Åland Hackathon 2015

Publicerat: 9 januari, 2015 i Politik

hackathon_bildFör några veckor sedan tog Mats Lundberg kontakt med mig och lade fram en idé som han tyckte skulle vara något jag borde ta tag i. Idén var att det borde ordnas ett åländskt hackathon för att kickstarta digitaliseringen på Åland.

Jag nappade direkt på det och har jobbat med detta på sidan om allt annat den senaste tiden. Jag skrev ner lite tankar i ett dokument före jul och tog kontakt med några åländska IT-företag för att efterhöra om det finns ett intresse. Svaret var entydigt och oerhört positivt, alla såg det här som intressant och ville vara med på ett eller annat sätt.

Åland Hackathon 2015 är ett initiativ för att göra vårt samhälle effektivare och bättre genom att använda digital utveckling, göra det på ett nytt sätt och göra det tillsammans. Det är ett tillfälle då åländska utvecklare, designers, programmerare, IT-förmågor m.fl. samlas under ett dygn och bygger tjänster, utvecklar koncept, kommer med lösningar på olika problem / utmaningar eller så kallade ”pains”.

Ett tillfälle där IT-sektorn på Åland samlas för att ”fixa grejer” genom intensivt samarbete under ett dygn. För dig som inte vet vad ett hackathon är så kan jag berätta att det har blivit ett populärt sätt att på senare år producera prototyper, testa idéer, lösa på förhand uppsatta problemställningar/utmaningar. Se exempelvis www.facebook.com/hackathon

Tanken är alltså att släppa lös kreativiteten hos deltagarna, korspollinera olika områden / kompetenser under en kort intensiv period. Hur kommer då Åland Hackathon 2015 gå till?

Vi har delat upp det i tre steg.
I det första steget samlar vi in problem / utmaningar så kallade “pains” från allmänhet, förvaltning och näringsliv genom en publik facebooksida. Den utmaningen börjar NU och pågår fram till onsdagen den 28 januari. Den sidan hittar du här>>

I steg två samlar vi representanter från IT-sektorn på en arbetslunch. Det sker torsdagen den 29 januari för att klargöra vilka ”pains” som kan lösas med befintliga system eller med kombination av befintliga system, samt rangordna de “pains” som kräver en gemensam utvecklarinsats.

I steg tre genomförs ett 24 timmars Hackathon där företagens personal och utvecklingsresurser tillsammans arbetar gemensamt och fokuserat. De har 24 timmar på sig att lösa de ”pains” som framkommit i steg ett och som identifierats och kvalificerat sig i steg två.

Under själva eventet Åland Hackathon 2015 kommer personer ifrån de deltagande företagen arbeta i team som får till uppgift att komma med lösningar eller förslag på lösningar för de inkomna utmaningarna. Det kan vara allt från ett koncept till en demo på en fungerade tjänst. Det viktiga här är att alla bidrar med sin kunskap, tillåts tänka fritt, får komma med sina idéer att arbeta med något konkret under en kort tid. Korspollinera olika kreativa, kunniga kompetenser.

Arrangör för detta är Ålands Landskapsregering genom Tillväxtrådet som i sin tur anlitat det nystartade företaget Projektkonsult Åland som är ett av företagen i Åland Business Lab för att vara spindeln i nätet och ha hand om allt det praktiska.

Tycker du att det här låter intressant och du eller ditt företag är intresserad att vara med men inte blivit kontaktad, tveka inte att höra av dig och berätta vem du/ni är. De bolag som redan visat intresse och deltar på ett eller annat sätt är : PAF, CrossKey, Carus/PBS, Viking Line, Consilia, Ålcom & ÅDA.

För mer info hör av dig till : projektkonsultaland@gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s