Insändare i morgondagens Ålandstidning om Skarvenaffären

Publicerat: 25 mars, 2010 i Uncategorized

Som folkvald oppositionspolitiker är en av mina uppgifter att granska att regeringen sköter våra gemensamma resurser på absolut bästa sätt. Ett sätt jag kunnat göra det på är via behandlingen i finansutskottet där jag satt när tilläggsanslagen till Skarven behandlades i början av året.

Eftersom det fanns så många frågetecken gällande tilläggskostnaderna ville jag först inte godkänna de utgifterna som uppkommit förrän alla oklarheter och ansvarsfrågor utretts men efter löften om att lagtinget skulle få möjlighet att diskutera ärendet och ansvaret när alla utredningar slutförts gick jag och sedermera lagtinget med på att bevilja medlen.

Utredning är nu klar men det nya ledarskapet i regeringen anser återigen att största öppenhet inte skall gälla, utan genom att polisanmäla ärendet späder de ytterligare på spekulationerna så att media, oppositionspolitiker och vanliga medborgare tvingas förmoda det ena och det andra, vilket i sin tur leder till att ryktesspridningarna och konspirationsteorierna återigen ökar.

Har oegentligheter förekommit skall de givetvis upp till ytan, revisionsrapporten bör offentliggöras så att jag som folkvald oppositionspolitiker, media och medborgarna skall kunna bilda sig en egen uppfattning, få insyn och kunna granska regeringens hanterande av våra gemensamma resurser. Om sedan landskapsregeringen ytterligare önskar att en utomstående bör utreda ärendet för att se om något brott har begåtts må så vara men att inte offentliggöra informationen i ärendet leder bara till ökat politikerförakt och att spekulationerna i samhället eskalerar.

Jag har flera gånger efterfrågat större personligt och politiskt ansvarstagande av ledamöterna i regeringen, att hantera ett ärende på det sätt som man nu gjort med stoppande av presskonferenser, införande av munkavle, hänglås på en tjänstemansrum och det senaste att polisanmäla hela hanteringen leder inte till ökat förtroendet bland allmänheten att politikerna på Åland klarar av att sköta det som skall skötas gemensamt, ansvarsfullt och ekonomiskt.

Det här ärendet är i högsta grad politiskt, centern och liberalerna har haft många tillfällen att räta ut frågetecknen rörande Skarven under resans gång men har inte gjort det, nu räcker det. Landskapsregeringen, ta ert ansvar, offentliggör utredningen så vi får ett slut på dessa ryktesspridningar, konspirationsteorier och tyckanden. Det måste bli ett slut på detta spektakel.

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Hej Owe, Kul att höra, om du vill ställa upp i nästa val är det bara att höra av dig så är du välkommen till oss på obundna!MvhFrille

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Owe writes:Tyvärr Fredrik så fick jag inte rösta förra gången, jag skulle vilja säga att jag var för ung, dock vet vi ju båda att så inte är fallet……. Du kommer dock att ha min röst nästa val om jag inte ställer upp själv, för då måste jag ju rösta på mig själv:-)

  Gilla

 3. steelfm skriver:

  Tjena Owe, Nä, det är klart att det inte finns, inte bland Center & liberaler iallafall. Därför rekomenderar jag dig att rösta på någon annan nästa val, eller så ställer du upp själv, det gjorde jag :O)

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Owe writes:Skulle inte kunna hålla med mer! Men finns det en politisk vilja till detta? Ställa högre krav på sig själv med risk för att hamna i blåsväder……

  Gilla

 5. steelfm skriver:

  där slår du huvudet på spiken! Jag har ifrågasatt det men ingen har lyssnat, skriver ett inlägg om det imorgon och förklarar hur jag ser på det. Nu är kl 0347 å jag måste hitta någon timme sömn. Godnatt

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Hur mycket dyrare än budgeterat blev KK-huset? När ska den soppan revideras?

  Gilla

 7. steelfm skriver:

  Hej igenJo, och samtidigt så skulle det behöva införas/efterlevas ett större personligt ansvar även för ministrarna.//FrillePs. Börja blogga! Det är lite skoj och följa sig själv efter några år!

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  Owe writes:Fredrik!Kul det här med att blogga, kanske skulle börja med det jag med…. Naturligtvis har du rätt snubblade lite på tangentbordet…. Som det nu ser ut har vi tydligen problem med att rekrytera rätt personal med tanke på hur högre tjänstemän beter sig (se förra inlägget). Kanske skulle införa en motbok som innehåller moral och etikregler för landskapsanställda!

  Gilla

 9. steelfm skriver:

  Hej Owe, jo jag är benägen att hålla med dig, även om den här gången så är inte lagtinget den som "tövlat" utan landskapsregeringen, jag tycker ärendet är otroligt dåligt hanterat. Kommer inte att bli lätt att rekrytera personer till ledande tjänster i framtiden när den högsta ledningen agerar som dom gör!//Frille

  Gilla

 10. anonymous skriver:

  Owe writes:Jadu Fredrik!Har inte läst alla spaltmeter om skarven men i sak håller jag med dej. Kan inte utala mej specifikt om projektet runt skarven då jag inte är fartygsingenjör vilken en och annan lagtingspolitiker verkar åtminstone utge sig för att vara. Att dessutom börja med att föregå en utredning och sparka projektledare, sätta hänglås på hans kontor, hot och polisanmälan. Jag måste nog säga att jag inte är förvånad över det allt mer utbredda politikerföraktet…… Lagtinget börjar allt mer likna en sandlåda för sexåringar…..

  Gilla

 11. steelfm skriver:

  Tjena Anonym, Tusen tack för tipset, lovar tänka på det och jag håller med!Svensk grammatik var som du märker inte mitt bästa ämne i skolan…Så jag får väl säga som jag brukar "dyslektiker i världen föredlen edler"mvhFrille

  Gilla

 12. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Innehållet är skitbra, men du borde korta ner meningarna i dina insändare. Nedan två meningar med 50 ord per mening => mycket svårt att hänga med. Tumregeln för debattartiklar brukar vara 5-15 ord per mening… "Eftersom det fanns så många frågetecken gällande tilläggskostnaderna ville jag först inte godkänna de utgifterna som uppkommit förrän alla oklarheter och ansvarsfrågor utretts men efter löften om att lagtinget skulle få möjlighet att diskutera ärendet och ansvaret när alla utredningar slutförts gick jag och sedermera lagtinget med på att bevilja medlen.Utredning är nu klar men det nya ledarskapet i regeringen anser återigen att största öppenhet inte skall gälla, utan genom att polisanmäla ärendet späder de ytterligare på spekulationerna så att media, oppositionspolitiker och vanliga medborgare tvingas förmoda det ena och det andra, vilket i sin tur leder till att ryktesspridningarna och konspirationsteorierna återigen ökar."

  Gilla

 13. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Passa på nu och granska alla avdelningar, Få bort korridorbesluten och titta på det faktiska ekonomiska ansvarstagandet!

  Gilla

 14. anonymous skriver:

  tommy writes:Väl rutet!

  Gilla

 15. steelfm skriver:

  Tack!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s