Svåra men viktiga val

Publicerat: 12 januari, 2021 i Personligt

I morgondagens Nya Åland skriver Michael Hancock om att jag firat julafton i Knivsta. Han hade fått ett tips om det och ringde och frågade om jag anser att det är okej för mig att inte respekterat de sju dagarnas frivilliga rekommenderade karantäns bestämmelserna, som landskapsregeringen och jag själv har antagit.

Det är en berättigad fråga. 

faksimil Nya Åland

Orsaken till varför jag inte kunde vara alla sju dagar i den frivilliga karantänen var för att SteelFMhjälpen skulle genomföras den 30-31 december och jag gjorde bedömningen att det tyvärr inte skulle gå att genomföra det utan mig på plats. 

Hade jag då inget annat val? Givetvis kunde jag ha valt att inte följa med min fru till Vickeby, en liten by långt ute i skogen utanför Knivsta, där hennes dotter, man och deras två småbarn bor. De personer vi kallar vår familj. Men jag valde att följa med och fira julen där, i stillhet.

Jag försökte göra det bästa av situationen genom att både före, under och efter att jag kommit hem, vidta alla tänkbara försiktighetsåtgärder för att inte utsätta mig eller någon annan för smitta.

Jag ansåg mig dock inte kunna avstå ifrån att närvara i det viktiga välgörenhetsevenemang som SteelFM ordnade och som jag vet gör så stor skillnad för så många. Orsaken är att det är jag som varit huvudprojektledare för det evenemanget de senaste tre åren och det är så mycket av tekniken, tanken och produktionen som sitter i mitt huvud. Saker jag lärt mig genom åren för att driva ett projektet som det här i mål.

Givetvis borde jag som offentlig person föregå med gott exempel och efterleva samt följa alla de  rekommendationer som landskapsregeringen ger ut. Men ibland så kommer livet emellan och man tvingas välja mellan två svåra eller omöjliga alternativ. Ibland blir det fel, hur man än gör.

Jag gjorde dock det bästa jag kunde av den här situation och vidtog alla tänkbara försiktighetsåtgärder. Jag höll mig isolerad på båten, träffade bara ett fåtal människor i Sverige, som alla var friska och symptomfria. Höll fysisk distans, använde munskydd, spritade händerna ofta och höll mig avskilt de dryga fyra, nästan fem dygnen innan SteelFMhjälpen började.

Eftersom jag inte hade några symtom utan kände mig frisk som en nötkärna, åkte jag inte heller och testade mig för Covid-19 till ÅHS.

Väl under direktsändningen i det 1200kvm stora utrymmet i Blomstringes lokaler gjorde jag vad jag kunde för att hålla distans ifrån gäster och artister. Jag spritade händerna kontinuerligt och höll mig mestadels bakom kameror och datorer. 

Avslutningsvis vill jag säga att Åland är en gränsregion. Många ålänningar har familjer på bägge sidor av gränsen. Jag tillhör en sådan familj. Jag anser även att resor för att träffa familjemedlemmar inte är en nöjesresa utan en nödvändig resa. Ibland befinner man sig i situationer i livet som inte alltid är svarta eller vita. Ibland blir beslut man tar i konflikt med det ena eller andra. 

För mig var det här ett sådant tillfälle. Då gäller det att göra det bästa av den situationen, ta ansvar och stå för det man gjort och göra annorlunda en annan gång.

kommentarer
 1. Timo skriver:

  Det är väl som vanligt med politiker.. Tror sig vara förmer än andra. Samma stil på de styrande i Sverige. Inte kul för en arbetare att avlöna sådana via skattsedeln.

  Gilla

  • fredrikkarlstrom skriver:

   Hej Timo,
   Jag tror absolut inte att jag är förmer än någon annan. Jag har verkligen försökt leva som jag lär i hela mitt liv. Den här gången gjorde jag fel, och jag ber om ursäkt.

   Jag kan inte få det ogjort och i efterhand borde jag givetvis gjort på ett annat sätt men just då och där, när jag stod inför att ta ett beslut, tog jag det här.

   (Det finns mer att berätta i den här historien, varför jag gjorde som jag gjorde, och det kommer nog en tid för det också, men den tiden är inte nu). Jag vill inte komma med ursäkter, jag tog ett beslut, står för vad jag gjort och jag gjorde fel.
   Förlåt, det är det enda jag kan säga.

   Gilla

  • Anonym skriver:

   Det är väl som vanligt med arbetare. Tror sig vara förmer än andra. Samma stil på löntagarna i Finland. Inte kul för en företagare att avlöna sådana via omsättningen.
   Förstår du själv hur generaliserande dina ogenomtänkta påståenden är?

   Gilla

 2. Anonym skriver:

  Det går rykten om att det inte var första gången som du har varit till Sverige i privata ärenden och struntat i karantänsreglerna. Stämmer det?

  Gilla

  • fredrikkarlstrom skriver:

   Hej Anonym,
   Nej det stämmer inte. Jag har även varit helt öppen med det i ett inlägg för några månader sedan. Du hittar det här:

   https://frille.com/2020/10/23/frivillig-karantan-och-jobba-hemifran/

   Gilla

   • Anonym skriver:

    Det är en annan privatresa till Sverige som jag hört talas om i Oktober men oavsett, du skriver att du varit i Sverige på privat resa och ifrågasätter huruvida det är rimligt att du måste sitta i karantän. Du skriver inte att du satte dig i karantän, bara att du ifrågasätter logiken i karantänen. Det är inte vi, folket som bestämt reglerna, det är ni. Du måste inte hålla dina rekommendationer och det kommer jag inte längre heller göra.

    Gilla

   • fredrikkarlstrom skriver:

    Som jag sagt och skrivit. Jag har varit två gånger till Sverige i höst. En gång på arbetsresa på inbjudan av Arbetsmarknadsministern i Sverige (eftersom det var en arbetsresa gällde inte karantänsbestämmelserna), den andra gången var en nödvändig privatresa (min dotter som jag haft i 20 år var utan kök i sin lägenhet och behövde min hjälp med att installera ett nytt). Efter den resa satt jag i karantän och jobbade på distans hemifrån.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s