Harry Jansson centerns nya ordförande

Publicerat: 26 november, 2010 i Uncategorized

Snacka om raketkarriär Harry boy gör. Jag har absolut inget emot Harry tycker dock bara lite synd om Veronica som petades bort på ett ganska fult sätt…. Däremot har jag synpunkter på systemet som gör det möjligt för en kandidat att byta parti, bara för att man vill. Ur demokratisk synvinkel alltså.

Faktum är att Ålands framtid fick nästan tre mandat i förra valet, jag säger nästan för det handlade inte om många röster till så skulle Brage Eklund (154 röster) varit inne. Han hade förövrigt nästa lika många röster ensam som de tre i liberalerna som hade minst hade tillsammans…

Men tillbaks till Ålands Framtid/centern. Jag anser att om ÅF som efter förra valet fick in två gubbar i lagtinget, skall ha två mandat där! Centern som fick åtta skall ha åtta. Om sedan någon ledamot vill byta parti under mandatperiodens gång så skall det inte rubba balansen i hur medborgarna röstat. Jag anser som i detta fall att när Harry valde att gå över till Centern så skulle den person med minst röster i centern få stiga av och den person med tredje mest röster i ÅF stiga in.

Men det är jag det. Allt i livet är inte rättvist, men demokratiska val borde vara det.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Lars-E Brunström writes:Ja tänk. Jag kan för mitt liv inte förstå det parlamentariska system som här råder: politiker kan "hoppa hage" mellan de olika fraktionerna och en socialdemokrat bli talman för det största partiet, centern…? Vad i hela friden skall man rösta på? Tydligen inte på ett parti, för det vet man ju aldrig vad det kommer att innehålla eller innebära. Sålunda är väl personval enda möjligheten och sålunda var det väl på Julius dagar, om jag förstått historien rätt.

  Gilla

 2. steelfm skriver:

  Hej Erica, I valet 2007 var det 12825 personer som röstade, med tanke på att det finns 30 platser i Lagtinget så "kostar" varje mandat ungefär 427 röster. Harry Jansson fick 213 röster vilket betyder att 214 stycken andra Ålands Framtid röster förde in honom i lagtinget. Det är det som är fel demokratiskt när/om någon byter parti mitt under en mandatperiod.Tänk om de tre personer med minst röster i Liberalerna skulle byta parti till Socialdemokraterna. De har tillsammans ungefär 170 röster och är inne i lagtinget tackvare att några andra liberaler hade väldigt mycket röster. Håll med om att det skulle bli fel.mvhFredrik

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Erica writes:Hej Fredrik,Jag kan i och för sig instämma med dig om att det vore mer demokratiskt att se mandatet som bundet till partiet där den valde har ställt upp och att en övergång i sig skulle få de konsekvenser du beskriver. Men är inte detta ganska så långt ifrån de obundna tankegångarna och förslag om att ha personval istället? Om man resonerar som så att Harry fått många personliga röster så följer dessa förstås med Harry ifall väljarna fortfarande instämmer med den åsikt Harry har och innehåll i politiken som Harry står för. Personligen tycker jag att det är bra att en politiker bekänner färg och byter parti när de visar sig att dennes åsikt står närmare ett annat parti. Hellre det än att politikern finns i ett parti men ideologiskt håller med ett annat, och till och med röstar med andra än de egna. I de fall sådant sker kan det verkligen kännas som ett svek mot väljarna. Det ska vaara transparent och tydligt i politiken! Nu har vi ju ett val snart och får se hur det går då. Trevlig söndag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s