Mitt inlägg ifrån Tillväxtrådet

Publicerat: 29 april, 2013 i Uncategorized

Här>> kommer du hitta alla inlägg som Tillväxtrådet kommer skriva de kommande veckorna. Det här skrev jag i fredags. På fredag kommer det andra inlägget av Carit Weiss.

Förra året tillsatte jag ett tillväxtråd vars uppgift är att identifiera både utvecklingsområden och potentiella hinder för tillväxt, prioritera bland de politiska åtgärder som ger störst effekt samt följa upp resultat. Tillväxtrådet skall peka på och ta initiativ till åtgärder som leder till ekonomiskt hållbar tillväxt på Åland.

Utgångspunkten är att deltagarna i tillväxtrådet skall vara nytänkande, kreativa, innovativa samt erfarna personer som representerar olika områden men inte annars sitter aktivt med i de traditionella organisationerna på Åland. Medlemmarna är Carita Weiss – entreprenör inom IT, Jan-Michael von Schantz – styrelseordförande i Optinova, Carin Holmquist – professor i entreprenörskap vid Handelshögskolan i Stockholm, Ylva Lindberg – hållbarhetsentreprenör och Björn Blomqvist – VD för Rederi Ab Eckerö.

Förväntningarna på ledamöterna är att de ska vara tillväxtfokuserade personer med engagemang och kunskap samt ha stark integritet för att kunna se till hela Ålands utveckling. Med tanke på att Åland redan har den högsta sysselsättningen i Europa, den lägsta arbetslösheten och ett BNP/capita som är bland de fem högsta i världen är utmaningen och uppgiften stor.
Vi har träffats fem gånger och mixen av erfarenheter och viljan att göra ett bra Åland bättre genomsyrar diskussionerna vi för.

Förutom att Tillväxtrådet skall fundera på hur Åland kan växa och öka sin attraktionskraft är rådet även ett bollplank/expertråd för mig att testa nya processer/frågor/tankar och utvecklingsidéer på. Exempelvis kan jag nämna att nästa gång jag kommer ta deras kompetens tillvara är när det första utkastet till de nya EU-programmen är klart och innan regeringen skall slutföra förhandlingarna med kommissionen för de kommande sju åren 2014-2020.

Vi har även tagit ett beslut om att medlemmarna under ca 10 veckor framöver kommer skriva debattinlägg utgående ifrån tillväxtfrämjande tankar hur och vad Åland bör tänka på och göra för att fortsätta utvecklas lika positivt framöver som de senaste femtio åren.

Frågor som kommer att lyftas är bland annat hur vi kan öka inflyttningen, om tillväxten som basen för det "goda samhället", näringsrätten som nationalitetsskydd, hur vi kan stärka självbilden/varumärket Åland, hur ett hållbart Åland kan se ut, hur en kunskapsintensiv ekonomi byggs, hur vi kan öka samverkan i samhället i allmänhet och mellan offentlig förvaltning och näringsliv i synnerhet samt frågor om hur en aktiv framtidspolitik för ett åländskt näringsliv kan och bör se ut.

Först ut nästa vecka är det IT-entreprenören Carita Weiss som kommer fokusera sitt inlägg på ökad in- och återflyttning. Efter publicering i våra båda lokaltidningar kan även inläggen läsas och kommenteras på http://www.tillvaxt.ax. Kom med i matchen och delta i att göra ett bra Åland ännu bättre, vi har alla förutsättningar om vi arbetar tillsammans.

Nu kör vi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s