Charterflyg till Åland 2014

Publicerat: 21 februari, 2013 i Uncategorized

Det skrevs lite om vårt arbete med att försöka få direkt Incoming charterflyg ifrån kontinenten i tidningarna härom veckan. Här kommer lite mer information för dig som är intresserad eftersom inget mediahus har varit i kontakt med mig ännu.

För några månader sedan tog Mikael Kraft kontakt med mig och ville diskutera hur vi skall få fler högklassiga hotellbäddar på Åland. Vi konstaterade ganska snabbt att förutsättningen för att fylla de befintliga bäddarna och utöka med fler är att man kan ta sig till/från Åland på ett snabbt, billigt och effektivt sätt och gärna med ett lågprisflygbolag direkt ifrån kontinenten. Han berättade även om sina erfarenheter med hur han var med och lyckades få RyanAir att börja flyga på Växjö direkt ifrån Tyskland.

Jag kallade till mig Visit Åland och Ålands Näringsliv och tillsammans med Mikael har vi fört en diskussion om hur vi kunde få till stånd en ökad flygtrafik till och från Åland med syftet att öka inresandet.

Det är viktigt att landskapsregeringen tillsammans med näringslivs organisationerna på alla sätt uppmuntrar till etablering av flygrutter, hotellanläggningar och evenemang i syfte att göra Åland till ett attraktivt besöksmål, men även som en ort att leva, arbeta och bo på.

En utvecklad flygtrafik från nya destinationer är ett konkret sätt att utveckla turismen på Åland, såväl vad gäller ökad bäddkapacitet, en höjd standard som färdiga resepaket med upplevelser.

Vi är i dagsläget relativt ofta tvungna att se att grupper och sällskap väljer andra destinationer beroende på att vi inte kan erbjuda passliga transportalternativ med flyg. Den livskraftiga, hemmamarknaden skulle genom detta också få förbättrade kommunikationer till och från Europa passande såväl affärs- som privatresenärer. Med en direktlinje ifrån kontinenten kan även Ålands roll som kryssningsdestination stärkas. Kanske Åland kan bli en kryssningshub dit man åker för en kryssnings i Östersjön eller för den delen ta del av vår fantastiska skärgård med någon av våra egna skärgårdsfärjor.

För att komma vidare i denna process och för att grundligt undersöka om en utökad flygtrafik, från nya destinationer, överhuvudtaget är möjlig och ekonomiskt relevant, beslöts att göra en anbudsförfrågan till några experter på utveckling av flygtrafik.

Uppdraget skall, enligt de diskussioner som hittills förts, gälla att undersöka om följande är möjligt:

– Start av direktflygningar från exempelvis de tyska städerna Düsseldorf, Berlin eller Hamburg
– Trafikstart skall ske senast april 2014
– Trafikperiod mellan april – oktober
– Två tur och retur per vecka

Alla turistdestinationer att räkna med i framtiden kan flygas till med lågprisflyg. Jag anser det här är värt ett försök. Kan vi få upp bolagens ögon för Åland, kanske de inser att vi har betydligt mycket mer att erbjuda en tysk turist än vad Växjö har!

kommentarer
  1. anonymous skriver:

    Staffan writes:Oxelösund gjorde en liknande pryl i och med deras närhet till Nyköping kunde de erbjuda tyskar att ha sina båtar förvarade och servade där under vintern och givetvis segling i skärgården på sommaren. Känns väl som Åland kunde se och lära av detta upplägg?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s