Curlinghall

Publicerat: 9 mars, 2012 i Uncategorized

Det är flera som frågat mig hur jag resonerar gällande beviljandet av ett 20% stöd (varav EU står för hälften) för byggande av en Curlinghall. Jag kan mycket väl förstå att man kan ställa sig den frågan. Såhär resonerar jag.

1. Enligt mig är det inte sittande näringsminister som skall bestämma vad det skall satsas på eller inte på Åland. Vill någon företagare investera i något nytt och det fyller de kriterier som gäller för stöd och som tidigare regeringar lagt upp så är det inte nu sittande ministerns sak att sätta stoppa för det. Särskilt eftersom det behandlats i nästan ett års tid och förvaltningen förespråkar projektet. Det viktiga är också att entreprenören tror på och är villig att satsa 80% själv i projektet.

2. Det är i min värld bättre att satsa våra gemensamma pengar i projekt som det finns privata entreprenörer bakom än att vi bygger olika hallar i kommunala eller egen regi. Jag ser hellre att landskapet är med i 5 stycken 20%-iga investeringar gjora av privata än att vi gör en eller flera 100% finansierade egna satsningar, bara för att nämna några, Allhallen, Alandica, Badhusen inom 15km, etc

Det här har jag sagt otaliga gånger i lagtingssalen.

Det är min uppgift som näringsminister att ändra i principer, stödsystem och spelregler och det kommer jag att göra. När de här fyra åren är över kommer inte samma principer att gälla som idag utan nya spelregler och finansieringssystem kommer att finnas som hjälper och sporrar entreprenörer att fortsätta satsa.

Men att ändra förutsättningarna för företagare och entreprenörer som ansökt om finansieringshjälp enligt gällande system och regler i sista minuten, det är inte rätt.

Jag önskar tjejerna som står bakom den här satsningen ett stort lycka till och jag hoppas och tror att de kommer göra allt i sin makt och lite till för att visa alla skeptiker att dom inte har rätt och att den här hallen kommer leda till ökat inresande samt även vara en positiv del av det stora utbud som Ålänningarna kan ta del.
Kör hårt!

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Helt rätt. Landskapet kan vara med och stöda entreprenörer särskilt när det handlar om bara 10%. Skulle varit fel om ministern byggde en hall åt flyg eller dykklubben eller något annat intresseförening.

  Gilla

 2. steelfm skriver:

  Hej anonym,För det första så tror jag att det här projektet kommer ge mer tillbaka till åland än många andra projekt som landkapet är "tvingade" att stöda. (ex. Båken på kobbaklintar). Jag är inte så populistisk att jag driver igenom det jag själv tycker om och fökastar det jag inte gillar. Skulle jag agera så, skulle flyg & dyk-klubben på Åland få mängder av bidrag eftetsom jag är gillar det. Jag följer de spelregler som demokratin skapat. Därmot har jag nu tack vare demokratin fått möjlighet att vara med att ändra på de principer som delar på våra gemensamma resurser. Och det kommer jag att göra.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  A.Mansen writes:Resonemanget "Anonymous" för fram fungerar bara om handläggningen för ärendet är 3 månader eller kortare. För att få en viss kontinutet och rättsäkerhet måste man ibland "bjuda till lite" och inte göra alltför tvära girar med "M/S Åland", denna typ av ärenden får inte vara av "dagsformen". Svaret på nästa fråga är "Nej", undertecknad har ingen som helst koppling till Curlingbanan annat än skattebetalare, är själv skeptisk till affärsideen pgr av det låga underlaget på hemmaplan (enligt obekräftad uppgift 8 aktiva personer) men stöder resonemanget ovan, speciellt kapitlet 5 x 20%, är mycket bättre än 100%. En viktig sak är att samhället med detta inte ska ärva "dåliga" affärer och även tar över driften, bara för att de stöttat dem inledningsvis. Bra resonerat, Herr Näringsminister.

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Nja jag har förstått att du är mot alla bidrag sådeles oxå detta projekts bidrag så beslutet borde förståss ha blivit ett nej, vad andra regeringar lagt opp är historia med den nya regeringen så skulle nya kvastar sopa, men ack så fel det vart så tyvärr så vart betyget dubbel minus i detta beslut.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s