Dagens debatt i Ålandstidningen imorgon

Publicerat: 3 december, 2009 i Uncategorized

Först vill jag säga att jag absolut inte ifrågasätter eller kritiserar ålänningar som väljer att köpa produkter ifrån företag som till största del existerar på nätet eller utanför Åland, det är fritt upp till var och en att spendera sina egna pengar på vad eller var de önskar.

Konsumentmakten är stor och ett ypperligt sätt att visa sitt missnöje mot företagare som man anser vara för dyra eller erbjuder dålig service, samtidigt är konsumentmakten också för den delen ett ypperligt sätt att visa sin uppskattning om man är nöjd med någon tjänst eller produkt.

Förutom att företag på Åland brottas mot en liten närmarknad, generellt högre löner och att den senaste trenden är att företag på Åland i större utsträckning konkurrera med stormarknader i Stockholm, Norrtälje och Uppsala så ska de även nu konkurrera mot företag som får sin marknadsföring på Åland subventionerad ifrån det gemensamma affärsverket Posten.

Posten kan och bör givetvis marknadsföra sina transporttjänster och övriga tjänster men när fokus i marknadsföringen läggs på specifika företag utanför Åland som säljer biltillbehör, datorer eller digitalkameror anser jag man är ute på fel väg. Det är ofrånkomligt att Posten är det landbaserade företaget på Åland som skördar de ekonomiskt största fördelarna med skattegränsen, samtidigt så medverkar de med detta agerande till att slå undan benen på lokala småföretagare som har betydligt högre omkostnader jämfört med omkringliggande företag på grund av just denna skattegräns.

Om det hör till Postens affärsidé att marknadsföra utomåländska företags produkter på Åland så måste man ställa sig frågan varför stanna vid detta? Varför inleder inte Posten ett samarbete med en bilförsäljare i
Sverige och uppmanar i annonser att ålänningarna köper sin nya bil därifrån, Posten kan frakta hem den och sköta allt pappersjobb, skattegränshantering inkluderat, kanske Posten ska inleda ett samarbete med Lidl eller Willys i Norrtälje och dela ut matkassen åt folk samtidigt som man delar ut post, brev och tidningar. Detta kanske inte är någon dålig affärsidé men det kan inte enligt mig vara det samhällsägda Postens uppgift att göra detta.

Jag anser att så länge som samhället är huvudägare till ett affärsverk så kan och bör ägarna påverka bolagets inriktning, särskilt när man har en politisk tillsatt styrelse. Ska samhället bedriva
näringsverksamhet i form av affärsverk bör samhället göra det med en helhetssyn för vad som är bäst för samhället i stort, inte bara göra det som driver upp omsättningen i affärsverket och med det bonusen för ledningen.

Det krävs klara direktiv och riktlinjer när eller om samhället ska agera näringsliv, de dubbla roller som uppkommer när landskapet både är domare, bestämmer reglerna och samtidigt agerar som en spelare på marknaden leder utan klara spelregler till en osund konkurens.

Slutligen vill jag uppmana dig att använda din konsumentmakt, gör vad du vill med dina pengar, konsumtionen håller hjulen i rullning, men samtidigt vill jag uppmana alla till att handla lokalt så mycket som möjligt, för om man tänker åländskt vid sina inköp tillkommer kringeffekter som gynnar oss alla. Ett fungerande näringsliv är grunden till att vi kan fortsätta leva och bo på Åland. Posten borde istället för att marknadsföra utomåländska företag uppmuntra till den gamla men dock så betydelsefulla slagdängan: köp åländskt, det tjänar även Posten på i längden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s