Frihandelsavtal och en hel del annat

Publicerat: 24 september, 2014 i Politik

frihandelsavtalNu en liten kort lunchpaus ifrån budgetförhandlingarna som pågår som bäst i borgen men jag tänkte ändå posta ett inlägg jag skrev i natt.

Som minister får man vara beredd på att svara på en mängd frågor som kan handla om allt mellan himmel och jord. Bara senaste veckan har det varit ifrån en lagtingsledamot som undrade om skärgårdsnämnden, några skolelever som hade frågor om ungdomsarbetslösheten, en sjökapten som undrade vad jag gör för att förhindra ”svartarbete” samt ifrån några företagare som undrade om Åland Business Lab. Dessutom fick jag igår en fråga ifrån en journalist som undrade vad jag tycker om frihandelsavtalet mellan USA och EU samt hur det påverkar Åland. I korthet svarade jag:

”Jag är för frihandel och har alltid förespråkat det. Jag har aldrig gillat tullar eller gränshinder och anser att ökad handel stärker banden mellan nationer, jag anser helt klart att fördelarna överväger eventuella nackdelar”  Sen avslutade jag med att säga att det är Wille Valve som ansvarar för regeringens formella ståndpunkt och att jag har svårt att se att lagtinget skulle motsätta sig ett avtal om eller ska vi säga när det förhoppningsvis kommer träda i kraft.

Om jag skulle utöka mitt resonemang lite så kan jag väl säga att EU är USA:s största handelspartner och USA är EU:s. Tillsammans står de för en tredjedel av världshandeln i världen. Bara det faktum att det är två så stora ekonomier som vill utöka samarbetet gör att det finns en stor ekonomisk potential i ett avtal. Syftet med ett avtal är att företag på båda sidor Atlanten ska kunna konkurrera och enklare kunna göra affärer med varandra – helt enkelt att förbättra och utökad möjligheterna för både handel och investeringar.

Förutom tullar för varor, tjänster och investeringar så är det tekniska regler, immaterialrätt, offentlig upphandling och handelsprocedurer som det skall förhandlas om. Det är alltså i stort sett allt som rör handeln och är således inte någon enkel procedur.

Förutom de direkta vinsterna av sänkta tullar med ett avtal så tror jag även nya handelsströmmar skapas. Jag är övertygad om att mera regelförändringar och ett ökat samarbete, leder till flera nya utbyten. EU och USA är två giganter där var och en för sig har varit van vid att vara tongivande, nu ska de försöka förhandla fram ett avtal och det kommer för båda sidor att bli att både ge och ta.

Företagstjänster utgör idag en relativt stor del av BNP både i USA & EU i allmänhet och på Åland i synnerhet, så avslutningsvis tror jag på sikt att det här avtalet kan ha stor betydelse för Åland som en liten exportberoende ekonomi.

kommentarer
  1. Kim Pihl skriver:

    Det är i sig bra att riva gränser och förenkla . MEN skall det som kritikerna säger medföra att nationell lagstiftning om ex. GMO i princip medför en stämning av enskilda bolag godtas så måste ju EUs grundprincip med försiktighetsprincipen väga tyngre och förslaget förkastas i nuvarande form .

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s