Grelsby till salu – till vilket pris som helst?

Publicerat: 20 maj, 2011 i Uncategorized

Jag kontaktade Fastighetskonsult förra veckan och frågade när Grelsby sjukhus skulle komma ut på marknaden och svaret blev nästa vecka. Nu ser jag i dagens tidning att det är ute. Det lite underliga med detta är att jag fick ett prospekt skickad till mig redan då. Inget konstigt i det utan det konstiga var att dom skickade fel version till mig, ett prospekt på finska.

Jag är inte så allergisk på att få saker på finska eftersom jag bedriver verksamhet på Åland och då får man det dagligen men det som förvånar mig är att Ålands Landskpsregering har gett Fastighetskonsult i uppdrag att sälja Grelsby utanför Åland och på finska… Jag trodde att det var ett misstag men nu fick jag det bekräftat i dagens tidning. Grelsby skall säljas och bjudas ut både i Sverige och i Finland.

Det kan hända att jag är dum men hur tänker regeringen nu? Har man glömt bort att det finns något som heter jordförvärvstillstånd? Har man missat att åländsk mark skall vara i åländska händer? Jag har stor förståelse för och uppmuntrar koncept som havsvidden och liknande där privata säljer ut stugor och hus via ett aktiebolag. Jag ser gärna många fler "Havsvidden" på Åland men när regeringen agerar på det här sättet har det gått för långt.

Om en vanlig ålänning skulle annonsera ut ett 7,5 ha stort område i finska medier skulle det bli ett jädrans liv och regeringen skulle motarbeta allt de kan för att någon utan hembygdsrätt skulle kunna köpa det området, (eller hur skall man tolka regeringens jålande med Carita Weiss) men när det kommer till sina egna fastigheter så gäller inte samma sak, uppenbarligen…

Bra att Grelsby skall säljas, jag tror det kan finnas flera driftiga åländska entreprenörer som kan göra något bra av det område, men nog borde väl Ålands regering föregå med gott exempel och följa andemeningen med hembygdsrätten och jordförvärvs reglerna!
Underligt!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

IDAG den 23 maj fick jag detta besked av Näringsminister Eliasson. Tack för det

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Tack för dina kommentarer. Jag om någon är dålig på att skriva på finska.mvhFredrik

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:…forts: Oj oj, o nu märkte jag ju att herr Karlström e näringsminister, så jag måste försöka va lite hövligare. Nä, min kommentar gällde nog ALLA ålänningars försök med det finska språket. Klart jag förstår, den sociala etc omgivningen är sv.språkig osv. Klart att det påverkar. För mej e de liksom tvärtom; majoriteten av kompisarna e finskspråkiga. Ibland frågar dom vilket språk jag hanterar bättre, fi.el sv. Brukar svara: Båda två lika dåligt. Så är det, tyvärr.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous writes:PLEASE OBSERVE! The googletranslations (swe-fin), are of very bad quality, so please misunderstand me because those kind of diseases. still yours P. Boström

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:F. Karlström: Goda ideer osv. MEN: De e alltid trevligt när man ser nån ålänning försöka skriva/tala finska. Du o många andra får ursäkta mig, men så där HEMSK dålig finska som ni skriver…vet ej, ska man skratta eller gråta. Nej tack. Själv e jag sv.språkig/tvåspråkig, o gör garanterat nåt språkfel ibland, men inte så där grovt som ni på er "try to be"-finska. Älskar för övrigt Åland o Ålänningar-trevligt, vackert samhälle o trevliga mänskor. Jobbade där -84 o-85. Längtar dit emellanåt. Mvh: Patrik Boström, Åbo.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s