Här är orsaken till varför vi måste göra förändringar

Publicerat: 12 juli, 2012 i Uncategorized


100 euro

10.000 euro

1 miljon euro

100 miljoner euro

2 miljarder euro

84,5 miljarder euro
Finlands nuvarande statsskuld, som en dag skall betalas tillbaka.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonymous writes:"Den finska stadsskulden är inget problem så länge nyliberalismen inte får ställa till det. Att presentera den på det där sättet är ett klassigt sätt att lobba för sin på sikt förödande politik."Populistiskt? Dina nationalekonimiska kunskaper verkar vara som mina, begränsade. Sverige (Borg) betalade lite av sin statsskuld när dom sålde vin och sprit. Det dom tjänade på att betala mindre i ränta årligen överskred det vin och sprit gav i vinst. Jag tycker Borg var klok i och med att Sverige varje månad tjänar pengar på detta. Gör detta mig till populist? Tycker du det är klokt att Finland betalar miljarder i ränta varje år på sina lån, när vi helt hade kunna skippat detta om vi betalat bort statsskulden i högkunjunkturen?

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Inte spelar det någon roll vem du lånar av, den som lånar ut vill som regel ha tillbaks pengarna. Lever du så att du måste låna hyrespengarna av dig själv för att köpa mat kommer problemen när det är dags att betala hyran så enkelt är det även för en stat. Det är inte nyliberalistiskt att hävda att man långsiktigt behöver göra av med mindre eller lika mycket som man tjänar för att det skall vara hållbart. Den finska statsskulden är hanterbar idag men fortsätter budgetunderskottet är det bara en tidsfråga före vi är i samma situation som Grekland och detta oberoende av vem du lånar av eller hur du presenterar problematiken. Således är det dagens politik där man blundar för problemen och fortsätter låna för att leva bättre än man har råd med som är det förödande.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Det blir så fel när man redovisar stadsskulden på detta populistiska sätt.Man ger sken av att vi går till banken och lånar på normalt sätt. I själva verket har vi lånat det mesta av oss själva genom att sälja obligationer till försäkringsbolag, pensionsfonder och banker.Den finska stadsskulden är inget problem så länge nyliberalismen inte får ställa till det.Att presentera den på det där sättet är ett klassigt sätt att lobba för sin på sikt förödande politik.

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Vilken superpuckad kommentar av nonsensputte ovan. Tror du själv på vad du skriver så låna gärna ut 20% av din årslön årligen till mig så lovar jag betala 7% ränta. När 20% av din årslön inte räcker till räntebetalningarna vill jag låna en högre procent av din årslön annars slutar jag betala ränta. Vem tror du orkar hålla på längst du eller jag?Det enda som är uppenbart här är att det där med nationalekonomi var mer komplicerad än vad du klarade av att förstå.

  Gilla

 5. steelfm skriver:

  HejDet kan säkert hända att jag "valt" fel ministerpost i din värld men i min värld betalar man sina skulder, spelar ingen roll om det är privata, kommunala, landskapets eller statens. För om man inte gör det är det räntor man betalar istället och vem tjänar på det, på vilket sätt är det nationalekonomiskt rätt, berätta för mig som är okunnig?

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Vilket nonsens.Vem vill du skrämma med det där? Du vet mycket väl att stadsskulden inte fungerar som ett huslån som skall betalas tillbaka.Stadsskulden är mycket mer komplicerad än så. Det är inte alls säkert att skulden någonsin skall betalas eller hur stor del som skall betalas.Om du inte förstår nationalekonomin bättre än så där är det nog tvivelaktigt om du valt rätt ministerpost.

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Oj. Otroligt. Folk fattar nog inte riktigt hur illa det är. Vem skall betala tillbaka det där, vem har levt så över sina tillgångar? Svar. Vi och våra barn.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s