kan gå med i infrastrukturella investeringar och satsningar till uppemot 23% vare sig det sedan är golfbanor, motorbanor eller dykparker.

Det är nämligen så att när det privata näringslivet är med och satsar i vilken investering det må vara så arbetar dom hårdare för att satsningen skall bli lyckad och med rätt människor på rätt plats kan till och med tokiga och galna ideér lyckas såsom exempelvis ishotellet i jukkasjärvi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s