Radioreklam

Publicerat: 28 januari, 2019 i Personligt

Till den radioreklamköpare det berör:

Kort Bakgrund
Steel FM Ab driver tre kommersiella radiostationer på Åland. Vår huvudstation är Steel FM på 95,9 MHz där vi sänder dygnet runt och har programledare mellan 07.30-17.00 alla vardagar. Vi blandar en härlig mix av klassikerna från -70 -80 & 90-talet, men även de bästa hittarna från idag. Där levererar vi även varje vecka American Country Countdown, Retro-Fredag och World Chart Show.

Förutom den varierande musiken har vi mycket kontakt med lyssnarna i form av tävlingar, gratulationer, önskemusik, telefonintervjuer och ofta gäster i studion. Vi ”krossmarknadsför” oss själva mycket och är väldigt aktiva på vår sida på Facebook som följs av ca 5000 personer men även via Instagram och Snapchat. (se exempel längre ned)
Dessutom har vi även genomfört succén SteelFMhjälpen de senaste två nyåren, läs mer om det här www.steelfmhjalpen.ax

Det unika med att köpa reklam och höras hos oss är att samma reklam som sänds i Steel FM även sänds i Soft FM 107,2 MHz och i Mix Megapol Åland 101,8 MHz och går dygnet runt i alla tre kanaler med ca två till tre timmars mellanrum, totalt hörs din reklam drygt 30 gånger/dygn.

mixloga-litenMix Megapol är den största kommersiella radiokanalen i Sverige med flest lyssnare och har så varit under hela den period kanalen även funnits på Åland. Dess målgrupp är kvinnor i åldersgruppen 25-49 år. Snittlyssnaren är intresserad av resor, hälsa, träning, sociala medier och familjeliv. Enligt Mix Megapols lyssnarundersökning är lyssnaren köpstark och bor i radhus/villa.

Eftersom vi vet att största delen av Åland tar del av det svenska medieutbudet så torde en kvalificerad gissning vara att Mix Megapols lyssnarsiffror stämmer relativt bra även på Åland.

soft_fm200Soft FM är vår station med mestadels lugn musik, ännu större bredd och inte lika mycket dagsaktuella hits. Bara musik & nyheter. Ingen radiopratare. Stationen har en äldre målgrupp och spelas ofta på tandläkarstationer, massageinstitut, hotell och olika köpcentrum samt ofta i någon av ålands alla taxibilar.

Steel FMs är den kanal vi jobbar mest med, vi är övertygade om att ålänningarna vill ha en lokalproducerad radio med bra musik, mycket tävlingar och ett trevligt sällskap under arbetsdagen. Vi vill med Steel FMs dagliga direktsändningar ifrån 07:30-17:00 vara en ”kompis i etern”.

Ibland en lite jobbig kompis som utmanar och skapar debatt men oftast en kompis som man inte stör sig på. Vi vill förmedlar en positiv känsla, glädje, lyfta upp det goda, berätta lite roliga historier, ha mycket gäster och bjuda på överraskningar som vi vet uppskattas av vår målgrupp som är mellan 20-55 år.

Vi spelar liknande musik som Mix Megapol men med en större bredd och mer variation samt fler nya hits. Det gör vi eftersom vi vet att Steel FM ofta är på hela dagarna på olika arbetsplatser och i hemmen. Helt enkelt mer variation i musikmixen för att inte bli för ”tjatig”. Vi vet också när vi analyserar våra snart 5000 aktiva facebook ”gillare” att största delen är kvinnor i just den åldern.

Här nedan ser du den senaste statistiken (de senaste 28 dagarna) ifrån vårt facebook konto, notera bl.a våra ”videoklipp-visningar”. (Vi kan konstatera att väldigt många tittade på våra direktsända presskonferenser ifrån stormen och LIVE-framträdanden under SteelFMhjälpen) Bara som information kommer vi satsa mer på LIVE-streaming under år 2019. Återkommer om det.

steel_facebook_jan

Bifogar även längre ner på sidan någon ”Print Screen” på några Facebook-exempel som visar hur vi engagerar våra lyssnare, både med seriöst och mindre seriöst innehåll. Genom att kombinera innehåll och sprida/prata om det på flera olika plattformar är vi övertygade om att våra kunder får maximal exponering i flera olika plattformar.

Hur många lyssnar då på Steel FM?
Det går tyvärr inte att säga ett exakt antal. Vi vet dock efter 25 radioaktiva år att våra kunder är nöjda och kommer tillbaka.

Att våra kunderna får respons på sina reklamer och återkommer. Det är vår viktigaste måttstock och den statistik som betyder något för oss. Ingen köper längre reklam för att vara snäll, eller sponsra oss, alla vill ha resultat.

Vi vet också att när vi engagerar lyssnaren så får vi bra respons via våra tävlingar och låtönskningar. Samt att våra aktuella gäster bekräftar gång på gång att deras medverkan i programmen diskuteras och pratas om kring kaffeborden.

Som du vet kan man lyssna på Steel FM på väldigt många olika sätt, förutom via vår huvudsändare på lotsberget på 95,9 MHz och även i alla centralnät på Åland så kan man också lyssna på oss via otaliga andra digitala vägar.

Vi har flera leverantörer av LIVE-stream tjänster, vilket gör det lite svårt att kort sammanställa all statistik ifrån dem men här kommer ett försök för dig som är intresserad. Alltså hur ålänningarna (och andra runtom i världen) lyssnar/tittar online via våra appar, hemsidan, tune-in eller våra sändningar via vår WEB-TV.

Vi finns som sagt överallt digitalt men vi vet fortsättningsvis att det traditionella radiolyssnandet på Åland till största del sker via den traditionella radioapparaten på jobbet eller i bilen. Det digitala lyssnandet ökar kontinuerligt via hemsidan och apparna och utvecklingen går helt klart till att fler och fler börjar lyssna/titta digitalt. Särskilt när det är något speciellt som händer, såsom SteelFMhjälpen, stormen, direktsända presskonferenser, fotbollsmatcher etc

Här nedan har du lite statistik ifrån den senaste månaden från en av våra  Web-RADIO-appar (totalt antal ”listening sessions” – drygt 11.500 stycken) samt vilka tider vilka plattformar folk lyssnar via.

Vilka tider har vi flest lyssnare?
Det är ingen hemlighet att vi har flest aktiva lyssnare mellan 07:30-17:00 (måndag till fredag) vilket sammanfaller med när vi direktsänder. Det är inte heller någon hemlighet att det är i bilen på väg till och från jobbet samt tiden man är på jobb som vi har flest aktiva lyssnare samtidigt.

Radio är det enda medium du kan konsumera samtidigt som du gör annat. Lyssnandet under dagen är relativt konstant och sjunker efter klockan 18:00 som synes på den statistik som vi får ut ifrån våra lyssnare som lyssnar via våra iOS och Android app:ar.

Sen kan man givetvis lyssna via www.steelfm.ax samt på alla ställen där alla världens radiokanaler streamas ut, såsom Tune-in m.fl

Om man tar samma period (alltså den senaste månaden) och ser på statistiken över antalet WEB-TV-TITTARE via vår livestream och WEB-TV (som finns på www.steelfm.ax och www.livestream.com/steel) så ser det ut såhär:

Vi hade många tittare under SteelFMhjälpen och givetvis färre tittare under en ”vanlig dag”, eftersom det då är inte så mycket att ”titta på” däremot kommer vi satsa mer på fler olika LIVE-streamde sändningar (fotboll, presskonferenser och andra happenings, såsom Rockoff mm)
Totalt över 5100 timmar tittades det på SteelFM-TV senaste månaden…(!)

Här nedan ser du lite statistik ifrån var våra tittare kommer (det ser ut ungefär lika för våra app/webradio-lyssnare)

Något vi jobbat med de senaste åren är ”radio i kombination med sociala medier”. Vi engagerar många och knyter ihop dessa medier för att få extra stor spridning. Det gör vi på flera olika sätt för att väcka intresse för våra program, tävlingar och att få fler människor att börjar lyssna på oss.

Förutom att vi är väldigt aktiva på facebook så är vi också aktiva på Snapchat för att nå den yngre publiken (10-19 år) som inte har en likadan relation till traditionell radio som de som är lite äldre. Här är ett exempel på ett inlägg som vi gjorde en kombination av tävling, facebook och radioreklam på.

Här kommer några andra exempel på när vi nått långt med olika seriösa och mindre seriösa inlägg via vår sida på Facebook.

Avslutningsvis.
Den kommersiella radion har funnits på Åland i över 25 år. De senaste sju åren har vi haft lite utmaningar med sämre resultat. Vi testade några år med att satsa på journalister och mer ”seriöst” innehåll men tyvärr visade den satsningen att reklamkunderna minskade, kostnaderna ökade och att ålänningarna inte ville ha en radio som var för ”tung”  (det finns redan en licensfinansierad sådan…)

Vi insåg att ålänningarna vill ha en kompis som underhåller, är lokal, spelar bra musik, har mycket tävlingar, får en på bra humör och kan vara på timme efter timme i bilen, på jobbet eller i hemmet.

Efter att vi gick tillbaka till våra rötter och erbjuder lyssnarna just det, så har varje månads omsättning ökat jämfört med året innan (år 2017) och fler och fler kunder har kommit tillbaka och nya tillkommer kontinuerligt. Det har resulterat i att vi för år 2018 kommer kunna presentera ett av de bättre resultaten för Steel FM på länge och det ger oss kraft att fortsätta, utvecklas och hitta på nya saker som gör Åland lite roligare.

Personligen tycker jag att alla företag borde testa radioreklam en period. Då får varje företag svaren, svart på vitt, att radioreklam fungerar. Då får man också se hur kostnadseffektiv, snabb och välfungerande radioreklam på Åland är.
Anlita oss under år 2019 och låt oss  visa hur bra vi och radion är.

Radioreklam fungerar på ett helt annat sätt än tidningsreklam, du kan lätt bläddra förbi en annons som inte intresserar dig men du kan omöjligt stänga öronen och inte lyssna på en reklam som kommer återkommande, gång på gång, dag efter dag.

Sparhallen – vi gör Åland billigare

Upprepning är hemligheten till varför våra kunder får respons. Det, samt att de höras i tre olika kanaler som alla har lite olika målgrupper.

Sen det faktum att vi har samma dagspriser för alla kunder är något vi har varit stolta över och jobbat efter sedan vi startat. Vi har svårt att förstå hur våra lokaltidningar kan ha olika pris för samma storlek av annons beroende på vem kunden är…

Slutligen vill jag säga tack till dig som köpt radioreklam de senaste 25 åren. Vi på Steel FM Ab kommer fortsätta göra allt vi kan, och lite till, för att du fortsättningsvis vill lägga en del av din marknadsföringsbudget hos oss och att du skall få resultat på dina satsade euron.

Har du några tankar, funderingar eller frågor kan du alltid kontakta mig eller någon annan av oss på http://www.SteelFM.ax

Med vänliga hälsningar

Fredrik

Lämna en kommentar