Byggtankar del-2

Publicerat: 28 december, 2016 i Personligt
941147_10151367504502397_1408228493_n

Min första skissritning för några år sedan

Eftersom jag inte kunnat bygga på några dagar (grr, nionde dagen nu, hoppas dock kunna börja lite idag eller imorgon) så kommer här, som tidigare utlovat, ett andra inlägg om tips, tankar och råd om du tänker bygga ett hus. Kom dock ihåg, om du frågar tio personer så kommer du få tio olika svar, ta till dig av vad du gillar och skippa det du inte gillar 😉

En sak du bör fundera över och kontinuerligt tänka på är materialvalet. Vissa saker går inte att göra så mycket åt och kräver inte så mycket eftertanke. Ungefär som att baka en kladdkaka. Socker, ägg och mjöl är basvaror som behövs och skillnaden i pris är inte så stor, oavsett vilket märke du väljer. Generellt är det så med virke, gips och spik/skruv också. Däremot är det skillnad på rakt och krokigt virke och bra eller dåliga skruvar (gips är det i stort sett monopol på i Europa så den är det ingen större skillnad på, varken pris eller kvalitet). Det blir dock roligare, enklare och bättre om du har rakt virke och inte använder dåliga skruvar. (Kan erkänna att jag skruvar det mesta, tillockmed panelen på utsidan… 😉 det enda jag spikat hittills är råsponten på taket)

b833c-euro_100_million_largeDe stora prisskillnaderna (såhär långt i mitt bygge) uppstår när det kommer till val av ytskikt. Olika sorters paneler, tak, fönster/dörrar har otroligt olika egenskaper och med det även priser. Välj med omsorg och be om offerter.

Väljer du att använda Toblerone, rostade kaffebönor, ZacapaRom eller andra dyrare ingredienser i din kladdkaka så kommer priset på slutresultatet påverkas. Ungefär samma gäller med ett hus. Däremot är det ofrånkomligt, använder du kvalité och bra råvaror blir slutresultatet bättre.

Om jag såhär i början av mitt projekt skulle uppskatta vad huset mitt kommer att kosta skulle jag säga att materialkostnaden kommer att stå för ungefär 50% och arbetskostnaden 50%. Det betyder att desto mer jag kan göra själv, desto billigare blir det. Med min nuvarande lön har jag inte heller råd att anlita hantverkare så mycket jag kanske skulle önska. Så att bygga ett hus handlar om tid, pengar, arbete och prioriteringar. Ett stort hus blir dyrare, men inte i proportion dyrare per ökad kvadratmeter, slutpriset handlar om det ovanstående. Alltså hur mycket du kan göra själv och vilket material du använder. Ett stort hus kan bli billigare än en 100 kvm lägenhet i Mariehamn. Det är iallafall mitt mål.

Om du tänker bygga själv, skaffa dig då också bra verktyg. Alltså riktigt bra. Om du vill ha några tips så är det det här ett måste enligt mig.

  • Hilti skruvdragare
  • En bra bänk & Girsåg
  • Ett långt Hultafors vattenpass
  • Ett åtta meters Hultafors måttband
  • En 16oz Hultaforshammare
  • Bra märkpennor
  • Hilti-skruvautomat
  • Tigersåg
  • Handklinga
  • Sticksåg

Hyr även maskiner när du skall göra vissa specialmoment. Bra maskiner är mer än halva jobbet!

Lovade i förra bygginlägget att säga något om arbetskläder också. Jag köpte en hel del springkläder för ett år sedan, de är absolut det bästa att ha under arbetskläderna. Löparkläder som andas, transporterar svetten till ett annat lager och håller dig torr. Så använd det och köp ett par arbetsbyxor du trivs i och som har funktioner som passar dig (för mig handlar det om bra fickor, speciellt bra fack för telefonen) och investera i sköna knäskydd, varma skor och bra sockor. Sist men inte minst. Handskar. Använd Klint Glove! (förutom när det är vått och kallt ute, det är det enda dom inte passar till, annars är dom helt oslagbara.;) )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s