En hälsning till det nya Lagtinget

Publicerat: 2 november, 2015 i Politik

1999_lagtingetIdag är första gången sedan år 1999 som jag inte är med på det högtidliga öppnandet av det nya lagtingsåret. I valet för några veckor veckor sedan förändrades lagtinget ganska mycket.

Många personer med enorm kapacitet, arbetsmoral och samlad kunskap, fick smaka på väljarnas hårda dom och fick inte förnyat förtroende, fastän de älskade sitt jobb, hade mer att ge och ville ingenting annat, än att få fortsätta.

Men livet och världen är inte rättvis. Det gäller för oss att göra det bästa av alla situationer vi hamnar i. Inte vara långsinta, bittra, eller skylla på någon annan. Inte klaga, gnälla, utan uppmuntra varandra, älska förändring, ta ansvar när vi får möjligheten och vara tacksamma för att vi bor och lever på ett av de bästa, tryggaste och mest fantastiska ställen på jorden.

Jag höll ett tal för några mjölkproducenter i fredags (du kan se det här>>) och mycket av det jag sa går att applicera på flera personer, flera branscher/organisationer och företag. En del av Innehållet går även att applicera eller rikta mot det nya lagtinget. Här är en förkortad/nerklippt version av talet i text.

Det här är dock inget jobb som bara en  producent, en organisation, ett andelslag, en konsult, någon politiker eller landskapsregeringen kan åstadkomma eller göra ensamt, det måste göras gemensamt.

Jag uppmanar er att ta avstamp i den här strategin och ta makten över den förändringsprocess som behöver göras. Börja fokusera mer på det som är positivt, på möjligheterna och lyft fram styrkorna.

Överallt.

Börja med att lyfta upp varandra istället för att tynga ner varandra, fira varje positiv nyhet som kommer, stor eller liten.

Men ni behöver inte alltid uppfinna hjulet på nytt. Se hur andra har gjort, följ med trenderna och anpassa er produktion till den efterfrågan. Det finns så många framgångsrika koncept och idéer när det kommer till mjölkproduktion och förädling i världen som går att utveckla ytterligare, eller ålandifiera som jag ibland kallar det.

Det är dock ingen annan som kommer göra det här arbetet åt er. Det måste ni göra tillsammans. Skippa jantelagen och nånannanismen. Gläds om det går bra för dina mjölkbröder och systrar, hjälp varandra om någon har det lite extra tufft, ställ upp för varandra, det är tillsammans ni är starka. Inse att någon annan inte kommer att lösa den här krisen, ni måste göra det, som kollegor i branschen.

Jag är övertygad om att sålänge som vanligt kranvatten går att sälja i flaska och kostar mera än mjölk, så är INTE svaret på lönsamhetsproblematiken, mer bidrag och stöd.

Svaret är ökad produktförädling, varumärkes byggande, pålitliga närproducerade livsmedel av hög kvalité med snygga förpackningar som berättar en historia som inte finns någon annan stans. Det handlar om att börja ta betalt för det mervärdet ni byggt upp under 100 år.

Potentialen i mjölkproduktionen på Åland är enorm om ni börjar dra åt samma håll. Börjar tro på er själva, era produkter, var stolta och glada, prata gott om det som görs. Överallt.

Det du säger har betydelse, som du tänker och säger, så blir det!

Bli en glädjespridare och jag lovar att framgången kommer.

Men kom ihåg, framgång och kondition är en färskvara, man måste hela tiden arbeta hårt och kämpa för att behålla dem.

Som du säkert vet så gillar jag förändring. Om människor, företag, organisationer eller samhällen inte förändras stannar utvecklingen. Därför ställde inte jag heller upp i valet till lagtinget den här gången. Nu har någon annan fått min plats och personligen ser jag fram emot den förändring som kommer ske i mitt liv.

Så jag önskar alla ledamöter lycka till. Ta det ärofyllda uppdraget på fullaste allvar, gör ditt bästa och jobba hårt. Gör det med entusiasm, seriositet och ihärdighet. Ta väl hand om mitt älskade Åland, fortsätt arbete för öppenhet, inflyttning, företagsamhet, frihet och mer glädje.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s