BagelBee och Torgkiosken

Publicerat: 24 mars, 2016 i Politik

collage_objectNej, Bagel Bee Coffee Bar är inte bland de åtta som ansökt om att få driva vidare serveringen på torget i Mariehamn. Varför kanske du undrar, det stod ju i tidningen att ni var intresserade.

Precis det var vi, riktigt mycket till och med. Fram tills vi läste urvalskriterierna ifall det är flera intressenter. Både Eva och jag har svårt med oklara regelverk och upplägg som beror på subjektiva tolkningar av tjänstemän.

Ett kriterium för att bli beaktad som hyresgäst var att man måste presentera vilken affärsidé man har för kiosken. Det är väl inget större problem att beskriva det, även om det inte känns helt rätt att offentliggöra våra affärsidéer ifall vi inte erhåller kontraktet men är det ett kriterium så är det.

Det som störde oss mer var sedan hur urvalet skulle ske. Nämligen att en grupp bestående av tjänstemän ifrån Mariehamn skall bedöma vilken företagare/affärsidé som är bäst för att ”bredda utbudet av matställen vid torget” och rekommendera ett förslag till tekniska chefen som skall ta beslutet om vem det är som skall få hyra lokalen.

I vår värld är det här tillvägagångssättet väldigt konstigt.

Hur skall olika affärsidéer värderas och vägas mot varandra?  Vad är ett befintligt beprövat koncept värt i förhållande till något helt nytt? Är det bättre om vi skulle ha ett maritimt eller ryskt tema på vårt koncept? Vad skulle det vara värt om vi stoppade in en liten radiostudio och direktsände ifrån torget alla dagar? Hur skulle det värderas jämfört med någon annan företagare som har ett annat förslag?

För inte kan det väl vara så att det offentliga Mariehamn har skillnad på folk och folk, företagare och företagare?

Varför inte köra ett öppet och transparent förfarande med klara regler. Om det är flera som accepterat hyran och fyller baskriterierna om café/matservering så borde det företaget som bjuder högst per månad få möjligheten att hyra stället.

Det förfarandet hade varit bra för Mariehamns skattebetalare och spelreglerna hade varit klara för alla intressenter. Inte som nu, bli bedömd som företagare av en grupp tjänstemän, som subjektivt kanske inte tycker om bagels eller kladdkakor men gillar hamburgare.

kommentarer
  1. Rolf Granlund skriver:

    Ni har så rätt så, Fredrik. Staden har sedan ganska länge ett tjänstemannastyre och det blir mer och mer byråkratiskt och märkligt kan man tycka – på både gott och ont. Men så har staden blivit som den är. Väljarna har aldrig fel brukar Gunnar Jansson säga och han har så rätt så rätt. Använd ni kreativiteten och energin på något som är mödan värt:-)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s