Delegationsresa till Hainan

Publicerat: 21 oktober, 2014 i Politik

1075543_10151477182032397_1282730276_oI juni 2013 så hade jag besök av en delegation som leddes av presidenten i Haikou Municipal Political Consultative Conference Han Mei ifrån den kinesiska provinsen Hainan. Hon och delegationen blev väldigt förtjusta i vår ö och vi skrev en avsiktsförklaring om samarbetsformer som ett resultat av det besöket. Läs beslutet här>>

Vi har sedan dess försökt hitta lämpliga tider och deltagare för ett återbesök, men det har varit lite svårt ifrån vårt håll att få till det. Nu är det dock bestämt och den 24-27 november åker vi. Förutom att vara bjuden av borgmästaren Ni Qiang i Haikou till deras ”First Haikou Sister City Mayors Summit” så är jag inbjuden av Istanbuls borgmästare till att delta i ”The fourth general UCLG (United Cities and Local Government) World Council”. Läs mer om den organisationen här>>

Förutom dessa två stora möten kommer vi få möjligheten att träffa lokala entreprenörer och myndigheter för att se om vi kan knyta ihop åländska företag med företag ifrån Haikou. Har redan några intressanta arbetsprocesser igång. Förutom att försöka hitta vägar för nya affärer för åländska företag kommer jag givetvis att marknadsföra både Viking Lines och posten Ålands kinesiska satsningar. Mer om detta längre fram.
hainan1hainan_ny

kommentarer
 1. Anonym skriver:

  Konkreta förslag? Du missar poängen. Det är de övergripande spelreglerna, den ekonomiska politiken och de egna verksamheterna politiken kan påverka (men mer i Helsingfors/Bryssel än på Åland). I övrigt gör ni bäst att låta bli. Så varför skulle jag då ge förslag, när jag inte ser en poäng vare sig för dig eller någon annan att hålla på med den typen av åtgärder? Leder sällan rätt. Ofta till inget alls, även om undantag förstås finns. Mest ett spel för gallerierna, medan ekonomin styrs av helt andra faktorer.

  Se gärna mer seriösa utvärderingar på området, där t ex stödföretag ställs mot jämförbara företag som inte fått stöd. Så har t ex inkubatorverksamheten i Västra Götaland i Sverige eller statliga Vinnovas stöd visat sig vara rätt meningslösa – de ger ingen mätbar effekt. Samma har visats för strukturfondernas inverkan på den regionala utvecklingen (försumbar). Men som alltid skyller berörda myndigheter ifrån sig med att effekterna ska komma ”sen”. Finns andra exempel, där resursslöseriet är mångdubbelt värre, men orkar inte missionera om detta. Politiken har sin egen logik och är inte intresserad av kritisk granskning. Borta som hemma. Bara att acceptera.

  När det gäller fruns sällskap på resan är det någon annan som ställt den frågan. För mig får hon gärna följa med och jag hoppas ni får en bra resa.

  Lägger med det ner denna diskussion, men håller kvar förhoppningen att du återvänder till näringslivet och inte fortsätter ägna tid åt att få andra att göra saker du bättre kunde göra själv.

  Trevlig helg!

  Gilla

 2. Anonym skriver:

  Studera statistik över all världens handel och två saker är uppenbara; avstånd och storlek spelar roll. För Ålands del räcker Stockholm, Helsingfors, S:t Petersburg och några större städer till i närområdet så det räcker och blir över. Nåväl, Viking Line har viss anledning köra sitt urgamla koncept på lite nyrika kineser, men det klarar de utmärkt på egen hand. Men Hainan…Är en alltför liten ekonomi på alltför långt avstånd för att det ska bli något att tala om. Inte heller någon vidare inkörsport till övriga Kina. Så för min del får ni gärna ta semester när ni är där, så kommer det någon nytta ur det hela (sett detta alltför många gånger för att tro något annat).

  Tror sedan inte mycket på dessa försök av politiker o tjänstemän att ”sälja in” eller administrera fram nya affärer. Funkar som regel inte så. Hur mkt av dina egna grejer har kommit till på det viset? Och det är väl lite det jag upplevt – att även du fångats av systemet. Blir ju lätt så.. Vet alltför väl.

  Vad som spelar roll? Regelsystem och incitament. Övergripande struktur-/makroförhållanden, där du har begränsad möjlighet att påverka. Attityder, där du gör en insats, men lanserar en lite halvdan version av inkubator utan egentlig efterfrågan. Även andra idéer som kopierats av Sverige, t ex offentlig riskkapitalförsörjning som inte ens fungerat bra där. Det offentliga ska akta sig för att blanda sig i affärsbeslut – leder allt som oftast till felinvesteringar. Ej heller eliminera risken för företaget/entreprenören – slår också fel. Men i vissa fall ok att stimulera till investering. Men, inte slänga alla nya friska pengar efter gamla affärsidéer . EU:s strukturfonder…vi lever med dem, men se på Europa. Inte är det tillväxt som präglar, utan ändlös byråkrati. Stort problem. Inget du kan fixa.

  Vad annat? Vårda våra exportbaserade värdekedjor, vi har inte så många. Inte skapa oförutsägbarhet eller sämre villkor än konkurrenterna som lever med samma system. Kunde hanterats bättre. Digitaliseringen. Viktigt, men de verktyg som finns används fel. Mer för att bygga ut offentliga funktioner (ÅDA) än nya företag. Livsmiljön. Behöver fler företagare som vill bo här och samtidigt flyttar med sin försörjning. Men, då måste kommunikationerna funka. Ok idag, men slå vakt om dem. Och kunskap finnas att man faktiskt får slå rot, utan hembygdsrätt.

  Men som sagt. Störst skillnad gör du som entreprenör. En förlust för Åland när de få entreprenörer som finns hellre ägnar sig åt politik/byråkrati än att bygga företag och göra affärer. Inget illa menat. Tvärtom. Det var mina förhoppningar som var naiva. Posten är rätt meningslös, oavsett person. Och du behövs i näringslivet. Inte bredvid.

  Gilla

  • fredrikkarlstrom skriver:

   Hej igen anonym,
   Inte så mycket konkreta förslag ifrån din sida på vad jag borde göra förutom att sluta som politiker alltså… men några korta kommentarer innan jag fortsätter med mitt politiskt arbete såhär en alla helgona söndag (vi har moderat strategidag idag)

   Ja, min fru kommer med. Som du ser i inbjudan är hon medbjuden och enligt landskapets principer och god etikett så bör hon följa med, känns ganska fånigt att sitta på middagar med borgmästare ifrån hela världen (Istanbul, Budapest, Paris, Guangzhou, Bordeaux, Morocco mm…) och vara den som inte har den andra hälften med. Vet även att hon är en god ambassadör och tillsammans kommer vi kunna jobba dubbelt så hårt för att lyfta fram Åland och väcka intresse för att vi finns. Det här är en chans som inte kommer ofta.

   Kan dock lugna dig, jag har betalat hennes resa privat, på samma sätt som jag gjorde när hon följde med till Almedalen (där hon jobbade och hjälpte till alla dagar, det kostade förutom att hon inte kunde vara på jobb mig €750,-)

   Men fortsätt du och fundera på annat du tycker jag borde göra istället för det jag inte borde så kanske du kan komma med något konkret förslag som jag kan jobba vidare med. Kan förövrigt berätta att jag redan inlett arbetet med att, för ett åländskt export företag (på deras begäran), skapa förutsättningar för att kunna exportera till Hainan, De har inte lyckats själva för de behöver komma i kontakt med rätt myndigheter, jag vet inte om jag kommer lyckas ännu, men försöka det skall jag.

   Trevlig helg,

   Ps. gällande inkubatorn och riskkapitalet återkommer jag, även där är du lite väl cynisk men hinner inte mer nu, måste vara på jobbet klockan 12:00, vilket är om 4 minuter

   Gilla

 3. Anonym skriver:

  Skall frun med?

  Gilla

 4. fredrikkarlstrom skriver:

  Hej Anonym,
  Säg inte det. Är övertygad om att möjligheter kommer om man försöker se dem, helt säker är jag dock på att om man inte försöker så blir det ingenting.

  Har varit 10-tal gånger till HongKong och en gång till Hainan tidigare och semester kan jag garantera dig att det inte kommer bli. Enda dagen vi är lediga är söndagen (och då står alla för sina hotell/resekostnader) och när vi åker till Haikou på svarsvisit är våra värdar så fantastiska att de står för alla kostnader med mat/hotell/transporter.

  Du säger att du hade större förhoppningar, skulle varar roligt att höra vad du tycker jag borde gjort och vad det är jag gjort som är så meningslöst. Finns ett år kvar att göra saker, berätta!
  mvh
  Fredrik

  Gilla

 5. Anonym skriver:

  Ålands handel med Hainan är och förblir av ytterst marginell betydelse. Borde du veta. Men, förstås skönt åka på lite skattebetald semester…

  Hade större förhoppningar än såhär när du tillträdde. Nu mest övertygad att posten är meningslös och borde tas bort. Du gör större nytta som entreprenör.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s