Min insändare om ”Krutbyn”

Publicerat: 31 oktober, 2007 i Uncategorized

De senaste dagarna har vi kunnat läsa om Ålands Investerings Ab som vill utreda möjligheten till en äventyrspark med Bröderna Krut & Systrarna Stubin. Ålands Investerings Ab är ett bolag där Ålandsbanken – Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag -Veritas – Caelum Ab -Transmar & Chips Abp är bland de största ägarna. Investerings Ab och dess VD Carin Holmqvist tyckte förslaget med en äventyrspark var en bra idé så de gick till näringsminister Jörgen Strand med en begäran om pengar för att utreda den visionen.

Idén i sig tänker jag inte kommentera men killarna bakom skall ha ett erkännande för att de försöker och involverar Investerings Ab i sina planer. Vad jag däremot inte kan förstå är varför de i sin tur inte kan utreda något de själv tror på utan ett bidrag på €54.000 av skattebetalarna. Nästan alla nya företag och idéer som blir framgångsrika startas av personer som brinner för sin sak och är villiga att satsa hus och hem samt arbeta tills de storknar för att förverkliga dem.

Samma glöd, arbetsvilja, risktagning och ”jäklar anamma” finns inte hos ett bolag som utreder en idé finansierad av skattebetalarna som hos en entreprenör som tror och brinner för den saken han/hon vill skapa. Carins uttalande i Ålandstidningen visar tyvärr det :

”-När vi gjort färdigt affärsplanen ser vi om vi ska gå vidare eller slänga den i papperskorgen, säger Holmqvist.”

Skulle jag satsa €70.000 på något jag tror på skulle jag inte ge upp den tanken så enkelt, jag skulle i och för sig inte acceptera att utredningen skulle få kosta så mycket heller men det är en annan sak.

Felet ligger inte hos Investerings Ab i första hand utan hos landskapsregeringen och näringsminister Strand som godkänner en sådan begäran ifrån dem. När näringsministern börjar agerar riskkapitalist är man inne på en otroligt farlig väg. Är näringsministern bäst lämpad att avgöra vilka idéer som kan bära frukt på Åland eller borde regeringen skapa förutsättningar för den som har idéer och vill jobba hårt för att förverkliga dem, så anser jag det borde vara.

Landskapsregeringen kunde erbjuda borgen på lån eller införa ett skatteavdrag för företagare för att sporra fler att investera sitt eget kapital och sin tid på de idéer de har. Varför skall bolag på Åland först betala en massa skatt och sedan gå till näringsministern och begära bidrag för att utveckla eller utreda sina affärsidéer?

Det blir fel när de bolag på Åland som tjänar mest pengar just nu begär att skattebetalarna skall finansiera deras nya projekt, ännu värre bli det sen när/om affärsplanen som näringsministern godkänt inte visar sig vara så bra och inte faller direktörerna i smaken, då är det för enkelt att bara slänga den i papperskorgen och söka om nya pengar till nya projekt. Det är inte en sund näringslivspolitik, det är inte ett sunt företagsmässigt tänkande heller, för den delen.

Till slut måste jag också säga att jag har svårt att förstå vad Investerings Ab är för riskkapitalbolag om risken man tar alltid skall finansieras i slutändan av skattebetalarna. Eller är Investerings Abs företagsidé att producera affärsplaner som skattebetalarna finansierar? Skärpning, utred gärna möjligheterna om ni tror på Krutbyn men gör det inte med skattebetalarnas pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s