ALKOHOL-”talibanerna” är på farten igen

Publicerat: 30 maj, 2011 i Uncategorized

Pratade lite om regeringens förslag om att tvinga lastbilsägare som har trafiktillstånd att installera ALKO-lås i sina lastbilar. Nu vill alltså regeringen att ca 190 av ålands 650 lastbilar skall tvingas till att installera denna apparat till en kostnad av ca 1500euro/bil. Jag anser att denna form av lagstiftning inte är rätt. Varför skall vissa lastbilsägare tvingas till detta samtidigt som den större delen inte behöver göra det? Om det är rattonykterheten man är ute efter så borde väl alla tvingas?

Det här är en framställning som inte har någon annan funktion än att lindra samvetet hos lagstiftaren att han/hon visar att man tar i med "krafttag" gällande rattonykterheten. Samma lagstiftare röstade ner min motion om att ta bilen av den som återkommande kör grovt rattfull….Ett krafttag som verkligen skulle minskat rattonyktra i trafiken.

Istället för den här sortens lagstiftning borde regeringen uppmuntra till frivilliga installationer av ALKO-lås i lastbilar, kanske genom ett litet bidrag eller varför inte kräva det vid upphandlingar. Vill man köra åt landskapet måste lastbilen ha ALKO-lås. Varför ger inte regeringen Polisen i uppdrag att göra flera kontroller istället. Polisen kunde ju exempelvis vissa dagar bara stoppa lastbilar och kolla dem.

Men att tvinga en liten grupp till dessa kostnader förstår jag inte.

kommentarer
  1. anonymous skriver:

    Simon H writes:Kanske inte riktigt alkoholtaliban man skulle kalla den som vill lagstifta om det, snarare myggsilare. Vore man alkoholtaliban så skulle man mer göra det som du påpekar att bör göras fast i extremare grad förstås.Varför ska alltid oppositionen vara så vettig??

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s