Nu är nog regeringen ute och cyklar igen

Publicerat: 11 maj, 2010 i Uncategorized

Kan inte riktigt förstå hur regeringen resonerar när det kommer till DNA:s ansökan om att börja med mobiltelefon verksamhet på Åland. Här kommer ett urklipp från deras svar:

Landskapsregeringen konstaterar inledningsvis att det åländska samhället med hänsyn till sitt geografiska läge, sitt huvudsakligen glesbebyggda landskap har begränsade förutsättningar att upprätthålla och utveckla en fungerande samhällsstruktur.

Detta gäller inte minst utvecklingen av den tekniska infrastrukturen i samhället. Landskapsregeringen har tidigare bedömt att beviljande av fyra nätkoncessioner inom landskapet Åland skulle vara ändamålsenligt med beaktande av intresset för teknisk utveckling och konkurrens inom mobiltelefoniområdet. Efter en förnyad bedömning av den hittillsvarande och framtida tekniska utvecklingen av mobiltelefonnätet inom landskapet Åland, har landskapsregeringen bedömt att beviljandet av en fjärde koncession försvagar möjligheterna till utveckling och konkurrens inom området.

Idag finns redan tre beviljade koncessioner för UMTS-mobiltelefonnät på Åland. Av dessa är två i drift. Vardera verkande mobilnätoperatörer har i enlighet med sina tillstånd byggt ut ett heltäckande mobiltelefonnät på Åland. Verksamheten bedrivs under full konkurrens, vilket är en nödvändig förutsättning en sund prisutveckling. Landskapsregeringen konstaterar även att en utbyggnad av ett flertal parallella mobiltelefonnät ur miljösynpunkt är en belastning på grund av det stora antal mäster och kringarbeten som krävs för respektive nätverk.

För att du själv skall kunna bilda dig en uppfattning bifogar jag DNA:s ansökan som klart och tydligt säger att dom inte vill bygga master utan använda redan befintliga, de hävdar att de har ny teknik som skulle gynna konsumenterna och sålunda konkurrensen… dna.pdf

Har lite svårt att förstå regeringens resonemang. Särskilt deras sammanfattning :

Med hänvisning till ovannämnda anser landskapsregeringen att ett beviljan- de av en fjärde nätkoncession på Åland inte är till förmån för Åland med beaktande av konkurrens, samhällsutveckling och miljöhänsyn.

Du hittar regeringens svar här>>

Varför skall det resonemanget gälla mobilopperatörer men inte andra verksamheter. Med det resonemanget finns det för många plåtverkstäder på Åland just nu, med hänvisning till konkurrensen, samhällsutvecklingen och miljön vore det bäst om bara Klintens Plåt och en till skulle få verka på Åland!

Hänger du med hur fel det skulle bli?

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Du har så rätt! Jag företräder själv ett finskt/nordiskt företag på Åland och börjar tro att jag har blivit aktivt motarbetad av landskapsregeringen. Jag är iofs i en helt annan branch, men har redan kännt av "protektionismen" inom vår sittande regering. En minister har förhalat ett avgörande beslut för min verksamhet i månader. Jag kan inte se det som något annat än en aktiv konkurrensbegränsande verksamhet från denna minister (C)Jag reagerade själv starkt när jag läste nyheten i e-nyan och tänkte tyvärr "Det här är ju typiskt åländskt"

  Gilla

 2. steelfm skriver:

  Så är det nog, Men principiellt borde det vara fritt fram för vem som helst att bedriva vilken näring man vill tycker jag. Vill man starta ett mobiltelefonbolag på Åland borde man kunna få de om man uppfyller kriterierna i näringsrätten. Jag tror dessutom att det knappast skulle bli dyrare för dom 7000 andelsägarna om någon annan började… Jo förresten om dessa 7000 ägare skulle byta operatör blir det givetvis det… men är det inte det som är grejen med marknadsekonomi, att kunden fritt skall kunna välja?Telekom är reglerat, visst är det så, pga av att frekvenserna inte räcker för allt och alla. På Åland är det dock inte det som är problemet, det finns utrymmen i frekvensbandet. Regleringen måste in först när det finns fler operatörer än vad frekvenserna räcker till, eller?Jag verkar i en annan reglerad marknad, radio. Idag är det bara för den som så önskar att ansöka till LR att man vill börja sända radio och alla som sökt har fått tillstånd, det är rätt tycker jag. Förespråkar du att jag och Bo Torge skall få vara dom enda kommersiella radioaktörerna på Åland, bara för att vi verkar på en reglerad marknad? Det jag tycker är lite dåligt är att hävda samhällsutveckling, miljö och konkurrens som själ till att säga nej. Men det är jag det.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Det är ganska enkelt: Telefonandelslaget har 7000 andelsägare, och ingen politiker med självbevarelsedrift släpper in ett finskt bolag som fördyrar telekominfran för dessa 7000 hushåll. Särskilt inte ett år före valet.Jag håller med i princip, men era jämförelser med andra branscher haltar eftersom telekom är en reglerad bransch som baseras på koncessioner. Det är inte matbutiker eller plåtfirmor.

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Det är nog faktiskt lite halvt skandal.. Tänk om samma resonemang förts vid etablering av en större svensk livsmedelskedja här!? Kommunikationskostnaderna är en icke alls oanseenlig del av en familjs utgifter idag, och en absolut nödvändig sådan. Framförallt bredband är dyrt på Åland idag, speciellt via kopparnätet, och för många familjer kanske DNAs mobila hade varit ett vettigt och prisvärt alternativ.Sen det där med telemasterna, jag tror att det nog ingen som tänker på att de nuvarande existerar över huvudtaget, de smälter in i miljön som en given del.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s