#frille100dagar är över

Publicerat: 1 juni, 2016 i Politik

IMG_6405För hundra dagar sedan insåg jag att jag måste göra något för att bryta den dåliga trend jag självförvållat hamnat i. Vågen min började visade mer och mer, kläderna började bli för små och konditionen hade nästintill försvunnit.

Jag hade under ett halvår skyllt min viktuppgång och mitt ”förfall” på min dåliga och onda rygg, vilket medfört att jag hittat mig själv liggandes ätande alltför mycket onyttigt i soffan, kväll efter kväll.

Ett sätt som jag flera gånger tidigare har använt mig av för att genomföra en förändring som är lite jobbig att göra i livet, är att göra det offentligt. Sagt och gjort, mellan tanke och handling har det aldrig varit så långt, så när jag tänkte tanken, publicerade jag det här inlägget>> och några andra till följd av det.

Ska jag vara ärlig, så var jag nog inte riktigt motiverad att sätta igång med förändringsprocessen, men tack vare, eller på grund av, att jag gjorde det offentligt började folk höra av sig, peppa och uppmuntra mig. Helt plötsligt ser jag att flera tusen personer hade läst mina inlägg på bloggen om detta projekt och att jag inte längre har något riktigt val…. Har man satt sig i båten får man ro den iland.

Så jag började, måndagen den 22 februari. Det första jag gjorde var att boka in ett träningspass, en gång i veckan, i tretton veckor, med en personlig tränare på Avancia. Ni som följt med de här tre månaderna vet att den PT:n är Johannes Nordström och jag är väldigt glad att jag bokade in honom.

Förutom att det gjorde att projektet blev på ´riktigt´ så tvingade jag mig själv att inte fuska och inte hoppa över den där träningen på onsdagsmorgonen. Nu var det helt plötsligt någon som väntade på att jag skulle komma och som visade mig oerhört många olika nya övningar av olika svårighetsgrad som hjälpte både mig, min rörlighet och min rygg.

Jag vill även passa på och säga att jag är väldigt glad över att fått förmånen att lära känna Johannes på riktigt, en ung kille med fötterna på jorden, sympatisk, mogen, trevlig, kunnig, glad, spontan, ödmjuk och alldeles, alldeles underbar. Han har som ni säkert märkt blivit en del av SteelFM familjen och du hör honom bland annat varje onsdag när han, peppar, väger och ibland pinar Frippe. (Frippe har förövrigt också bestämt sig för att komma i form. Hans utmaning är dock lite större än min, han skall ner 40 kg på ett år, följ hans resa på www.steelfm.ax).

Funderar du på att anlita en personlig tränare, skynda dig och boka upp Johannes, innan han har blir fullbokad, du kommer inte ångra dig. En varmare, mer erfaren och stabilare kille hittar du inte. Han är en riktig klippa och han kommer att gå långt, tro mig.

Hur har det gått då, kanske du undrar?

Ska jag vara ärlig har det gått oförskämt bra. Trots att jag varit en vecka i Grekland, några dagar i Sarajevo, firat påsk/valborg och varit på flera kalas/middagar de senaste månaderna, och verkligen njutit av alla tillfällen, har jag nått mitt mål att gå ner 100 gram om dagen i 100 dagar.

Vad är då hemligheten? Vad har jag gjort och inte gjort? Här kommer en lista i punktform som har funkat för mig

 • Gjorde viktminskningen offentlig, för min skull.
 • Satt upp ett mål, (10kg på 100 dagar, eller minst nå till 95,9…)
 • Kört ett stenhårt träningspass på Avancia med Johannes en gång/vecka
 • Ändrat kosten (kanske det viktigaste), jag har ätit Evas goda, nyttiga och hemlagade mat (mindre kolhydrater & mindre portioner) till middag alla vardagar och oftast tagit rester till lunchen dagen efter.
 • Ätit max en lunch ute i veckan, när så, ätit sallad.
 • Hållit vardagarna strikta, undvikit godis, socker, glass, chips, kakor etc men tillåtit mig njuta av mat och dryck ett dygn (ibland två) under helgen (dock försökt undvika att frossa)
 • Undvikt att äta på kvällarna efter 18:00
 • Försökt sitta på motionscykeln eller springa 3,5km, två gånger/vecka
 • Gemensam träning med Johannes och gänget på SteelFM en gång/vecka den sista månaden (något vi kommer fortsätta med, dock utökat till två gånger i veckan)
 • När suget av något gott blivit för stort har jag käkat Wasa surdegsknäckebröd (testa det, fantastiskt gott) eller druckit en flaska vatten med lite äppelcidervinäger.

Ja, det här var en liten sammanfattning. Nu gäller det att fortsätta hålla midjemåttet i schack, konditionen i skick och äta nyttigare. Jag har lärt mig att det inte blir enklare med åren att gå ner i vikt, däremot gör åren att det blir betydligt enklare att gå upp.

Jag har bestämt att min nya pendlingsvikt från och med nu skall ligga mellan 93-95 kilo istället för som det varit de senaste fyra åren  99-101 kilo. Om tre månader kommer en uppföljning om hur det gått.

Trevlig sommar, njut av livet, men tänk lite på vad du äter (framförallt hur mycket) och försök röra dig lite mer, det tänker jag göra.

kommentarer
 1. Frippe skriver:

  Jag kan intyga att det här med att ligga i soffan och tycka synd om sin onda rygg inte är en framkomlig väg. Så gjorde jag i flera år. Drygt 13 kilo nedåt senare mår både jag och ryggen bättre. Grattis Frille till uppnått mål, jag fortsätter ett tag till! 🙂

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s