Rockoff till torget…

Publicerat: 8 februari, 2007 i Uncategorized

[Ett stort slöseri med skattepengar

Måste säga att jag blir trött. Rockoff har debatterats och skrivits om nu i tio år och det är samma problem hela tiden, det stör grannarna.
När Rockoff var på torget var de flesta grannar arga, djuren på Lilla holmen misshandlade och de var allmänt oredigt i staden. Det ville politikerna få slut på och beslöt göra något åt. Olika alternativ genomgicks, alltifrån Badhusparken till Gröna udden.
Dennis Jansson kom på idén att man kunde göra något av den gamla Ålandsparken och informerade stadsfullmäktige om sina planer. Eftersom parken ligger där den ligger bredvid en hamn med trafik dygnet runt och granne med Mariehamns reningsverk och tomten var planerad för nöjestillställningar ansåg fullmäktige att det inte finns något bättre ställe än det inom stadens gränser.
Jansson fick köpa huset för nästan "tackskaduha", han övertog lån men de lånen var kapitallån vilket betyder att man inte behöver betala tillbaka dessa förrän bolaget börjar gå med vinst. Ett fastighetsbolag, går sällan med vinst, sålunda behöver lånen inte betalas tillbaka…
Vilket fullmäktige accepterade eftersom man ville stöda Dennis och hans planer samt man insåg vikten av att ha Rockoff på Åland.

Betalades av skattebetalarna
Man måste också tänka på att huset byggdes och betalades av skattebetalarna på Åland. Komma ihåg tycker jag också man bör göra att när parken byggdes var den öppen 24 timmar i dygnet med allt vad det innebar för grannarna. Efter att Jansson tog över och började med Mariepark handlade det om några dagar i året som parken har besökare.
Vad som dock stör mig är inte det att Anders Wiklöf funderat på hur det här ska lösas, kallar till presskonferens och presenterar sin idé efter några dagar. Utan att politikerna i staden köper idén att Mariehamns skattebetalare ska köpa tillbaka huset för 1,5 miljoner euro!
Förutom att politikerna hoppat på tåget så gör medierna likadant, Nyan hade igår en "undersökning" på stan som gick ut på att man frågade var man ville ha Rockoff. På Mariepark eller torget. Det är som när man frågar bussåkare om det ska vara gratis att åka buss eller inte. Som politiker måste man ta ett större ansvar och se till helheten inte bara opinionen, ska bli intressant och se hur stadspolitikerna kommer agera i den här frågan.

Kommer med förslag
Klart att Wiklöf kommer med ett förslag som gynnar honom på alla sätt, det har han också all rätt att göra, det finns dock saker politikerna bör tänka på.
För det första:
Att gå inför att köpa huset en gång till anser jag vara att handskas med pengar på ett fullständigt oacceptabelt sätt, då förstår man inte pengars värde om man agerar på det sättet. Man kan inte köpa ett hus som man inte har användning för bara för att man inte lyckats lösa problemen som uppstått. Försök arbeta ihop 1,5 miljoner euro och se hur länge det tar, då lär man förstå värdet att arbete om inte annat.
För det andra:
Om man flyttar tillbaka Rockoff till torget har man ju inte löst någonting, det bor fler människor runt torget som blir drabbade av ljudet än vad det bor runt Mariepark, kanske de inte har samma "betydelse i samhället" såsom A. Wiklöf, B. Sundback & B. Lundqvist men de har alla en röst när det gäller. De är lika viktiga som människor.

Slipper en konkurrent
För det tredje:
Klart att Wiklöf kommer med ett sådant förslag, det innebär för honom och hans företag att han slipper en konkurrent, den enda som kunnat konkurrera med Julfester, större arrangemang och middagar har varit Mariepark, om köpet går igenom återgår det till det gamla att det bara finns ett ställe att begära offert ifrån, nämligen Arken…
Om Rockoff åter flyttar till torget innebär det givetvis att fler besöker nattklubben också… Men det har Wiklöf all rätt att tycka, men jag förstår inte hur han kan komma med en lösning som går ut på att staden ska köpa tillbaka huset och göra ett stadsmuseum av det. Slöseri med skattepengar är detta enligt mig om det genomförs, tur att man flyttat till Jomala så man slipper vara med och betala en gång till.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Tiger writes:Laater ju helt otroligt…. Naestan som en daalig "saap opera"…. Lite kul foer oss som bor utanfoer Aaland och kanske ser saker och ting fraan en liten annorlunda synvinkel!

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  kommer nog ihåg writes:Du sa ju att du e för kk huset, dom va ju så duktiga på idrottsgalan dom som uppträdde!

  Gilla

 3. steelfm skriver:

  Japp, jag sa att jag inte kommer motarbeta KK-huset mera, det är ju dumt nu när det redan är igång eller hur :O)Men jag hade önskat att det funnits privata intressen i det, inte bara som det är helatiden att samhället skall göra allting, så som nu med Rockoff…

  Gilla

 4. steelfm skriver:

  Hej Anonym, Spiken på huvudet där, Wiklöf fick köpa arkipelag billigt (ca 500euro/kvm inkusive all inredning/köksutrustning/sängar…etc) pga att han skrev på ett avtal om driften av KK-huset i 20 år framåt, det som inte kom fram i lagtingsdebatten var att han kan säga upp det avtalet närsomhelst, tillochmed redan nu förrän huset är byggt…Arken hade 1,6miljoner euro i kassan när Wiklöf köpte det för 6miljoner, Alltså kostade det honom ca 4,5miljoner. I 20års avtalet kostar det honom 1,5miljoner euro att säga upp det redan nu med ett minskande belopp för varje år som går.Jag ansåg att man skulle bjuda ut arken till högstbjudande utan koppling till KK-huset. (jag ansåg också att KK-huset borde byggas privat istället för nu med skattepengar men det har jag stridit om i fem år och den kampen förlorade jag helt klart eftersom bygget redan nu är igång :O)

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Anonym igen 🙂 writes:Skrattade när jag läste ditt upplägg om Mariepark.Varför inte göra två KK hus?Ett i hamnen dvs Mariepark och ett vid Arken som nu byggs.Har du sett ritningarna ordentligt på nya KK huset?Kolla lagerutrymmet?Alla teatergrunkelimojs vart skall de förvaras?Vem är vinnaren i KKhuset?Tja som det byggs så fint idag är herr Wiklöf den nöjde.Denna rundgång med Mariepark tror jag knappast är avslutat på x antal år.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s