Bio Savoy

Publicerat: 16 augusti, 2011 i Uncategorized

Det finns alltid flera sidor på ett mynt och särskilt när man vi pratar om våra gemensamma mynt är det inte alltid helt okomplicerat.

När BioSavoy fastigheten skulle säljas för några år sedan så begärde dåvarande ägare in anbud för att se vad marknaden var beredd att betala för huset. Jag var en av dem som lämnade in ett bud och det visade sig att jag var den som lagt det högsta budet av de tre/fyra som lämnades in. Tyvärr ansåg säljarna att det budet var för lågt och de lyckades få igång en karusell mellan landsregeringen & Mariehamn som resulterade i ett avtal mellan dessa tre parter om att samhället skulle bidra med €200.000 om någon köpte huset och renoverade det i enlighet med K-märkningen.

Jag kollade på de krav som ställdes och insåg direkt att jag inte skulle få det att fungera, jag var inte intresserad av att renovera huset i enlighet med den kravlistan så mitt bud stod fast men utan landskapets och stans pengar. Uppenbarligen tyckte Landell att det fanns en möjlighet att göra något, bjöd lite mer än mig + de €200.000 från Mariehamn och landskapet och fick köpa huset.

Jag lyfter på hatten och är mäkta imponerad över vad Landell har gjort och vilket enormt lyft det är för Mariehamn att äntligen återigen ha en modern Bio men samtidigt tycker jag att spelreglerna borde följas och att alla skall veta vad som gäller och alla skall behandlas lika.

Egentligen anser jag att Mariehamn och landskapet aldrig skulle blandat sig i det här projektet. Då hade marknaden skött det här själv, skattebetalarnas pengar hade kunnat användas till annat och Mariehamn hade fått en bio ändå. Den bion hade inte haft de gamla stolarna bevarade men i ärlighetens namn, vem förutom museibyrån är intresserade av dem. Stolarna finns ju kvar, sätt dem i det nybyggda museiförvaret om de absolut har ett så stort kulturhistoriskt värde.

Återigen visar hanteringen av detta ärende att när politiker blandar sig i saker som de inte har att göra med så blir det strul, orättvisor och rådd.

Ville bara säga det.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Okej, tack för att du svarade! 🙂

  Gilla

 2. steelfm skriver:

  Hej Anonymous, Klart jag är för inflyttning. Åland behöver fler personer och vi som redan har hittat hit klarar inte av att producera så mycket människor som vi behöver vara. Jag har absolut inget emot ett mångkulturellt samhälle, däremot anser jag att vi politiker har ett ansvar att hjälpa människor som kommer hit att integreras i samhället. Det finns båda bra och dåliga sätt på att göra det på. Men för mig är det första och viktigaste att de som kommer lär sig svenska och får ett jobb! Det är grunden för att det skall kunna bli bra!

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Jag är nyfiken på vad du tycker om inflyttning hit till Åland? Är du för, emot eller hur ställer du dig till ett mångkulturellt samhälle?

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Ärligt talat är det ju så här varenda gång något går ut på anbud, att reglerna förväntas ändras till köparens fördel. Det var precis lika med anbudet på EAT…, svårt att första att man sliter sitt hår, är besviken och tycker att man motarbetas när man vet om vilka förutsättningar som gäller. Landell visste vilka spelregler som gällde/gäller. Betala ur egen ficka och skippa bidrag så får byggherren i fråga göra precis vad han vill..Blir lite trött på alla som hänger med i klagosången och bildar protest grupper på FB.

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Fredrik writes:Bra att du sade det, kan inte sägas för ofta

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s