Budgetanförande nr.1

Publicerat: 10 november, 2020 i Personligt

Att hålla sig till sju minuter är inte min starkaste sida. Måste sluta skriva mina anföranden och köra mer på ”gehör” men det här försökte jag säga.

Talman,
Eftersom tiden är begränsad har jag valt att dela upp mitt anförande i två delar. Det här första är ett allmänt politiskt anförande som tar avstamp i den exceptionella tid vi lever i och det andra, är en presentation över näringsavdelningens budgetförslag.

Trots att jag varit involverad i den åländska politiken, från och till, under två decennier har de senaste nio månaderna inte liknat någon utmaning som Åland stått inför, som nu.

Den senaste tiden har den politiska ledningen, näringslivet, människor och självstyrelsen satts på prov, som aldrig tidigare.

Undantagstillstånd, beredskapslagar, stängda gränser och näringsförbud är åtgärder som vi förknippar med krig och katastrofer, oftast i länder ganska långt bort ifrån oss här i Norden.

Kriser kommer och går och de senaste 30 åren har de kommit med ungefär 10 års mellanrum, de senaste åren har dock tendensen varit att de kommer lite oftare.

Det började med Laman i början av 90-talet, IT-bubblan på 00-talet, finanskrisen -08 och därefter flyktingkrisen 2015, följt av klimatkrisen och nu pandemin covid-19 år 2020.

Det som dock alla kriser hittills i världshistorien har gemensamt, är att de har gått över. Det kommer även den här krisen göra. Garanterat. Däremot kommer vår vardag inte se likadan ut som tidigare.

Och det är det politiska budskap jag vill förmedla. Trots att jag kan räkna upp otaliga siffror och fakta över hur hårt den här pandemin har drabbat Åland, så väljer jag att försöka vara optimist och fokusera på det positiva.

Jag tror nämligen att vi har en strålande framtid framför oss, om vi väljer att ta vara på den tid vi lever i nu, att vi INTE ställer in – utan vi ställer om.  Att vi inte bryter ihop utan kavlar upp ärmarna. Det absolut viktigaste vi kan göra för att få vårt landskap att blomstra igen är att tro på framtiden. Jag har under hela mitt liv levt med övertygelsen om att det man tror på, och det man uttalar, så blir det. Saker och framtiden blir inte bara som det blir, det blir vad vi gör den till.

Jag har i otaliga sammanhang, under de senaste 20 åren, lyft upp de fördelar, framgångsfaktorer och styrkor som Åland har. De har inte förändrats.

VI har fortfarande ett samhälle som är välfungerande, bra skolor, bra vård, bra omsorg om våra äldre, en effektiv polis, ett kultur/sport-utbud som stora städer avundas, otaliga högklassiga restauranger, bra infrastruktur, driftiga entreprenörer, en fantastisk tredje sektor och vi har ett samhälle där tilliten till varandra är stor. Det fortsätter vi också ha under 2021 med den här budgeten.

Detta samtidigt som vi inser att vi måste ställa om, vi kan inte göra som vi alltid gjort och det kommer den här krisen både tvinga oss till, eller som jag väljer att se det, ge oss möjlighet att göra.

En av de största framgångsfaktorerna på Åland är den kontinuerlig inflyttningen och befolkningsökningen vi haft de senaste 45 åren. Trots den nu pågående pandemin, är jag verkligen glad över att den trenden inte på något sätt verkar avtar, utan tvärtom. Allt tyder på att fler och fler får upp ögonen för vårt fantastiska örike och fler och fler vill flytta hit. Jag vill att Åland är och skall förbli väldens bästa plats att leva och bo på. 

I den här budgeten finns mycket bra som siktar mot framtiden på både kort och lång sikt, jag kommer återkomma till det.

Just nu, i den här exceptionella tid vi lever i finns det två sätt att ta sig an framtiden. Det ena är att dra ner på allt till ett minimum, gå i ide och vänta på att tiden skall bli bättre.

Den andra vägen, som landskapsregeringen föreslår är att ta tillvara den här tiden fram till nästa sommar och göra något extra under de kommande mörka vintermånaderna och förbereda, anpassa, tro och satsa för de kommande åren. Ställa om, ladda om, leta nya marknader, nya kunder och använda tiden till vår fördel.

Det finns flera trender i spåren av Coronapandemin som talar till Ålands fördel.
Den ena är närturismen, när gränserna öppnas och människor kan och vill börja resa igen är jag helt övertygad om att det uppdämda behovet av att uppleva saker igen. Det kommer gynna Åland, vi är nära, men långt borta på en och samma gång.

En annan trend för Åland är distansarbete som många nu ser, och sett, att är en möjligt. Jag är övertygad om att vi kommer se fler deltisboenden på Åland. Människor som lever och jobbar på flera ställen, men mycket på distans.

Här ser jag fram emot den parlamentariska arbetsgrupps rapport som just nu ser över närings och jordförvärvsrätten och att de regelverken kommer moderniseras. Världen förändras nu, Åland kommer behöva förändras med den.

En annan fyrbåk som vi har att navigera oss mot är det projekt som vi alla skall vara extra stolta över. Nämligen Åland100. Det är ett stort projekt som har till syfte att fira vårt 100-åriga självstyrelse.

När man kommer ut ur en pandemi, som lamslagit stora delar är världen och slagit hårt mot Åland, då behöver man fira. Och det ordentligt. Och håll med om att det inte finns ett bättre tillfälle att fira det, samtidigt som Ålands självstyrelse fyller 100 år.

Jag vill dock inte att vi bara skall fira de 100 goda år vi haft, eller att vi är på väg ut ur covid-19 krisen, utan jag vill att vi med Åland100 skall titta framåt, anpassa oss efter den nya verklighet vi lever i och använda den snabbrörlighet vi har, inte ställa in utan ställa om.

Åland100 kommer pågå två somrar. Det är något att se fram emot, anpassa sig och sin verksamhet till och för mig är det just nu det starka ljuset i den här mörka tunneln vi befinner oss i. Åland100 är en fyrbåk som vi skall använda oss av och hjälpa lotsa oss fram till vårt nya hem och vår nya framtid.

Det är ett tillfälle där vi kommer kunna ta plats på alla möjliga och omöjliga sätt. Berätta att vi finns och visa att vi är ett dynamiskt samhälle som klarar tuffa utmaningar. Visa att när det stormar och blåser som mest, då hissar vi segel.

Jag vill att Åland skall förknippas med framtidstro, frihet och ett örike där alla kan uppfylla sina drömmar. Vi är alla olika och våra drömmar skiljer sig åt, vissa vill starta företag, andra hitta ett bra jobb, någon vill bygga ett hus, några vill flytta hit för sina barns och våra skolors skull och andra för att de får möjligheten till hemskolning.

Oavsett vad människors drömmar är, vill jag att Åland skall vara det ställe i världen där de drömmarna kan uppfyllas. Närheten till allt och alla, minimal byråkrati, enkla tillståndsprocesser och fortfarande ett välfungerande samhälle där vi tar hand om varandra, där Åland ses som en familj framom ett företag, det är vår styrka och det är det vi skall bygga vidare på.

Det kan vi skapa om vi väljer att göra det. Receptet för att lyckas är att vi måste göra det tillsammans. Fokusera på det positiva och arbeta emot det negativa, jantelag och nånannism.

Talman, jag kommer återkomma med ett anförande som mer i detalj berättar hur ramverket för näringspolitiken kommer se ut år 2021. Jag kallar det ramverk för det viktiga för mig är att vi i landskapsregeringen och näringsavdelningen kan fortsätta anpassa oss efter hur världen och Åland förändras på samma sätt som vi gjort de senaste nio månaderna.

För jag vill hävda att landskapsregeringen har visat att vi har beredskap att handla snabbt utefter hur situationen förändras. För landskapsregeringen har det varit viktigare att visa handlingskraft, ledarskap och ta ansvar i en svår situation än att utreda, avvakta och vänta. Det kommer vi fortsätta med och den här budgeten är ett exempel på det. 

Landskapsregeringen och förvaltningen har visat prov på och att vi har varit oerhört agila under det senaste året. Vi lever trots allt just nu i ett ”undantagstillstånd från det normala” med en gränsstängning som förhindrar och försvårar människor att göra affärer, träffas och utvecklas. Det får inte vara vårt normaltillstånd. Det normala måste vara att gränserna är öppna och att vi bekämpar viruset, inte människorna.

Flera idag har talat om den fantastiska artisten, demokraten Bruce Springsteen om jag skall välja två låttitlar som jag vill förknippa den här budgeten och Åland med så är det :

Land of hope and dreams eller låten The promised Land

kommentarer
 1. Anonym skriver:

  De va allt lite floskelminister över det….

  Gilla

  • fredrikkarlstrom skriver:

   Som sagt ett allmänt anförande. Idag pratade jag om en hel del mer konkret och imorgon kommer mer.
   Jag var lite trött alla på de negativa olyckskorparna i oppositionen som inte inser vilken värld vi lever i, i och under corona-pandemin samtidigt som åland är ett fantastiskt ösamhälle.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s