Mitt inlägg i skattedebatten

Publicerat: 22 mars, 2010 i Uncategorized

Bakgrund :
Dagens skattesystem bygger enligt mig på en osund grund, går det bra för Finland eller Nokia för den delen erhåller det offentliga Åland mer pengar än vi kanske förtjänar, det i sin tur resulterar i att politiker försöker bli återvalda genom att förverkliga sig själv och sina politiska idéer istället för att ta ett helhetsansvar över vad som är bäst totalekonomiskt för Åland på sikt. Det är lätt för politiker att anställa fler och utöka den offentliga sektorn när det finns ett överflöd av pengar, de flesta politiker vill av princip ge mer till fler,

Lika osunt blir det när Finlands eller återigen Nokias ekonomi för den delen blir sämre, då minskar mängden pengar till det offentliga på Åland, något som vi verkligen sett konkret det senaste året, 30% mindre intäkter med lika höga eller högre kostnader, det oavsett hur det gått för de åländska företagen och skattebetalarna.

Dagens system är även osunt på det sättet att om Finland höjer skatten för alla medborgare och företag eller ökar belåningen och statsskulden, så får Åland mer pengar oavsett hur det går för de åländska bolagen och skattebetalarna,

Ledamot Barbro Sundback brukar likna klumpsummesystemet med ekonomin i ett hushåll och jämföra Åland med en hemmafru, jag tycker en bättre liknelse är en familj där Åland är barnet och Finland är föräldrarna.

Åland är som ett ungt barn som erhåller veckopeng och själv kan välja hur man vill spendera sina pengar, de flesta barn sparar inte så mycket eller investerar inte för framtiden utan konsumerar upp veckopengen på olika sätt, precis som vi i lagtinget så ofta gör,

väldigt få barn funderar på hur man skall öka intäkterna eftersom man har ganska liten möjlighet att påverka dem, precis som här i lagtinget, mer fokus sätts på hur resurserna skall fördelas istället för hur man skall skapa mer.

Den dagen tonåringen i en familj väljer att flytta hemifrån måste en stor förändring ske i den personens liv, fokus måste ändras från att bara fundera hur och vad man skall konsumera till att nu även fundera på hur man skall få mer inkomster, det är ett system som har fungerat i alla tider och fungerar ganska bra i de allra flesta fall.

Med ökat ansvar tas också större ansvar.

Åland är dock fortfarande många gånger som ett trotsigt tonårsbarn som ibland blir jätte argt på sina föräldrar eftersom de inte förstår och låter oss växa upp och bestämma över oss själva och ta eget ansvar.

Den här liknelsen om Åland som tonåring gäller inte bara ekonomi utan även många gånger också Åland förhållande till finland överlag men, självstyrelsens utveckling generellt, vi vill men våra föräldrar vill inte samma sak och vi uppfattar det som om de inte lyssnar på oss. Och det är det här som är det största problemet, hur skall vi få våra föräldrar att acceptera att vi vill flytta hemifrån?

Om eller när det händer så finns det givetvis både för och nackdelar med att ha egen beskattning,

Fördelar :

· Ökat ekonomiskt ansvar ger ökad respekt för pengar hos politikerna
· Mer företagstänkande skulle komma in i lagtinget – politiker måste inse att det är lättare att låta bli utgifter än skapa nya inkomster
· Vi skulle kunna använda skattesystemet som ett verktyg i näringspolitiken, införa lägre skatter för på vissa områden som vi vill prioritera. Ålands näringslivs förutsättningar är enormt olika gentemot Finska näringslivet med den stora skog & teknologi industrierna och deras förutsättningar

Vilka kan då nackdelarna vara :

· Lite för lätt för en majoritet av politikerna att höja skatten om man inte klarat av att effektivisera den offentliga verksamheten,(det i sig är kanske inget problem eftersom det kallas demokrati och väljarna fortfarande ges rätt att rösta på en annan majoritet vid nästa val )
· Den åländska skattebasen är relativt liten i en mer & mer globaliserad värld, vilket även kanske gör den mer sårbar, ser vi på Island som exempel,

Sen bör man dock konstatera att Finland har haft en av det bästa skattesystemet i Norden de senaste åren, men allt bra kan göras bättre.

Om eller när vi skulle få behörigheten över beskattningen och när politikerna inser att det är de åländska skattebetalarnas pengar som skall fördelas, inte en klumpsumma ifrån finland så tror jag att det även är svårare att använda de pengarna på ett oansvarsfullt sätt.

Det skulle vara svårare att lägga dom på ogenomtänkta investeringar, och man skulle bli tvungen att se efter andra och flera alternativ och använda våra gemensamma resurser på absolut bästa sätt.

Jag tror att många beslut inte skulle ha tagits om vi hade haft egen beskattning, beslut som dryga 500.000euro till projektet NIM, lösdriftsstallet i Jomala, Ribacka konferansanläggning, Allhallen i Eckerö, två badhus inom en radie av 15km, reservkraften i Tingsbacka etc

Dessa projekt skulle knappast ha genomförts på samma sätt som gjorts om vi hade haft egen beskattning, med vetskap om att det är ålänningarnas hårt inarbetade pengar som man spenderar hade nog många tänkt till en gång extra och sett över alternativen en gång till och kanske frågat sig, är det här det bästa vi kan göra eller finns det andra alternativ?

En fråga som många ställer sig är, kan våra politiker hantera egen beskattning?

Mitt svar på det är tyvärr inte kristallklart JA, ser man tillbaka på hur skattepengarna hanterats ifrån landskapsregeringens sida de senaste 10 åren så finns många exempel som visar att vi inte kan det.

Men som jag försökt förklara så ligger det i dagens osunda system att det går till på det här sättet, landskapsregeringen har ibland handskats lika ovarsamt med pengarna som alla tonåringar gör ibland, men som sagt den dagen man tvingas ta ansvar för sin egen ekonomi brukar de flesta inse hur svårt det är att öka inkomsterna, sålunda försöker man minska onödiga utgifter.
Ser vi däremot på många av våra kommuner som idag har beskattningsrätten, så har det ansvaret också lett till att man skött sin ekonomi, i sanningens namn skall kan man dock konstatera att det finns undantag på kommuner som inte lyckats och som har problem men jag skulle inte vilja säga att problemet är att de har beskattningsrätt, det är andra orsaker till det.

Kontentan är sålunda att i princip har politikerna redan idag makten över en del av beskattningen så svaret på frågan om politikerna skulle klara av det bör bli JA, .

Det dock största problemet med frågan om egen beskattning är att vi inte kan bestämma att överta den själv och jag har tyvärr otroligt svårt att se att Finland kommer att gå med på det under en relativt nära framtid. Det ligger inte i en nations intresse att avsäga sig beskattningsbehörigheten över ett område.

Ålands folk borde dock få välja vilka personer som ska få bestämma över ålänningarnas skatter. Så är det inte riktigt idag. I riksdagen har ålänningarna endast en representant av 200 och därmed är ålänningarnas inflytande över vilka "statsskatter" som vi ska betala väldigt liten. Eftersom Ålands har självstyrelse så borde Ålands lagting, som väljs av Ålands folk, också besluta om ålänningarnas skatter.

Jag ställer mig absolut fortsättningsvis bakom att vi skall jobba för att överta beskattningen men jag anser också att vi måste jobba vidare med den verklighet vi lever i idag och använda oss av de verktyg vi har. Vi måste leva i nuet och göra det bästa av den situation vi är i, istället för som det blivit många gånger de senaste åren att vi drömmer om hur det kan bli i framtiden med egen beskattning.

kommentarer
  1. steelfm skriver:

    Halloj, ser man på hur regeringen har hanterat Skarven-affären så håller jag med dig att vi inte är mogna att ta hand om beskattningen…. Däremot som jag säger i inlägget så är dagens system med klumpsumma osunt och Ålands näringsliv ser betydligt annorlunda ut än Finlands så det finns många positiva effekter med egen beskattning. Chansen eller risken (beroende på hur man ser det) är dock nästintill obefintlig att vi kommer få egen beskattning eftersom Finland måste ge sitt bifall till det och det kommer nog att ta ett antal tiotals år innan de gör det.Så åter till vad jag sa, vi borde fokusera på att arbeta med de verktyg vi har, vilka faktiskt är ganska många.//Frille

    Gilla

  2. anonymous skriver:

    Owe writes:Ja det var ju inte någon "comment" här så jag måste ju försöka få igång detta forum! Tror du på fullt allvar att vi är mogna för att ta hand om vår egen beskattning? Industri och näringsliv skriker efter arbetskraft medans statlig, kommunal och offentlig sektor lägger beslag på 1/3 av ålands arbetsföra befolkning! (har inte en exakt siffra, men i närheten). Industrin skriker efter kompetent personal som sitter på överbetalda kommunala eller statliga bekväma stolar Pengarna rinner mellan fingrarna efter den andra utsvävningen efter den andra…. Vi kommer inte att vara överens om allt Fredrik, detta är en av punkterna!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s