Svar på Olof Erlands insändare

Publicerat: 17 januari, 2011 i Uncategorized


Beslutet som togs 1999 att överlåta Skärgårdsflygs inkörda linje till Air Botnia var orsaken till varför förra VD:n Sven Lemberg och dåvarande styrelse avgick med omedelbar verkan och jag blev anställd som VD över en eftermiddag.
I det beslutet ingick även att Skärgårdsflyg skulle finnas kvar som flygbolag ifall det i framtiden skulle visa sig att behovet av det skulle uppkomma.

Ett flygbolag är dock inget man stoppar i malpåse i några år och tar fram när man behöver. Särskilt inte när samma hårda flygbestämmelser gäller för alla bolag över hela Europa. Skärgårdsflyg hade ett JAR-OPS 1 tillstånd vilket betyder att vi fick bedriva kommersiell linjetrafik i EU, ett tillstånd som de flesta bolag idag bara kan drömma om. Det tillståndet var tidsbegränsat och förutsatte att man upprätthåller en mängd olika kompetensområden.

Trots att Skärgårdsflyg blev tvungna att upphöra med trafiken på Arlanda 1999
fortsatte bolaget arbeta för att hålla alla dessa kompetensområden och
dörrar öppna eftersom vi var övertygade om att Air Botnia skulle få svårt att få flygtrafiken lönsam. De följande åren efter -99 fortsatte Skärgårdsflyg med att utföra taxi/sjuktransporter samt började utföra markservice till bla Finnair vilket gjorde att bolaget inte längre kostade skattebetalarna något och bolagets eget kapital växte.

Flera gånger under de åren var jag och informerade landskapsregeringen om att tiden håller på rinner iväg och att bolaget inte kommer kunna behålla de nödvändiga tillstånden om vi inte återgår till att börja flyga reguljärt. Några taxi och sjuktransporter i månaden är för lite för att finansiera den organisation som krävdes för att bibehålla den nödvändiga kompetensen i bolaget.

Efter flera omgångar med diskussioner och överläggningar i Landskapsregeringen, flera utredningar och förslag på hur flygtrafiken kunde lösas långsiktigt så var tiden kommen för ett beslut av landskapsregeringen i februari 2002. Air Botnia hade meddelat att de skulle sluta flyga på Åland och jag lämnade ett förslag som visade på två olika alternativ. Antingen tar vi full kontroll över flygtrafiken omgående, uppgraderar bolaget till att återigen börja med reguljärtrafik eller så lämnar vi flygtrafiken i händerna på utomstående men då finns ingen framtid för bolaget utan det måste avvecklas. Det fanns inga andra alternativ.

Alla ministrar som var närvarande på den överläggningen höll med om att det bara fanns en väg att gå. Nu skulle alla misstag som begåtts de senaste åren rättas till och Skärgårdsflyg skulle åter ges ansvaret att ta hand om flygtrafiken på Åland. Alla var rörande överens, tyvärr var finansminister Olof Erland inte närvarande och lantrådet Roger Nordlund beslöt bordlägga beslutet till plenum följande vecka. Då skulle beslutet formellt tas med alla närvarande.

Jag blev dock aldrig kallad till något nytt plenum. Olof Erland hade under helgen på ett liberalt centralstyrelsemöte drivit igenom beslutet att liberalerna inte står bakom en uppgradering av Skärgårdsflyg utan tror och vill satsa på flygbolaget European istället. Detta meddelades via ett pressmeddelande utan att de var i kontakt med vare sig sina regeringskompanjoner eller Skärgårdsflyg. Det beslutet i liberalernas centralstyrelse var det beslutet som kostat oss skattebetalare ca 8-10 miljoner euro samt att vi under tio års tid levt med olika dyra kortsiktiga flyglösningar.

Att Olof Erland nu försöker skylla ifrån sig, påstå att det inte fanns alternativ samt blanda in bolagsstämman är rent ut sagt patetiskt. När bolagsstämman hölls 31 maj 2002 hade alla dörrar stängts, bolaget hade inte längre någon framtid och avvecklandet var bara för styrelsen att konstatera.

I efterhand kan man bara önska att övriga ledamöter i landskapsregeringen och framförallt lantrådet hade vågat ta striden men kontentan är att Olof Erland i egenskap av dåvarande finansminister är orsaken till dagens dyra, osäkra framtid för flyget till och från Åland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s