Bröderna Krut och Systrarna Stubin

Publicerat: 30 oktober, 2007 i Uncategorized

FAKTA Bröderna Krut
Berättelsen kretsar kring bröderna Krut och systrarna Stubin. De är, tillsammans med mängder av djur, de enda invånarna i Krutbyn. Alla andra har flyttat till stan.
Bröderna tycker om att uppfinna saker så när sommaren kommer och stadsborna flyttar in i de tomma stugorna finns det mycket nytt att se och prova. Flyga enmansballong, åka dressin, eller färdas ovan mark i ett kar i brödernas akveduktsystem är några av dem. Bröderna håller ständigt på att med sin största och mest fantastiska uppfinning, en enmansraket som drivs av ett hemligt bränsle. Hos systrarna bjuds det på plättar och hemmagjord saft. De tar sig också tid att prata med jäktade stadsbor i syrénbersån.
Bilar finns det inga i byn. Eller en enda bil finns. Det är direktör Ackréns. Den har stått vid skogslutet sedan direktören och hans fru försökte köpa byn och göra om den till nöjespark. Systrarna manade på uppror och sommargästerna hängde på. Nu bor det istället en höna med sina kycklingar i bilen.

Skulle du satsa 54000 euro av dina egna pengar på att utreda om det här ovanstående är något att bygga vidare på? Jag fattar inte varför jag skall jobba, slita och betala så mycket skatt som jag gör för att sedan Karin Holmqvist på Ålands Investerings Ab (ägarna är bla: Ålandsbanken – Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag -Veritas – Caelum Ab -Transmar – Chips mfl) går till näringsminister Jörgen Strand och begär €54000 för att utreda en idé som dom fått om att starta en äventyrspark på Åland kallad Krutbyn.

Idén i sig är det absolut inget fel på och killarna bakom skall ha all kredit för att dom försöker men jag fattar inte varför man inte kan utreda något man själv tror på utan skattepengar. Nya företag och idéer startas av personer som brinner för sin sak och är villiga att satsa hus och hem samt arbeta tills man storkna för att förverkliga dem.

Om skattebetalarna agerar riskkapitalister är man enligt mig inne på en otroligt farlig väg. Då hamnar nya innovativa förslag på en näringsministers bord och om han finner förslaget bra eller gillar personerna som kommit med förslaget, finansierar skattebetlarna den idén, om inte så blir det avslag. Landskapsregeringen borde borga för lån till entreprenörer istället och arbeta för att införa skatteavdrag för företagare.

Samma glöd, arbetsvilja, risktagning, jäklar anamma finns inte hos ett bolag som utreder en idé finansierad av skattebetalarna som hos en entreprenör som tror och brinner för den saken han/hon vill skapa. Se bara på Karins uttalande i tidningen igår –

-När vi gjort färdigt affärsplanen ser vi om vi ska gå vidare eller slänga den i papperskorgen, säger Holmqvist.

Karin! Det handlar om 54000 euro av mina och andra skattebetalares pengar!

Skulle jag satsa 54000€ på en idé var jag tvungen att se till att det blir något bra av den, jag skulle inte ha råd att göra något jag inte trodde på, alternativt skulle jag jobba med min idé tills den blir en succé, men nu är det inte jag utan Investerings AB som utreder en park med skattebetalarnas pengar och faller utredningen inte direktörerna i smaken så är det bara att slänga bort den och sen söka om nya pengar till nya projekt.
Herr Strand, detta är inte sund näringslivspolitik!

Sen måste jag också säga att jag inte fattar vad Investerings Ab är för riskkapitalbolag om risken man tar alltid skall finansieras i slutändan av skattebetalarna. Skärpning, utred gärna möjligheterna om ni tror på Krutbyn men gör det inte med mina pengar!

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Micke writes:Aer detta ett skaemt, eller allvarligt menat?

  Gilla

 2. steelfm skriver:

  Hej Micke, Det är tyvärr sant, skulle regeringen i Singapore betala en halvmiljon kronor åt ett företag som har en sådan här idé tror du…?Inte klokt

  Gilla

 3. steelfm skriver:

  Jo visst är det lite ironiskt, kvar vart dock bara en gammal höna tydligen, undrar vem den gamla hönan är?mvhfrille

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Hasse writes:På nåt sätt är det en ironiskt twist att det ju faktiskt är direktör Ackrén som fått pengar från LR för att undersöka hur han ska förvandla Krutbyn till en nöjespark.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s