Höll ett anförande i knark debatten igår

Publicerat: 13 mars, 2007 i Uncategorized

Kunde inte hålla mig igår, efter att ha lyssnat på Åke Mattson, Britt Lundberg & Göte Wine mfl som alla brinner för att motarbeta narkotikan på Åland vart jag tvungen att säga vad jag tror/tycker.
De vill motarbeta narkotikan bla genom att förbjuda krogarna att hålla öppet till 0400, förbjuda öl på fotbollsmatcher, använda kravallstaket på festivaler som Rockoff för att skilja de som är under 18 från de som är över & inte göra något åt det faktum att du idag inte får köpa en öl efter klockan 21 på kvällen från Select men däremot får du köpa hur många du vill klockan 0700 på morgonen….

Jag anser att man bekämpar knarket på ett sätt som gör att alla vi som inte brukar narkotiska medel blir ”bestraffade” för att vi sköter oss i ”bekämpa knarkets” namn.

Jag tror att strängar straff för speciellt langning och försäljning av narkotiska preparat bör införas, vi måste visa från politiskt håll att vi inte accepterar det beteendet. Singapore/Thailand har dödsstraff för detta, det förespråkar jag inte men som det är idag så är det ett värre brott att köra mot en STOP-skylt än att bli tagen med narkotika på sig, det ger fel signaler. Jag tror att strängar straff (straff som verkligen känns) kan få människor att tänka en gång extra innan man går in på den vägen leder till fördärvet.
Vi diskuterar hela tiden om att vi måste ta hand om våra missbrukare (vilket vi givetvis skall göra, hjälp de som vill bli fria från sitt missbruk) men vi kan inte komma ifrån att för att bli missbrukare så har man brutit mot de lagar vi har under en längre tid. Kan vi avskräcka någon från att börja knarka genom hårdare straff så har vi i alla fall gjort något! Jag tror att många som funderar på att ta det första pillret/rökat kanske tänker en extra gång om det kan försvåra anställningar/ innebära fängelsetid/ innebära kännbara böter.

Jag kan berätta att jag själv blivit erbjuden preparat som inte är lagliga under min studietid i USA och huvudorsaken till varför jag inte testade var för att inom flygbranschen utförs kontinuerliga drogtester och visar dom proven positivt på att man brukat narkotiska medel skulle de förstört mina möjligheter till att få arbete, det funkade på mig, jag avstod, kanske det funkar på fler…

Återkommer med mer tankar om detta längre fram, jag är ingen expert på något sätt i detta ämne, detta är helt enkelt bara mina egna tankar, kanske jag har fel men jag kanske också har rätt.

kommentarer
  1. steelfm skriver:

    Hej Katarina, Tack för att du hör av dig, jag har aldrig hymlat om att jag inte har så värst mycket erfarenhet av narkotika/drog missbruk därav har jag oftast låtit bli att lägga mig i när Britt Lundberg, Åke Mattson, Göte Wine, mfl berättar hur man skall göra för att rensa Åland eller minska användandet. Tyvärr så har deras sätt att resonera uppenbarligen inte hjälpt. Problemen är större nu än någonsin. Då måste något göras, vad jag sa och säger är att Alkohol är en laglig drog men narkotika är olagligt. Signalerna som givits från samhällets sida senaste åren är att det är olagligt att bruka narkotiska preparat men det är värre att trimma mopeden och köra mot ett STOP-märke. Jag tycker det är fel signaler. Det var det jag försökte säga, jag är mycket väl medveten om att den person som redan hamnat i träsket inte kommer att bry sig i om det blir strängare straff men de som ännu inte gått in på denna väg kanske tar sig en funderare extra innan den personen börjar. Jag förespråkar inte dödsstraff & avhuggna händer även om den person som säljer och profiterar på att andra börjar knarka defacto tar mer än händer och liv på många av sina kunder. Jag anser bara att vi inte skall dalta längre, säljer du knark skall man vara beredd på att åka in, och ja, ganska länge.Angående alkoholproblemen som finns anser jag att samhället har en skyldighet att hjälpa till med rehabilliteringen, samhället tjänar pengar på Spritförsäljningen och att dricka sprit är än så länge lagligt. Så ja, samhället bör ta sitt ansvar där. Jag anser också att vi skall hjälpa dem som vill bli fria från sitt narkotikamissbru, men de personerna har brutit mot lagen under en längre tid och det kommer man inte ifrån.Nej, jag har inte (vad jag vet) några anhöriga som är i träsket men jag är ändå villig och vara med och betala för de som behöver vård. Men jag anser fortfarande att Åland är en ö och att det inte produceras narkotiska preparat här (vad jag vet) så alla narkotiska medel som förbrukas här kommer via någon in över våra gränser, sålunda måste vi stoppa knarket där och ett sätt att göra det är att ha stränga straff och bura in dom som sysslar med det på en ordentligt lång tid. För att skydda ännu oskyldiga ungdomar.mvhFredrik

    Gilla

  2. anonymous skriver:

    Katarina writes:Ja, du Frille, läste i tidningen och höll int me. Har man hamnat "på glid" har man ändå inte pilotutbildning i sikte. Du har haft tur som haft ambitioner och varit trygg/ stabil nog att kunna tacka nej. Men när inget längre spelar roll hjälper inga hot.Straff på langning, javisst, mycke för där finns möjligheten för "rena" att profitera på pundarnas olycka. Innehav och bruk.. ja, du svåra saker..Fängelse? Många som vart där vittnar om att man bara lär sej mer och inspireras… En ung person som åker dit, tycker jag borde få hjälp att återanpassas så fort som möjligt istället för att ytterligare brytas ner bakom lås och bom och sedan förväntas kunna leva ett rent och normalt liv efter avtjänat straff.Kan man inte tänka sej att lägga resurserna som annars skulle gått till förvaring (fängelse) direkt på åtgärder?Eller missförstår jag dej? Vad för slags straff vill du se? Fängelse? Avhuggna händer? Dödsstraff? Feta böter?Jag antar att du inte har några anhöriga/ bekannta i träsket, har jag fel?Hur ser du på alkoholmissbruk, alkoholister, hur tycker du samhället ska förhålla sig till dem? Ta något ansvar, erbjuda någon hjälp? Ha en bra dag

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s