Sossarnas snålskjuts

Publicerat: 27 maj, 2011 i Uncategorized

Läste i Ålandstidningen idag att Roger Jansson och Moderaterna är irriterade på Sossarna för att dom använder ABF:s lokaler för sina partiutbildningar. Jag håller faktiskt med honom även om det inte är någon stor sak.

Jag skrev en motion om finansieringen av bildningsförbunden förra året där jag ansåg att vi skattebetalar inte skall betala för två bildningsförbund som är så starkt knutna till två politiska partier, socialdemokraterna och centern.

Tyvärr gick inte den motionen igenom så nu är vi alla med och finansierar utrymmen som används av Röd Ungdom varje söndag klockan 14 samt som lokaler för självstyrelseutbildningar i socialistisk anda…

Vill du läsa min motion om bildningsförbunden kan du göra det här>>

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Simon Holmström writes:Ja, frågan är ju om två är att ta i när det finns så mycket i samhället som är av utbildande karaktär. Men fortfarande tror jag det är väldigt smart att ha kvar (åtminstone) ett bildningsförbund, för trots det Medis, alla skolor, bibliotek och föreningar gör så finns det ändå hur mycket som helst man kan lära sig om saker och ting. Inte bara ren kunskap, utan också som jag sade, sociala färdigheter, kritisk granskningsförmåga, miljö- och demokratitänk osv. Det har inte Medis i den sammansvetsade graden. Grejen med ett bildningsförbund är också att man inte på något sätt förbinder sig att vara med och lära sig under längre tider, som i till exempel Medis eller en skola. Föreningarnas verksamheter är också till stor del beroende av skattemedel, men ingalunda täcker de alla typer av kulturella verksamheter folk eftersträvar idag. Då finns sådana som ABF som en sorts kompletterare man till fördel kan ha nytta av för framtiden.Håller också med om att ungdomsgårdarna ska tas omhand på allvar och användas mer än till suparfester.

  Gilla

 2. steelfm skriver:

  Hej Simon,För det första så är det som du säger, vi har två(!) skattefinansierade bildningsförbund. Två lokaler som skall bekostas hyra, två verksamhetsledare, dubbla administrationer etc. Jag föreslog i min motion att att de kunde slås ihop. Till ett helt opolitiskt.För det andra så är det inte brist på möjligheter till livslångt lärande, det finns : Medis, Öppna högskolan, otaliga frivilliga organisationer och föreningar etc som erbjuder just det.Jag har svårt att förstå varför skattebetalarnas pengar inte kan användas förståndigare och varför så många verksamheter som bedrivs idag via dessa organisationer måste göras på så många olika ställen. Sen anser jag också att om vuxna människor vill sitta tillsammans och studera olika ämnen så må de göra det hur mycket de vill. Men varför måste skattepengar in i den bilden? Handlar det om någonstans att vara så finns det olika lokaler som samhället har som fungerar om man inte kan vara hemma hos varandra. Som exempelvis bibliotek eller varför inte använda sig av någon av alla oanvända ungdomsgårdar som står och förfaller.Men det är min syn på saken. Majoriteten i lagtinget ville fortfarande ha dessa olika bildningsförbund.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Simon H writes:Ja, jag håller med om att ABF är väldigt rött och aktivt bedriver den politiken utåt.Men däremot anser jag inte att bildningsförbund idag inte behövs. Javisst, vi har dagens IT-samhälle där information sprids så in i helsike. Men det finns också många avigsidor med den. Att tänka kritiskt är väldigt viktigt, och det lär man sig inte direkt av internet. Den personliga kontakten är också väldigt betydelsefull, den sociala kompetensen, känslan av gemenskap och hur man uppför sig bland andra människor.Att lära sig språk, bedriva konst och andra uttryckningsföreteelser, lära sig inom kulturella frågor, politik, miljö och så vidare.Jag förstår inte hur man kan säga nej till den form av kunskapsspridning de bägge förbunden bedriver. Livslångt lärande har ingen skada alls. Däremot ska det självfallet föregå opolitiskt, självklart.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s