Åland – En gränsregion

Publicerat: 24 augusti, 2020 i Personligt

Ibland får vissa intervjuer större uppmärksamhet än andra. Förra veckan pratade jag med journalisten Anna Grönberg ifrån TT om hur Corona-pandemin påverkat turismen och sjöfarten på Åland. Den artikeln spred sig som en löpeld över hela Sverige. Här är några exempel :
Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Västerbottens-Kuriren, Norra Skåne, Dagens Näringsliv, Strömstads Tidning, Skånska Dagbladet, och Omni,

Även åländsk och finsk media har tagit fasta på mina uttalanden,

Enligt nordiska ministerrådets statistikdatabas så är Ålands andel av Finlands befolkning ca 0,54 procent men vi står för nästan 15(!) procent av alla i Finland som pendlar till ett annat nordiskt land. Således är gränsfrågan oerhört central för oss.

Inom samarbetet i Nordiska Ministerrådet har Åland sedan 1977, med undantag för några år, ingått i det Nordiska Skärgårdssamarbetet mellan Sverige – Åland – Finland, som en av 12 nordiska gränskommittéer. Således är Åland en gränsregion, som förövrigt även har en fysisk landsgräns med Sverige, Märket!

De delvis stängda gränserna har påverkat oss enormt. Sjöfarten och turismen står för nästan 20 procent av vårt BNP och nästan 25 procent av sysselsättningen. Idag har vi en historiskt hög relativ arbetslöshet på dryga 11 procent.

Därför anser jag att man bör kunna ha regionala skillnader i Finland eller åtminstone måste Åland likställas och ha samma verksamhetsförutsättningar som i Tornedalen. Vi är bägge två gränsregioner och är oerhört beroende av goda relationer till våra grannar.

Ser vi sedan på antalet smittade på Åland kan vi konstatera att vi har klarat bekämpningen av Corona-viruest väldigt bra, såhär långt. Endast 21 stycken bekräftat smittade personer sedan mars, väldigt få svårt sjuka och snart 3700 personer testade. Trots den delvis öppna gränsen denna sommar så har vi endast haft ett (1) bekräftat fall de senaste två (2) månaderna.

Det fortsättningsvis viktigaste vi kan göra tillsammans för att bekämpa viruset är att hålla avstånd, tvätta händer och stanna hemma om man är sjuk. Men samtidigt som vi gör det ovanstående, måste vi komma till det nya normala, börja göra affärer med varandra, tillåta rörelse över gränserna och få igång våra samhällen igen.

Jag har alltid varit stolt över att tillhöra Norden, en region vars grundfundament har varit att vi fritt har kunnat röra oss över nationsgränserna, utan pass i 70-års tid.

Men den här pandemin har tyvärr medfört att det nordiska samarbetet fått sig en ordentlig törn. Vi måste nu arbete hårt på att läka såren mellan våra nationer. För sättet länderna i norden har valt att bekämpa viruset på har tyvärr medfört att sår uppstått nationerna emellan. Jag är övertygad om att vi är starkare tillsammans än var och en för sig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s