Detta var vad jag sa

Publicerat: 9 april, 2010 i Uncategorized

Så här såg det ut i salen strax före jag började prata om min motion att minska antalet ledamöter…ganska talande!

Den här motionen får knappast så mycket ovationer har i salen efter som den syftar till att minska antalet ledamöter, jag tänkte dock kort och koncist förklara fördelarna med varför vi borde minska antalet ledamöter

För det första
Enligt mig och ledamot Harry Jansson så har lagtinget avträtt sig ungefär 70% av sina maktbefogenheter efter EU-inträdet och nu senast Lissabonfördraget, om det är så att lagtinget mer och mer blir ett transportorgan som skall implementera EU-direktiv i vår egen lagstiftning anser jag att det kan göras med färre ledamöter än idag

Idag är vi inte 30 ledamöter, vi är 37 stycken eftersom Lex gunnar medför ett ersättningssystem för ledamöter som går från lagtinget till regeringen.

Här i lagtinget brukar vi ofta jämföra oss med Sveriges och Finlands parlament, där går det ungefär 27000 personer på varje parlamentsledamot, här representerar varje ledamot ungefär 900 ålänningar.

En ledamot kostar skattebetalarna ca 70-80.000euro/år, skulle vi minska antalet ledamöter till 20 som motionen förespråkar skulle vi sålunda spara ca 800.000€/år som jag tror att våra väljare skulle önska att sattes på vård, skola och omsorg istället

En annan fördel med att minska antalet ledamöter är att varje ledamot skulle få en starkare ställning eftersom det folkliga stödet för den personen skulle öka, alltså ledamöterna i lagtinget skulle få fler röster per ledamot, det i sin tur skulle öka förtroendet och ställningen för lagtingsledmöterna som blir invalda eftersom det bara är personer med ordentligt folklig förankring som skulle representera ålands folk

Med färre ledamöter skulle arbetsmängden/ledamot öka vilket i sin tur bör resultera i att uppdraget skulle kräva mer tid och att alla dessa uppehåll vi har idag skulle slopas,

En motion ifrån en i oppositionen går sällan igenom men jag önskar att den här motionen sätter fart på den diskussion som redan försegår om att ta bort ”lex Gunnar” som vi har idag. Alltså att ministrarna i regeringen även skulle sitta med i lagtinget, på så sätt så minskas iallfall ledamöterna från 37 till 30.

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Geronimo writes:Eller så skulle Åland 24 vara där oftare, de verkar ju ha en positiv inverkan på närvaron…

  Gilla

 2. steelfm skriver:

  Absolut, det får de gärna vara för mig :O)Trevlig helg till dig med Geronimo //F

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Nästa sak du kan ta upp:"löneavdrag inträder först om man är frånvarande utan orsak i mer än tre dagar"Det är BARA politiker som har såna villkor.Keep it up!

  Gilla

 4. steelfm skriver:

  HejJag anser att vi borde ha närvaroregistrering både när plenum börjar och när det avslutas. Då skulle nog närvaron se annorlunda ut :O). Så är det inte idag, är man på plats kl 13 har man full närvaro. Trevlig helg/frille

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Eller om en fabrik får mindre uppdrag, en transport firma mindre transporter osv, inte behåller man antalet anställda om det finns mindre att göra. Självklart bör man se över antalet ledarmöten om det nu är så att arbetsuppgifterna har minskat med 70 %. Tänker man efter är det väldigt oansvarigt av regeringen att de inte själva lagt fram förslaget.Måste även passa på att ge dig en eloge, att du gång på gång vågar ta upp obekväma ärenden, för inte kan du va så jätte populär av dina kolleger just nu. Bilden, en skam – var är alla andra, jobb skolk? Får de löneavdrag som vi vanliga eller…?

  Gilla

 6. steelfm skriver:

  Tack för kommentareren, arbetsuppgifterna har i ärlighetens namn inte minskat med 70% men det har blivit mindre områden som vi har lagstifningsbehörighet på efter EU-inträdet och nu senast lissabon-fördraget.Telefonerna gick varma när ryktet gick att det var tomt i salen så nu är det fler center/lib ledamöter på plats :O)…Så nu är vi 12-13 personer på plats…. Nä, löneavdrag inträder först om man är frånvarande utan orsak i mer än tre dagar. Tyvärr!//Frille

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  tommy writes:Även om din blog läses av många så förtjänar detta helt klart att föras fram på insändarplats.Vi gör en liknelse: om jag arbetade på en fabrik där någon tycker att vi är onödigt många, och detta skall tas upp till diskussion idag. Skulle jag dåa) stanna hemma från jobbet den dagen och bevisa att tesen är korrekt, ellerb) gå till jobb den dagen och försöka göra mitt bästa för att visa att åtminstone jag gör någon nytta och behövs.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s