Tillväxt är nödvändigt för Åland

Publicerat: 1 september, 2014 i Uncategorized

befolkningsrorelseGlädjande så fortsätter den positiva trenden som pågått i över 40 år att Ålands befolkning växer. 206 personer det första halvåret i år. Det är jag oerhört glad över, för motsatsen hade varit katastrofal. Betyder det att personer som flyttar hit ”tar” åländska jobb? Givetvis inte, ett jobb kan inte tas av någon, hur skulle det gå till?

Vems ansvar är det då att skapa jobb som både inflyttade och redan arbetssökande bosatta ålänningar behöver? Först vill jag säga att det inte är regeringens roll att starta företag eller skapa nya arbetsplatser, utan vad vi skall göra är skapa goda förutsättningar så att de företag som finns på Åland själva gör det.

Politiker skapar inte många nya jobb, särskilt inte i tider med sämre offentlig ekonomi. Hållbara företag som genererar vinst, skapar riktiga hållbara jobb. Däremot inte sagt att vi kan vara med på ett hörn och hjälpa till i början av starten av ett företag, via exempelvis Åland Business Lab eller direkt/indirekt via något av våra investeringsbolag.

Några andra sätt vi kan vara med och skapa tillväxt är att vi satsar på utbildning samt att vi skapar arenor och ett klimat där företagsamhet och entreprenörskap trivs, dessutom får vi aldrig sluta med att fortsätta minimera störningar i form av minskad byråkrati. Insatserna ifrån samhällets sida måste vara att uppmuntra företag till ökad förädling, ökad produktion, ökade investeringar och ökad försäljning. Det som på sikt skapar tillväxt och pengar till välfärd är ökad produktivitet, att man kan producera mer med de resurser som finns.

Jag är övertygad om att de personer och företag som anpassar sig, tänker nytt, utvecklas och jobbar hårt kommer att överleva. De som inte gör det kommer förmodligen att få det svårare, men är det något ålänningarna varit duktiga på i århundraden är det att hitta lösningar till nya utmaningar, se möjligheten där andra ser problem och erbjuda snabba lösningar som inte alla andra sett eller kunnat göra. Det gäller nu för oss att uppmuntra till ännu mer sådant och göra det tillsammans.

Ekonomin är cyklisk och därför är anpassningsbara system inte bara en viktig förutsättning för att möta såväl hög- som lågkonjunkturer utan även en konkurrensfördel. På Åland har vi möjligheten att anpassa vårt samhällssystem snabbare än omkringliggande regioner och det kan vi göra tack vare att avstånden är korta mellan myndigheter, politiker, arbetstagare och näringsliv. Låt oss använda den styrkan och möjligheten mer och oftare.

Näringspolitik skall drivas genom samråd, diskussion, dialog men det kräver även ett ömsesidigt engagemang ifrån alla parter. Konstruktiv dialog krävs där landskapet fortlöpande måste vara lyhörd för företagens önskemål och behov. Politiker, tjänstemän och näringsliv behöver träffas oftare, både informellt och formellt. Kommunikation är en nyckel till ökad tillväxt.

Låt oss tillsammans skapa ett Åland som blir det område i norden där kreativitet, entreprenörer, företagsamhet och innovationer trivs. Det samhället kan inte någon ensam aktör skapa, men det kan vi göra tillsammans. Beslutsfattare bör bli tydligare och bättre på att motivera de politiska beslut de tar och framförallt inte ta nya beslut som hindrar eller begränsar den utvecklingen.

Välstånd skapas inte genom politiska ingrepp utan genom att människor har möjlighet att bygga upp företag, ackumulera kapital, investera och arbeta. Det finns inte en enstaka åtgärd som kommer att skapa ett företagsklimat i världsklass på Åland, det gäller för oss alla, regering, opposition, kommunpolitiker, myndigheter, tredje sektorn och näringsliv skapa det klimatet tillsammans.

Att ändra attityder tar tid, att skapa ett förtroende och ett välfungerande företagsklimat görs inte över en natt utan det kommer kräva många små insatser inom många olika områden. Alltifrån en ännu bättre skola, ett tryggt och öppet samhälle, bra omsorg/sjukvård, en infrastruktur gällande vägar och bredband som är i världsklass.

Jag slutar det här inlägget där jag började, låt oss alla jobba för att den positiva inflyttningstrenden fortsätter. Uppmuntra dina vänner och bekanta utanför Åland att flytta hit, alla är välkomna, både återflyttande och blivande ålänningar. Vi behöver bli fler med olika bakgrunder, erfarneheter och kompetenser.

Välkommen till Åland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s