Vårfågeljaktens hemligstämpling

Publicerat: 11 mars, 2012 i Uncategorized

Jag är en förespråkare av största möjliga öppenhet och när jag fick höra att förslaget ifrån förvaltningen var att vi skulle hemligstämpla ärendet var min första fråga -"Varför då?"

Jag fick till svar att landskapsregeringen följer samma principer och rekommendationer som utrikesministeriet har i pilotärenden från kommissionen. Alltså att inte offentliggöra ärendena som pågår under beredning. Beslutet är däremot taget av landskapsregeringen, läser man lördagens Ålandstidning verkar jag svamla en hel del. Det gjorde jag. Frågorna som Fredrik Granlund ställde var jag inte så klar och tydlig på som jag önskade, skall bättra mig på det. Inser att man inte skall svara på frågor när man springer mellan olika möten, bättre att sätta sig ner och fokusera ordentligt på svaren.

Det vi blev och diskutera var den formella hanteringen med om han begär ut handlingarna ifrån registratorn. Eftersom ärendet är hemligstämplat måste ett formellt beslut tas av regeringen att inte ge ut pappren om en officiell fråga kommer in. Det jag inte var helt hundra på och svamla runt är om det är regeringen eller jag som tar det beslutet. Finns en hel del för mig att lära ännu. Hur som, tillbaka till frågan. Varför hemligstämplat?

Hemligstämplingen gör vi för att vi inser det kloka att inte förhandla och diskutera alla frågor med EU-kommissionen offentligt och i massmedia sålänge ärendet pågår, det i sig är inte så konstigt. Ett pilotärende är av den kategorin att EU kommissionen kan acceptera våra svar på frågorna som vi fått eller så kommer de kanske med ytterligare frågor och kommentarer. Det kan i slutändan bli en fråga om förhandlingar mellan EU-kommissionen och landskapsregeringen och pågrund av det så är det bästa sättet att hantera detta ärende att sköta det internt tills det är klart.

Däremot är det ingen hemlighet att vi har förklarat och försvarat förra regeringens beslut om att införa vårfågeljakten förra året.

Vårfågeljakten är en viktig fråga för mig, tro inget annat.

Ser att förra lantrådet>> också vill få klarhet i vad som gäller i den här frågan. Det skall vi givetvis redogöra för i lagtinget.

Trevlig söndags eftermiddag.

kommentarer
 1. […] Här har jag skrivit tidigare om fårfågeljaktenhttps://frille.com/2012/05/03/vafageljakts-fragor-svar/https://frille.com/2012/03/11/varfageljaktens-hemligstampling/ […]

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Jee writes:Finns ingen anledning att vara upprörd över situationen. Ålandstidningen har dragit på alldeles för mycket både vad gäller frågan från EU (OBS: fråga, ej hot om böter) samt vad gäller hemligstämplingen. Det finns ingen anledning att blotta sin argumentation mot ev angrepp i detta läge, som potentiellt kan leda till en förhandling. Trots Ålandstidningens protester. Faktum är att jag tycker inte ens man skall offentliggöra svaren ens om det stannar vid detta och komissionen är nöjda.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Borgare writes:Nu MÅSTE det bli någon ordning i LR man kan inte säga att det var utrikesdepartemenet som hemligstämplat när det var LR som gjorde det, inte bra att skylla på någon annan.Sen förstår jag inte varför LR var helt tysta inga komentarer eller rättelser när Sosselantrådet hävde ur sig att man ev? kommer att lägga ner frågan om jakten.

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  BS writes:Om en sån bagatell som vårfågeljakt måste hemligstämplas… ja vart är vi på väg?!?!?!?!

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Vårfågeljakten är ingen bagatell, det är åländsk sensationsjournalistsik a la vad han där skäggiga nu heter på Ålandstidningen som är det.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s