Skickade in en insändare idag

Publicerat: 30 mars, 2010 i Uncategorized

Eftersom medierna på Åland nästan aldrig rapporterar om mina motioner när jag presenterar dom i lagtinget tänkte jag skriva om dem lite och skicka in dom som insändare. Här kommer en som handlar om "sjukfrånvaroförsäkring" för småföretagare:

ETT AV de största och viktigaste beslut en företagare kan ta är att anställa fler personer till sitt företag. Samtidigt som det är ett av de svåraste beslut som företagaren kan ta så är det även en av de centralaste ingredienserna för tillväxten i ett samhälle.

När en företagare funderar på att anställa så måste han eller hon med dagens system inte bara ta ställning till om den tilltänkta arbetaren kan göra ett bra jobb och fungera i företaget, utan även fundera på hur den tilltänkta anställdas fysiska/psykiska hälsa är. Förutom det måste även beaktas hur personens hemförhållanden ser ut, exempelvis om det finns risk att personen ofta måste vara hemma med sjuka barn.

Det här kan leda till att flera tilltänkta arbetstagare kan hamna utanför arbetslivet på grund av av att företagaren måste göra dessa helhetsbedömningar.

Med dagens system tvingas en arbetsgivare betala lön till en arbetstagare som är frånvarande på grund av sjukdom i upp till nio dagar och förutom den kostnaden så tillkommer även kostnader för att betala vikarier, indirekta kostnader i kunskapsförlust och framförallt kostnader i minskad effektivitet.

ETT SÄTT att bedriva näringspolitik istället för som idag att fördela bidrag till alla möjliga/omöjliga företag och projekt är att hjälpa småföretag att lindra effekterna av sjukfrånvaro. Ett system som
skulle hjälpa småföretagen vid sjukfrånvaro är inte ett stöd eller bidrag till företagaren utan ett stöd till den anställda. Det är lagstiftaren som beslutat att företaget har försörjningsansvaret för
om någon är sjuk. Det är även samhällets läkare som sjukskriver arbetstagaren i fråga, vore det inte då också naturligt att samhället bör vara med och delta i finansieringen. Jag anser det.

Åland skulle kunna bli ett föregångsland och skapa ett system som tar ett stort socialt ansvar över den arbetsföra befolkningen vid sjukdom samtidigt som det systemet skulle underlätta för företagare att
anställa flera. På Åland finns idag över 2000 företag med färre än fyra anställda, tänk om dessa företag skulle våga ta steget och anställa en person till, då kommer inflyttning och tillväxten till
Åland.

JAG HAR lämnat in en motion som går ut på att detta kunde göras i form av en ”sjukfrånvaroförsäkring” för småföretag som landskapsregeringen skulle vara huvudman för och medfinansiera. Det här förslaget är inte kostnadsdrivande eftersom jag föreslår i motionen att landskapsregeringen i motsvarande grad ska minska på övriga bidrag till näringslivet som bara gynnar de som söker. Det här förslaget skulle gynna de företag som anställer samtidigt som det inte skulle snedvrida marknaden som många gånger dagens bidrag gör.

Givetvis ska företagen som önskar ta del av försäkringen även betala en premie per anställd för tjänsten och inledningsvis kan denna tjänst rikta sig till företag med färre än fem anställda, det är i småföretag som sjukfrånvaro ställer till mest problem och ekonomisk skada, i större företag finns en mer flexibel möjlighet till omplacering och prioritering när någon anställd är frånvarande.

Det är dags att börja använda de verktyg vi har inom vår självstyrelse, det här är ett förslag. Jag tänker återkomma med fler kreativa näringslivspolitiska förslag eftersom de lyser med sin frånvaro i landskapsregeringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s