Min Ålands presentation på Finlandsinstitutet

Publicerat: 19 oktober, 2012 i Uncategorized

Fick förmånen att prata om Åland i positiva ordalag i tisdags tillsammans med Sveriges handelsmminister Ewa Björling, Finlands justitieminister Anna-Maja Henriksson och några till. Det var en positiv dag med Åland i fokus.

Jag pratade förutom det du kan se i presentationen:
* att vi har en större befolkningsökning än både Finland och Sverige (ca 1,25%)
* att det finns 80 nationer representerade och 50 språk pratas på ett Åland som är enspråkigt svenskt.
* att 30% av befolkningen är födda någon annanstans och 40% av den arbetskraften är inflyttad.
* att vi har fler kvinnor (77%) i arbete än män (73)
* att vi skapar ca 2000 fler jobb än vad det finns arbetskraft

Pratade en hel del om sjöfarten, vindkraften och näringslivet för att avsluta om Ålands externa handel. Det som är väldigt intressant sett ur ett svenskt perspektiv är att vi inte är "kusinen ifrån landet". Sverige är nämligen vår viktigaste handelspartnern, ungefär 42% av all varuimport till Åland kommer ifrån Sverige jämfört med ca 31% som kommer ifrån Finland.

Den svenska exporten till Åland uppgick 2011 till ca 295 miljoner euro. Det betyder att Vi är en betydligt större och viktigare ekonomi för Sverige än vad många hittills trott.
Åland är en större handelspartner för Sverige än bla. Lettland, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Bulgarien, Malta, Luxemburg och Cypern.

I det här sammanhanget uppmanade jag Ewa att det skulle vara nyttigt att få ner en signal ifrån den politiska nivån till de som handlägger frågorna att det är angeläget för Sverige att handeln med Åland över skattegränsen kan skötas så smidigt som bara är möjligt och att ett samarbete med Finland och Åland beträffande detta är önskvärt. För Åland vill fortsätta bidra till den svenska statskassan och utveckla handlen med Sverige ännu mer.

Och till slut pratade jag en del om våra utmaningar.
Här kan du se powerpoint:en>>

kommentarer
  1. anonymous skriver:

    Mats writes:Den här informationen borde spridas mera. Du är helt inne på rätt spår Karlström. Bry dig inte om alla gnällspikar, dom hörs mycket men dom är betydligt färre än de som tycker du gör ett br jobb!HälsningarMatte

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s