Var på kurs med tullen igår

Publicerat: 7 september, 2011 i Uncategorized

Den kursen handlade om hur man tulldeklarerar via deras nya program på nätet. Några förenklingar mot hur det är idag är det men långt ifrån jätte effektivt. Skulle tullen vilja höra på det örat så har jag många förslag på ytterligare förenklingar. Sen att hela hanteringen med skattegränsen är ett jätte irritations moment märktes tydligt bland deltagarna.

Personligen finns det få saker jag hatar så mycket som varukoder men ett lite enklare sätt att hitta Taric-koderna lärde jag mig iallafall. Däremot anser jag att hela den statistiken är helt onödig. Vad tusan spela det för roll hur många skruvar, hur många kvadrat plåt, hur stora mängder av varor som jag tar in från andra EU-länder, det viktiga för tullen är ju att momsen betalas. Sen kan jag berätta att det inte är enkelt att ha med stora europeiska företag att göra och försöka förklara för dem hur det fungerar att ha med företag på Åland att göra…

Jaja, skattegränsen finns för rederierna och de vanliga små företagarna får ta problemen och kostnaderna. Är det helt rätt?

kommentarer
  1. steelfm skriver:

    Hej Berndt,Du har helt rätt, tullen gör bara sitt jobb och det handlar om att ändra systemet politiskt. Många har försökt men få har lyckats, Olof Erland skulle fixa det på en kafferast…Men så gick det inte.Småföretagare som jag, som importerat och exporterat grejer till/från Sverige under 20 år har hittat sätt att göra det på men när man kontaktar företag i Europa är det inte lika enkelt. Men jag lovar jobba vidare för att förenkla och en början är att veta vilka problem som existerar och det tror jag inte så många andra politiker faktiskt har så mycket kunskap om…

    Gilla

  2. anonymous skriver:

    Berndt writes:Glöm inte bort vanliga konsumenter, Fredrik! Vi har ingen organisation som företräder oss utan man sitter hemma på kvällen och blir bara förbannad över hur problematiskt det skall vara om man bor på dessa holmar… När du köper plåt för en stor summa är det säkert enklare att få ett undantag från den normala EU handeln av företaget du köper ifrån. Men att be om undantag som privatperson är inte så lätt. Visst, Posten hävdar att det är lätt och räknar upp ett antal företag som kan hantera gränsen på rätt sätt. Men det är bara de största och vanligaste. Hatten av för de företagen som ser vår lilla fläck på kartan i Östersjön. Men varför måste det vara så här? Det måste gå att försöka få till något system eller hantering som gör detta mer transparent. Finns det alls något intresse av att försöka lösa problemet från politikerhåll? Vi är ju EU medborgare alla men i verkligheten fungerar ju inte den interna marknaden för att vi har byggt upp en handelsmur runt oss. Varför kan vi inte flytta skattegränsen till västra hamnen och långnäs där den används och har en funktion? Ett exempel. Renoverade i källaren. Frågade pris på en glasvägg och dörr till bastun här lokalt och fick ett pris. Frågade samma sak från ett företag i södra Sverige. Det var halva priset. Däremot sålde de inte utan moms men jag kunde få tillbaka momsen efter intullning. Fraktade upp det till Grisslehamn och hämtade det själv med bil och vagn och tullade in det. Sedan skicka förtullningen så jag kunde få tillbaka den svenska momsen. Så det är inte bara småföretagarna som får ta problemen med skattegränsen. Däremot kan inte tullen kräva att jag som privatperson skall ha fyllt i en tullblankett. Det lämnar jag till med varm hand till tullen för den blanketten är inte att leka med!Tullen gör nog bara det som krävs enligt lagen så jag skulle säga att det är ni politiker som har ett ansvar att fundera kring hur man skulle förbättra för småföretagare och konsumenter. Visserligen är det bra om tullen inom ramen för lagen kan göra det så smidigt som möjligt, men det är på politikernivå man måste fundera kring en lösning på "Skattegränsfångenskapen". Eller hur?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s