Lagutskottet – Alkoholtalibaner

Publicerat: 21 maj, 2010 i Uncategorized

På måndag börjar lagtinget igen efter vårbruksuppehållet…

Då skall bl.a min motion om att ta bilen av den som återkommande kör grovt rattfull förkastas och samtidigt uppmanas LR att införa straff på de som åker fast med en promillegräns mellan 0,2 oc 0,5.

Återigen vill man alltså sila mygg och svälja elefanter. Problemet är inte de som druckit ett glas vin till en middag, problemet på Åland är de som gång efter gång kör grovt rattfulla. Det fanns nyligen ett fall i tingsrätten om en man som åkt fast för åttonde gången med över 2 promille. Försvinner han från vägen med att införa ett straff för de som blåser mellan 0,2 & 0,5? Nej, skulle inte tro det! Tar man däremot bilen av honom, ja då gör han det! Lagutskottet skriver såhär

Fråga om åtgärder för att fordon ska kunna förverkas som en påföljd för rattfylleri konstaterar utskottet att frågan är komplicerad ur behörighetssynpunkt eftersom äganderätten berörs. Ett förverkande behöver inte heller vara speciellt verkningsfullt med beaktande av att fordon kan både lånas och hyras.

Eftersom det är en komplicerad fråga och äganderätten berörs väljer man att inte göra något åt problemet utan de personer som återkommande kör grovt rattfulla skall fortsättningsvis ha möjlighet att göra det! Däremot så vill man införa ett straff där det inte har varit några problem

Enligt utskottets åsikt bör landskapsregeringen därför överväga att införa ”rattfylleriförseelse” för den som för ett motordrivet fordon efter att ha förtärt alkohol så att alkoholhalten under eller efter färden uppgår till minst 0,2 och högst 0,5 promille i blodet.

Enligt de poliser jag pratat med finns det ingen dokumenterad trafikolycka på Åland där en person blåst mellan 0,2 & 0,5 promille. Jag har en idé om varför. Jag tror det är så att om en person dricker en öl eller ett glas vin till en middag så vet givetvis den personen om det och anstränger sig extra på att försiktigt köra hem med bilen. Hastigheterna hålls, trafikflöde följs, onödiga omkörningar görs inte, telefonen används inte etc. Kontentan blir att bilfärden hem sker utan någon olycka. Alltså är det inget problem.

Jag anser givetvis att man inte skall dricka alkohol och köra bil, men jag anser också att man inte skall stifta en massa lagar bara för lagstiftarens samvetes skull bara för att man inte vågar ta tag i det verkliga problemet. Det här är precis samma sak som med förbudet att dricka vin i parkerna i Mariehamn. Problemet är ett (droger), lagstiftnings resurserna sätts på något annat (förbjuda vanligt folk dela på en flaska vin i en park).

Jag förespråkar istället strängare straff för langning & försäljning av narkotika samt sätt mer polisresurser på att bekämpa narkotikan istället. Jag förespråkar konkret att ta bilen av de som återkommande framför den grovt rattfull. Då sker en förändring och vägarna våra blir säkrare. Med lagutskottets resonemang fortsätter det precis som förut med den skillnaden att vi återigen lagstiftar om något som inte är ett problem. Men alkoholtalibanerna kan slå sig själv på bröstet och tycka att dom gjort något, återigen är det viktigare än resultatet.

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Håller helt med Uffe, särskilt som när man också lagstiftat om att polisen skall övervaka om någon sitter i en park och delar en flaska vin och äter en sallad, eller spelar beachvolleyboll på nabben och kommit på tanken att ta med sig en kall öl.Det börjar spåra ur

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Bra skrivet Frille!

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Uffe writes:Var skall få resurser till att övervaka 0,2 promillegränsen då man inte har resurser till att övervaka 0,5 promille

  Gilla

 4. steelfm skriver:

  Hej Ulrica, Tack för det. Men tyvärr så kommer nog vi som vill ta tag i det verkliga problemet att bli i minoritet igen. Straffen för innehav och distribution av droger kommer fortsättningsvis att vara lägre än att köra mot en stopp-skylt, grovt rattfulla kan fortsättningsvis köra sin bilar och majoriteten av lagstiftarna sätter in resurserna på sådana som dig och mig…

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  ulrica writes:Bra Frille! Ännu en gång håller jag med dig. Det gäller precis som du säger att våga ta tag i det verkliga problemet.

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonymous writes:jag kommenterade detta under ett annat inlägg, men skriver det här igen:Om man är liten till växten, kommer man över 0.2 gränsen efter ett stop öl. Löjligt att man inte skall få köra bil på åland efter ett stop öl en skön sommardag, om man är liten till växten alltså. 0.2-gränsen är fullständigt idiotisk eftersom den diskriminerar små människor, sätt en 0-gräns i sådana fall. Med tanke på detta är 0.5-gränsen vettig: alla kan dricka ett stop öl/ett stort glas vin o.s.v. utan att spräcka 0.5-gränsen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s